Türkiye'de herkes X salgınından kırılıyor: Nedir bu dünyayı ayağa kaldıran gizemli ‘X hastalığı’?

Türkiye'de herkes X salgınından kırılıyor: Nedir bu dünyayı ayağa kaldıran gizemli ‘X hastalığı’?

Türkiye'deki hastaneler hastalıktan kırılan insanlarla dolu. Öyle ki geçtiğimiz günlerde Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı, yoğun bakımların tamamen dolu olduğunu açıklamıştı. Öte yandan acillerde de aynı durum söz konusuyken insanlar resmen “X” salgınından kırılıyor.

Son zamanlarda ülkemizde ciddi bir salgın söz konusuyken, hastaneler hastalıklardan şikayetçi insanlarla dolup taşıyor. Özellikle de aynı belirtileri gösteren ve hastanelere koşan insanlar aynı yanıtı alıyor. Lakin hem ülkemizde hem dünyada yeni bir salgın olma ihtimaline karşı bir panik söz konusu. Bu kapsamda gündeme gelen ”X” salgınının ne olduğu merak ediliyor. İşte detaylar…

Davos'ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nda gündeme oturan bir konu var: "X hastalığı." Bu terim, sağlık uzmanlarının, olası bir pandemiye karşı alınabilecek önlemleri tartıştığı bir panelde kullanıldı. Aynı zamanda, aşırı sağcılar tarafından komplo teorileri üretilen bir konu oldu. Türkiye'de ve dünyada artan üst solunum yolu enfeksiyonları, bu tartışmaların arka planını oluşturuyor. Kovid-19 pandemisinin getirdiği alışkanlıklar, yani maske kullanımı, yeniden gündemde. Peki, bu "X hastalığı" nedir ve sağlık uzmanları bu konuda ne düşünüyor?

yeni-proje-12.jpg

X HASTALIĞINA GENEL BAKIŞ

"X hastalığı" aslında belli bir hastalığı belirtmiyor. Bu terim, gelecekte karşılaşabileceğimiz, henüz tanımlanamamış bulaşıcı bir hastalığı ifade ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2018 yılında, bilinen bulaşıcı hastalıkların yanı sıra, bu potansiyel tehdidi de öncelikli hastalıklar listesine ekledi. Bu, gelecekteki salgınlar için bir uyarı niteliğinde.

KOVİD-19'UN DERSLERİ

Dünyanın Kovid-19 pandemisine hazırlıksız yakalanmasının ağır sonuçları oldu. Gates Vakfı’nın desteklediği bir araştırmaya göre, pandemi dünyaya yaklaşık 16 trilyon dolar zarar verdi. Oysaki, 124 milyar dolarlık bir küresel yatırımla, beş yıl içinde dünyayı salgınlara karşı daha hazırlıklı hale getirmek mümkün görünüyor.

yeni-proje-13.jpg

ÖNLEM ALMANIN ÖNEMİ

Dünya Sağlık Örgütü, X hastalığının Kovid-19’dan 20 kat daha ölümcül olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Kovid-19 nedeniyle yaklaşık yedi milyon insanın hayatını kaybettiği düşünülürse, bu çok ciddi bir uyarı. Sağlık uzmanları, başka bir pandeminin çok daha ölümcül olabileceği ve dünya genelinde tahminen 50 milyon kişinin ölümüne yol açabileceği konusunda da uyarıyorlar.

DAVOS’TAKİ TARTIŞMALAR

Davos’taki panelde, sağlık uzmanları, ülkelerin salgın ortaya çıkmadan önce araştırma ve koruyucu tedbirler almasının önemini vurguladılar. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti ve bu tür hazırlıkların tarihte birçok kez yaşandığını belirtti.

yeni-proje-14.jpg

GLOBAL HAZIRLIK ÖNERİLERİ

AstraZeneca Yönetim Kurulu Başkanı Michel Demare, şirketin, olası bir pandemiye karşı nasıl hazırlık yapılacağı konusunda dünya genelindeki sağlık sistemlerini değerlendirdiklerini belirtti. Bu değerlendirmeler, hastane kapasitelerinin artırılmasını, tedavilerin geniş ölçekte tedarik edilmesini ve sağlık çalışanlarını destekleyici yeni teknolojilerin benimsenmesini içeriyor.

TEHDİTLER VE TEHDİT ALGILAMALARI

Yapılan araştırmalar, her yıl ortalama en az iki yeni virüsün keşfedildiğini gösteriyor. Bu, ciddi tehditlere dönüşebilecek yeni patojenleri erken teşhis etme ihtiyacını ortaya koyuyor. Bu da, hastalık gözlemlerinin artırılmasını gerektiriyor.

yeni-proje-15.jpg

KOMPLO TEORİLERİ VE ELEŞTİRİLER

Davos panelindeki bu tartışmalar, sosyal medyada ve aşırı sağcı çevrelerde eleştirilere yol açtı. Bazı sağcı hesaplar, hükümetlerin bu konuyu aşı ve maske zorunluluğu gibi politikaları dayatmak için gündeme getirdiğini iddia ediyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimindeki bir yetkili, bunun yeni bir bulaşıcı hastalık üzerinden politik manevralar yapmak için kullanıldığını öne sürdü.

KAMUOYUNUN TEPKİSİ

Sosyal medyada X hastalığının tartışılması, çeşitli tepkilere neden oldu. Bazı kullanıcılar, bu tartışmaların önemini vurgularken, bazıları ise dünyadaki diğer acil sorunlara dikkat çekti. İngiltere ve ABD'nin Yemen'e yönelik eylemlerine atıf yaparak, X hastalığı tartışmalarının gölgede kaldığını belirten yorumlar da yapıldı.

yeni-proje-16.jpg

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nden Dr. Amesh Adalja, pandemilere hazırlanmanın önemini vurgulayarak, bu tür toplantı ve tedbirlerin komplonun bir parçası olduğunu öne sürmenin, asıl amacı gözden kaçırmak anlamına geleceğini söyledi. Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nden Dr. Stuart Ray ise, dünya liderlerinin bu konuyu konuşmamasının sorumsuzluk olacağını belirtti.

TÜRKİYE'DE X HASTALIĞINA HAZIRLIK

Türkiye, pandemiye hazırlık konusunda çeşitli adımlar atıyor. Sağlık sektöründe yapılan gelişmeler ve planlar, ülkenin gelecekteki salgınlara karşı daha hazırlıklı olmasını sağlamayı hedefliyor. Bu, ulusal sağlık güvenliğinin bir parçası olarak görülüyor.

yeni-proje-17.jpg

KÜRESEL İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Uluslararası işbirliği ve koordinasyon, küresel sağlık güvenliği için kritik öneme sahip. Bu işbirliği, pandemilere karşı etkili bir savunma mekanizması oluşturmak için gereklidir. Küresel sağlık krizlerine karşı mücadelede ülkelerin birlikte hareket etmesi önemlidir.

TEKNOLOJİ VE İNOVASYONUN ROLÜ

Yeni teknolojiler ve inovasyon, pandemilere karşı mücadelede büyük rol oynamaktadır. Aşı gelişimindeki yenilikler ve sağlık teknolojilerindeki ilerlemeler, bu alandaki başarıyı büyük ölçüde etkilemektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN