Vücudunuzun verdiği bu 9 belirtiden bir kan pıhtısını tanıyabilirsiniz

Vücudunuzun verdiği bu 9 belirtiden bir kan pıhtısını tanıyabilirsiniz

Bir yaramız varsa kanamamızı durdurmak için kan pıhtılarına ihtiyacımız var, ancak gerekli olmadığında da oluşabilirler ve o zaman oldukça tehlikeli olabilirler. Haberimizde kan pıhtısını anlayabilmeniz için vücudunuzun gönderdiği 9 sinyali derledik...

Emboli olarak da bilinen kan pıhtısı, atardamar veya damarı tıkayan jel benzeri bir kitledir. En yaygın kan pıhtısı türü tromboembolizmdir. Bu, dolaşımdaki başka bir noktadan çıkmış bir kan pıhtısı tarafından bir kan damarının tıkanmasıdır. Kan pıhtıları veya tromboembolizm her yıl İngiltere'de binlerce insanı öldürür. Sinyalleri erkenden fark edebilmek önemlidir. İşte kan pıhtısı durumunu yaşamanız durumunda vücudunuzun size gönderdiği 9 sinyal...

1. Kalp çarpıntısı

Düzenli olarak kalp çarpıntısı mı yaşıyorsunuz? Bu bir emboli belirtisi olabilir. Akciğerlerinizdeki bir kan pıhtısı, akciğerlerinize oksijen tedarikinin sınırlandırılmasına veya hatta tıkanmasına neden olabilir. Kalbin bunu telafi etmesi gerekir, bu yüzden daha hızlı, daha sert ve daha düzensiz atmaya başlar.

2. Göğüste ağrı

Daha önce akciğer embolisi yaşayan kişiler genellikle bunun kalp krizi geçirmeye benzediğini söylerler. Bunun nedeni, kalp krizi ağrısının akciğer embolisi ile karşılaştırılabilir olmasıdır. Aradaki fark, akciğer embolisi ağrısının sanki bıçaklanıyormuşsunuz gibi hissetmesidir ve derin nefes aldığınızda ağrı daha da kötüleşir.

basliksiz-6.jpg

3. Nefes darlığı

Akciğerlerdeki bir emboli de nefes almakta zorluk çekmenize neden olabilir. Yukarıda söylediğimiz gibi, bu kan pıhtısının oksijen kaynağı ile karışmasına neden olur. Bu semptom o kadar kötüleşebilir ki bayılmak üzereymiş gibi hissedebilirsiniz.

4. Öksürük

Düzenli olarak öksürmek genellikle soğuk algınlığı, grip, zatürre veya larenjit ile ilişkilidir. Ama birdenbire ortaya çıkan kuru bir öksürüğünüz var mı? O zaman vücudunuzun sizi akciğer embolisi için uyarma şekli olabilir. Sümüksü ve/veya kan kusuyorsanız, kesinlikle doktoru aramanın zamanı gelmiştir.

5. Ciltte renk değişikliği

Kolunuzda veya bacağınızda aniden açıklanamayan kırmızı bir bölge mi oluştu? Bu, venöz trombozun bir belirtisi olabilir. Nokta sıcak ve yumuşak mı hissediyor? Bu, derinin altında bir kan pıhtısı olduğunu gösterebilir.

baia0bkpy0a3lzrt8zip-w.webp

6. Şişme

Ayak bileğiniz, kaval kemiğiniz veya bileğiniz aniden şişmeye başladığında, bu kol veya bacağınızdaki venöz trombozu gösterebilir. Kan pıhtısı kan dolaşımını bloke eder ve bu da kanın akıp gitmemesine neden olur. Kan pıhtının arkasında kalır ve bu vücut kısmının şişmesine neden olur.

7. Kollarda veya bacaklarda ağrı

Kollarınızda veya bacaklarınızda nispeten masum bir ağrı veya kas krampı gibi görünebilir, ancak dikkatli olun. Yürümeye veya esnemeye başladığınızda ağrı daha da kötüleşiyor mu? Durum buysa ve cildiniz de kırmızı ve şiş görünüyorsa, vücudunuzda açık bir kan pıhtısı belirtisi var demektir.

8. Kusma

Ayrıca midenizde bir kan pıhtısı geliştirebilirsiniz. Buna bağırsak iskemisi de denir. Çok fazla mide bulantısı, mide ağrısı ve kusma mı yaşıyorsunuz? Bu, bağırsak iskemisinin bir belirtisi olabilir. Derhal doktorunuzu ziyaret edin.

9. Vizyon

Bir kan pıhtısı da görüşünüzü etkileyebilir. Normalde görme ile ilgili herhangi bir sorununuz yok ama şu anda baş dönmesi ve denge sorunları mı yaşıyorsunuz? Bu, gözünüze bağlı arterde bir kan pıhtısı olduğunun bir işareti olabilir. Yine, bu konuda hemen doktora gitmek çok önemlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN