Uzun yaşamın sırrı bu 8'lide! Her gün bir tane yiyen hastalıklara elveda diyor! 100 yaşını görmenin formülü

Uzun yaşamın sırrı bu 8'lide! Her gün bir tane yiyen hastalıklara elveda diyor! 100 yaşını görmenin formülü

Uzun yaşam genetik ve çevresel faktörlerin belirlediği en önemli sağlık konularından başında geliyor. Diyet bu noktada en önemli faktörlerden birisi olurken neyi, nasıl yediğimiz gibi değişkenler yaşam süresini kısaltan ve çeşitli kronik hastalıklara katkıda bulunan problemler arasında yer alıyor. Peki, 100 yaşını görmenin formülü nedir? İşte, uzun yaşamın sırrı bu 8'lide..

Dünya genelinde en sağlıklı bölge olarak bilinen 'Mavi Bölge', dünyanın beş farklı bölgesini kapsıyor. En uzun yaşam beklentisine sahip insanların yaşadığı yer olarak tanımlanan bu bölgeyi Yunanistan'da Ikaria Adası, Japonya'da Okinawa Adası, İtalya'da Sardinya Adası, ABD'de Loma Linda kasabası ve Kosta Rika'da Nicoya Yarımadası oluşturuyor.

Genetik, bu bölgelerdeki insanlar için yaşam beklentilerini artırırken, ancak araştırmalar; aktivite oranları, stres seviyeleri ve diyetin uzun ömürlülüğün en büyük anahtarları olduğunu açıklıyor. Bu bölgedeki insanlar görünüşe göre sabahları en ağır öğünü, akşamları ise en hafif öğünü yerler ve akşam yemeğinden sonra fazla yemek yemezler.

100 yaşını görmenin formülü

Mavi bölgede yer alan kişilerin pek atıştırma yapmadıkları veya genellikle alışık olduğumuz sık kalorili diyetlerden uzak oldukları söylenebilir. Çok işlenmiş atıştırmalıkları daha sağlıklı seçenekler ile değiştirilebilir.

FINDIK TÜKETİMİ

fındık

Fındık, mavi bölge insanının en önemli atıştırma alışkanlığıdır. Örneğin, National Geographic dergisinin bir sayısı, her gün fındık yiyen Loma Linda Adventistlerinin, daha az fındık yiyenlere göre daha uzun yaşadığını, daha düşük kolesterole, daha az iltihaplanma durumuna ve daha düşük tansiyona sahip olduğunu buldu. American Journal of Lifestyle Medicine'de yer alan bir rapora göre, beş Blue Zone topluluğunun tamamı ağırlıklı olarak bitki temelli ve yalnızca arada sırada et tüketiyor. Bu nedenle, diyet yağlarında çoğunluk fındık ve zeytinyağı gibi yiyeceklerden alınır.

TAM BUĞDAY TOSTU İLE BESLENME

tam buğday tostu

Konu ekmek olunca dünyanın en uzun yaşayan insanlarının bir ortak noktası daha var. Beyaz ekmek yemiyorlar. Bunun yerine, "Mavi Bölge" topluluğu tam tahıllı ekmek yiyor. Hafif bir öğüne ihtiyacınız varsa ve karbonhidrata ihtiyacınız varsa, tost en iyi atıştırmalık veya hafif bir yemek olarak, peynir ve domatesle doldurulmuş lezzetli tam tahıllı ekmekle birlikte yenir.

AVOKADO

avokado

Loma Linda Adventist Kilisesi düzenli olarak avokado yer. Bu topluluk, avokado yemenin ekstra potasyum almanıza ve kan basıncınızı minimumda tutmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor. Bu aunı zamanda yüksek tansiyon riskini de azaltıyor. Avokadonun kalp sağlığını desteklediği uzun zamandır bilinmektedir. 2019 Pennsylvania Eyalet Üniversitesi araştırma çalışması, günlük avokado yemenin LDL kolesterolü düşürebileceğini buldu.

MUZ

muz

Nicoyan, düzenli muz tüketimi sayesinde sağlık açısından muazzam faydalar elde ediyor. Muz potasyum, C vitamini ve diyet lifi açısından zengindir. Gün boyunca yeterince lif almak, sağlıklı bir beslenme tarzı için çok önemlidir. Sözde mavi bölgelerde yaşayan insanların ortak noktalarından biri, yüksek lif tüketimidir. Bu şekilde kalp sağlığını iyileştirmeye ve belirli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

NOHUT

nohut

İkaria ve Sardunya'da uygun nohutlar düzenli olarak, genellikle kavurma işlemi olarak, özellikle çorbalarda, atıştırmalıklarda ve ana yemeklerde tüketilir.Nohut lif, protein ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Garantili dengeli, bitki bazlı atıştırmalıklar. Ayrıca sindirime yardımcı olduğu, kanser riskini azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü bulunmuştur.

SİYAH FASULYE

siyah fasulye

Atıştırmalık olarak yemesi eğlenceli ama öğün aralarında en sevdiğiniz çeşnilerle birlikte hafif bir salata olarak da yiyebilirsiniz. Böylece günlük miktarı ayarlayabilirsiniz. Siyah fasulye genel olarak tüketilmesi en ağlıklı besinlerden bir tanesi olarak tanımlanır. Bitki bazlı protein kaynağına sahip olması dışında lif açısından son derece yüksek olduğu ve kolesterolü düşürmeye, indirim ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye, beyin ve bilişsel sağlığı desteklemeye ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olduğu gösterilmektedir.

KAHVE

kahve

Kahve, Mavi Bölge'de yaşayanlar için bir başka ortak paydadır. Ancak sabahları sade kahve çok önemlidir. Bu bölgede yaşayanlar genel olarak sadece kahveyi tercih ederler. Şeker veya krema oranı yüksek kahve sizi herhangi bir yararlı etkiye sahip olamayacak kadar yüksek işlenmiş şekerlere maruz bırakır. Sabahları sıcak kahve içmek enerjiyi artırabilir, iltihaplanmayı azaltabilir, kronik hastalık konusunda risk durumunu aza indirir ve kalp sağlığında iyileşmeye yardımcı olur.

ÇAY

yeşil çay

Çok fazla kahve tüketimi yapmıyor ya da mümkün olduğu kadar kafeinden kaçmak istiyorsanız çay, sağlıklı bir gündüz içeceği olarak önerilir. National Geographic'e göre Japonya'nın Okinawa kentindeki insanlar düzenli olarak yeşil çay içerler ve bardaklarına düzenli olarak yasemin ve zerdeçal eklerler. Yeşil çay, belirli kanser türlerinin riskini düşürmeye, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya, metabolizmayı hızlandırmaya ve zamanla beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yeşil çay en sağlıklı çay türlerinden biridir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN