Vatandaş ‘AVM’de maske şart’ dedi

Vatandaş ‘AVM’de maske şart’ dedi

Türkiye’de yapılan araştırmaya göre açık alanda maskenin kaldırılmasını her 10 kişiden 6’sı doğru buldu. Havalandırmanın yeterli olduğu kapalı alanlarda maske kullanılmamasının yanlış olduğunu söyleyen yüzde 67’lik kesim de maske takmaya devam edeceklerini belirtti. Kapalı alanlara girişte, seyahatlerde artık HES kodu istenmemesini ise toplumun sadece üçte biri doğru buluyor.

EDA SANĞU

Toplumun yüzde 67’sinin kapalı alanlarda havalandırmanın yeterli olduğu durumlarda maske kullanılmaması kararını yanlış bulduğu ortaya çıktı. Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması’nda toplumun artan vaka sayıları karşısında kapalı alanlarda maske kullanımı, PCR zorunluluğu sonrasında bireylerin en fazla tedirgin olduğu ortam neresi, bireylerde endişe duygusu, Omicron varyantının önceki varyantlarla kıyaslandığındaki algı ve salgınla ilgili zor günlerin geride kaldığı gibi konulara ilişkin bireylerin ifade, tutum ve davranışları incelendi. Açık alanlarda maske takılması zorunluluğunun kaldırılması kararını her 10 kişiden 6’sı doğru olarak değerlendirirken, kapalı alanlarda sosyal mesafenin ya da havalandırmanın yeterli olduğu durumlarda maske zorunluluğunun kaldırılması toplumun yarısından fazlası tarafından yanlış bir karar olarak değerlendiriliyor. Ve bireylerin yüzde 67’si zaten kapalı yerlerde hali hazırda maske taktıklarını ve takmaya devam edeceklerini söylüyor. Ancak zaten maske takmayan ya da artık takmayacağını söyleyenlerin de oranı az değil. Her 4 kişiden 1’i bu gibi yerlerde maske takmayacağını belirtiyor. Gerek kapalı alanlara girişte gerekse de otobüs, uçak gibi seyahatlerde HES kodu istenmeyecek olmasını toplumun sadece 1/3’ü doğru bir karar olduğunu düşünüyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, kısıtlamaların gevşemesinin toplumda rahatlamayı hızlandırdığını belirterek, şunları kaydetti: “Toplumun bu rahatlamaya maddi-manevi ihtiyacı olduğu bir gerçek. Vatandaşlar açık havada maske zorunluluğunun kaldırılmasına önemli ölçüde destek veriyor, on kişiden altısı bu karara katılıyor. Ancak iş kapalı alanlarda maske kullanımına, toplu taşımada-alış veriş merkezlerinde HES kodu uygulamasının kaldırılmasına, uçak yolculuklarında PCR negatif test sonucu gerekliliğine gelince tablo tersine dönüyor. Vatandaşların yarıdan fazlası bu konulardaki gevşeme kararlarını desteklemiyor.” Gedik, salgında zor günleri geride bıraktığımızı düşünenlerin oranının şubat ayı başında yüzde 35 iken, 7 Mart itibarı ile yüzde 54’e yükseldiğini kaydetti.

VİRÜSE YAKALANMA ENDİŞESİ YÜZDE 10 AZALDI

Araştırmaya göre toplumun yüzde 72’si kendisi veya bir yakını için Kovid’e yakalanma endişesi taşırken, bu rakamın bir ay önce yüzde 82 olduğu, son bir ayda yüzde 10 bir düşüş olduğu belirtiliyor. Kovid’e yakalanma endişesi taşımadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 13’ten yüzde 21’e yükseldi. 10 kişiden 3’ü virüse Kovid’e yakalandığı takdirde hastalığı zor atlatacağını düşünürken, bir ay önce bu virüse yakalandığında kolay atlatacağını düşünenlerin oranı yüzde 43 seviyesindeyken bugün bu oran yüzde 54 oldu. 1 ay önce toplumun yarısı Omicron varyantının önceki varyantlar kadar tehlikeli olduğunu düşünürken bugün tehlikeli olduğu görüşünde olanların oranı yüzde 33. Ve tehlikeli olmadığını düşünenlerin oranı da yüzde 49’a yükseldi. Omicron varyantının daha az tehlikeli bulunmasına paralel bugüne gelindiğinde zor günlerin geride kaldığını düşünenlerin oranı yüzde 54. Bu oran tam bir ay önce yüzde 35’ti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN