Virüs kabus gibi yayılmaya devam ediyor! Kovit-19, İnfluenza... Pozitif vakalar şimdiden yüzde 30'u buldu

Virüs kabus gibi yayılmaya devam ediyor! Kovit-19, İnfluenza... Pozitif vakalar şimdiden yüzde 30'u buldu

Başta Kovit-19 olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış korkutmaya başladı. Kovit-19 test pozitiflik oranının yüzde 30'a ulaştığı aktarılırken, art arda gelen hastalık serisi ise pek çok kişide uzun süreli semptomlara neden oluyor...

Son zamanlarda üst solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi artış yaşanıyor. Omicron'un alt varyantları dışında Adenovirüs, İnfluenza, RSV vakalarında da önemli artışlar yaşanırken, kronik hastalarla yaşlılar arasında hastane yatışlarının başladığı uyarısı geldi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Kovit-19 vakalarında yaşanan artışa dikkat çekerek, "Bir haftadır adeta virüs fırtınası yaşanıyor. Maalesef risk grubunda olan yaşlılar arasında hastaneye yatışlar başladı. İleri yaşta olup enfeksiyon bulaşan kişiler yatarak tedavi görmek durumunda kalabiliyor. İnfluenza ve RSV vakalarında da artış var" uyarısını yaptı.

virus-2.jpg

SEMPTOMATİK TEDAVİ UYGULANIYOR

Kovit-19 vakalarına semptomatik tedavi uygulandığını belirten Prof. Dr. Köksal, "kimse farkında değil kronik hastalığı olanlar için endişeliyim. Remdesivir ve Molnupiravir etken maddeli ilaçlar artık gelmiyor. Vatandaşlar toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske takmamaya devam ederse, kış dönemi vaka ve yatan hasta sayısı katlanır. Kişisel hijyen uyarılarını da dikkate alınması gerekir" dedi.

POZİTİF VAKALAR ARTIYOR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da Kovit-19'da pozitif vakaların artışa geçtiğini söyleyerek, pozitif oranların yüzde 30'a yaklaştığı bilgisini verdi.

virus-1.jpg

ZATÜRREYE KADAR GÖTÜRÜYOR

Kovit-19 vakalarındaki artıştan endişe duyduklarını belirten Prof. Dr. Ceyhan, "Grip vakalarında da artış eğrisi başlamış durumda. Kovid-19, Adenovirüs, İnfluenza ve RSV yanı sıra Rhinovirüs vakalarında da artış var ve Rhinovirüs sağlıklı kişilerde nezle yaparken, kronik hastalığı olanlar ile yaşlılarda zatürre hastalığına neden oluyor. RSV virüsünün de akciğer enfeksiyonlarına neden olduğunu görüyoruz. Risk grubundakilerin kapalı alanlarda mutlaka maske takmalarını öneriyorum" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN