Ve maskeye veda

Ve maskeye veda

Acılarla, zorluklarla, mücadeleyle dolu üç yıllık süreçte bir dönüm noktası... Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü günden 26 ay sonra maske zorunluluğu kaldırıldı. Okul ve AVM’lerde maske zorunlu olmayacak. Vakalar binin altına düşene kadar toplu taşıma ile sağlık kuruluşlarında uygulama sürecek. Düzenli Bilim Kurulu toplantıları da artık yapılmayacak.

Pandemide iki yılın ardından başkentler yeni dönem adımları attı. Türkiye’de de vaka sayılarının 2 bin seviyelerine düşüşüyle birlikte normalleşme adımlarının kapsamı büyüdü. Bilim Kurulu’nun iki saatlik toplantı sonrası gittiği Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kararları açıkladı. Erdoğan “Çeşitli kapsamlarda uygulanan kapalı mekânlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırıldı” dedi.

65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALAR TEDBİRE DEVAM ETMELİ

Alınan kararlar kapsamında, toplu taşıma araçları ile hastanelerde ve sağlık ocaklarında maske uygulamasına vakalar binin altına düşene kadar devam edilecek. Erdoğan, Bilim Kurulu’nun da olağanüstü haller dışında düzenli toplantı yapmayacağını duyurdu. Öte yandan Bilim Kurulu ‘İleri yaştaki vatandaşlar ile kronik hastalığı bulunanlar maske kullanımına devam etmeli’ tavsiyesinde bulundu.

KAPALI MEKÂNDA MASKEYE VEDA

Koronavirüse ilişkin yapılan son Bilim Kurulu toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapalı alanlarda maske zorunluluğunun sonlandırıldığını duyurdu. Bilim Kurulu’nun 65 yaş üstündekilere maske takmaları yönündeki tavsiyesini sürdürdüğünü de belirten Erdoğan “Sadece toplu taşımada ve sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına bir müddet daha devam edilecek” dedi.

İki yılı aşkın bir süredir tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs salgınına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında son Bilim Kurulu toplantısı gerçekleşti. Toplantının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2.5 senedir hayatımızda olan maskeyle ilgili dikkat çeken açıklamada bulundu. İki yılı aşkındır kapalı alanlarda uygulanan maske zorunluluğunun kaldırıldığını söyleyen Erdoğan “Salgının artık kitlesel tehdit olarak çıkmasıyla beraber Avrupa ülkeleri kısıtlamaları kaldırmıştır. Ülkemizin de bu aşamaya geldiğine inanıyorum. Bilim Kurulu bundan sonra olağanüstü bir durum olmadıkça düzenli toplantı yapma gereği yapmadığına karar vermiştir. Yaklaşık üç yıldır çeşitli kapsamlarda uygulanana kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Sadece toplu taşıma araçlarında ve sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına bir müddet daha devam edilecektir. Bilim Kurulunun tavsiyesi 65 yaş üstü ve riskli hastalığı olanların maske kullanamaya devam etmesidir” dedi.

Hastanelerin salgınla mücadelede sembol haline geldiğini de vurgulayan Erdoğan “Bizim için de çok çok önemli olan bazı hocaları da ebediyete uğurladık. Merhum Cemil Taşçıoğlu, Murat Dilmener, Feriha Öz gibi salgında hayatını kaybeden hocalarımızın isimlerini verdiğimiz hastaneleri bu mücadelenin sembolleri olarak görüyoruz. En önemli desteği Bilim Kurulumuz ve alt çalışma grupları vermiştir. DSÖ de takdirlerini de kendi platformlarında açıkça kaydetmiştir. Covid-19 salgın yönetimi ve çalışma rehberleri mücadeledeki en önemli yol haritamız olarak öne çıkmıştır” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Yüksek Öğretim Kurumları (YÖK) Başkanı Erol Özvar “Bilim Kurulumuzun önerisi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları doğrultusunda tüm yükseköğretim kurumlarında kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu kaldırılmıştır. Maskesiz bu yeni dönemde tüm öğrencilerimize sağlık ve başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

‘AŞI VE TEST YAYGINLAŞTIRILMALI MASKE HEMEN ATILMAMALI’

Bilim Kurulu toplantısında kapalı alanlarda maskeye veda kararı çıkarken Türk TORAKS Derneği, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 7-13 Mart’ta dünya genelinde koronavirüs vakalarında yüzde 8’lik artış olduğuna dikkat çekti. Kamu ve özelde ücretsiz olarak teste ulaşılmasının hatta hızlı testlerin yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Dernek Genel Başkanı Prof. Dr. Bahriye Oya İtil “DSÖ, tüm dünya ülke nüfuslarının yüzde 70 ‘inin tam doz aşıyla aşılanmasını önermektedir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre üçüncü doz aşısını yaptıranların sayısı 27 milyon 731 bin 999 olup, genel nüfusa oranlandığında tam doz aşı yaptıranların oranının yüzde 30’larda olduğu görülmektedir. DSÖ, yaşlılar, altta yatan hastalığı olan kişiler, bağışıklığı baskılanmış hastalar, mülteciler, kırılgan gruplar, sağlık çalışanları ve tedaviye erişimi güç olan kişiler başta olmak üzere aşılamanın önemini vurgulamaktadır” dedi. Türk TORAKS Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı ise “Dünyada test sayısı azalmasına rağmen vaka sayıları son haftalarda artma eğilimindedir. Toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske kullanılmaya devam edilmelidir” ifadelerini kullandı.

27-nisan-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN