Yemediği halde kilo alanlar dikkat! Bu değerlerinize mutlaka baktırın: Kilo alma ve şişkinliği en büyük nedeni bu çıktı

Yemediği halde kilo alanlar dikkat! Bu değerlerinize mutlaka baktırın: Kilo alma ve şişkinliği en büyük nedeni bu çıktı

Yemek yemediğiniz halde kilo almaya devam ediyorsanız hemen bir uzmana başvurun. Tüm problem o değerlerinizde olabilir. Vücudumuzdaki fazla kilo ve şişkinliğin nedeni vücudumuzda gizleniyor. İşte tüm detaylar…

Yemek yemediği halde kilo almaya devam eden kişilerin hormonal bir problemi bulunabilir. Kıkırdak bölgesi altında oluşan tiroid bezi az çalışması durumunda hipotiroidi durumu ortaya çıkmaktadır. Tiroid problemi yemediğiniz halde kilo almanıza neden olurken hızlı bir şekilde uzman doktora başvurmanız gerekmektedir. İşte tüm detaylar…

HİPOTİROİDİ NEDİR?

Tiroidin az çalışması durumunda hipotiroidi problemi ortaya çıkmaktadır. Halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, çabuk üşüme ve soğuğa tahammülsüzlük gibi problemleriniz varsa hipotiroidi hastalığınız bulunabilir.

hipotroidi.jpg

Bunun yanı sıra dermatolojik olarak cilt kuruluğu, ciltte kabalaşma, turuncuya dönen renk değişiklikleri de tiroid bezinin az çalışması nedeniyle gelişebilir. Bu durumu yaşayan kişilerin endokrine başvurması gerekiyor.

HİPOTİROİDİ ÇEŞİTLERİ

Tiroid bezinin yeteri kadar tiroid hormonu üretememesi durumunda Primer hipotiroidi problemi ortaya çıkmaktadır. Tiroid hastalığında da farklı çeşitler bulunmaktadır. Kısaca tiroid çeşitleri şu şekildedir:

Primer Hipotiroidi, tiroit bezi yetersizliğinden kaynaklanan nedenlere bağlıdır.

Sekonder Hipotiroidi, TSH yetersizliğine bağlı hipotiroidi türüdür.

Tersiyer Hipotiroidi, TRH yetersizliğine bağlı hipotiroidi türüdür.

Primer hipotiroidi tanısı, TSH düzeylerine göre konulur.

- TSH 0.5- 4 mIU/L normal (gebelik hariç)

- TSH >4 mIU/L T3, T4 normal: subklinik hipotiroidi

- TSH >10 mIU/L T4 ve/veya T3 düşük: aşikâr hipotiroidi

- TSH >10 mIU/L, T3, T4 düşük ve organ yetersizliği: miksödem koma

troid-nedir-belirtileri.jpg

Subklinik HipoTiroidi

T3, T4 düzeylerinin normal, TSH düzeyinin yüksek (>4 mIU/L) ve aşikar hipotiroidinin klinik bulgularının olmadığı durumdur.

Hafif subklinik hipotiroidi: TSH: 4-10 mIU/L

Ağır subklinik hipotiroidi: TSH >10 mIU/L

HİPOTİROİDİ BELİRTİLERİ

Hipotiroidi yaşayan kişilerde görülen belli başlı problemler şu şekildedir:

  • Halsizlik,
  • Üşüme titreme,
  • Ses kısıklığı,
  • Şişkinlik,
  • El, yüz ve gözde şişlik,
  • Ciltte kuruma,
  • Saçlarda dökülme,
  • Uyku bozukluğu ve depresyon,
  • Adet düzensizliği,
  • Kilo artışı,
  • Konsantrasyon bozukluğu, hafıza zayıflığı,
  • Kansızlık, b12 eksikliği,
  • Az terleme

troid-kilo-yapar-mi.jpg

HİPOTİRODİ KİLO ALDIRIR MI VE NASIL BESLENMELİ?

Tiroid hastalığı metabolizmayı doğrudan etkileyen etkenler arasında yer alıyor. Tiroid yetmezliği hipotiroidi aynı zamanda metabolizmanın da yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu kapsamda hastalar önceki döneme oranla %15 ile 30 oranında kilo almaktadır. Hipotiroidi hastalığında kilo vermek için hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Öncelikle menopoz döneminde kadınların hipotiroidi ile birlikte kilo vermesi oldukça zor bir durum olarak görülmektedir. Kapsamda uzman doktorlar eşliğinde hormon ilaçlarının düzenli olarak kullanılması ile birlikte kilo verme süreci de normal düzeye geçmektedir.

az-yesem-de-kilo-aliyorum.jpg

Hormonunun yetersizliği mineral eksikliklerini ortaya çıkarttığından kilo verme süreci de yavaşlar. Magnezyum, krom, çinko, kalsiyum gibi problemler ortaya çıkarken T4 hormonu ile T3 hormonunun dönüştürülme işleminde selenyum, çinko, demir, bakır gibi minerallerin etkili olduğu görülmektedir.

Hipotiroidi durumunda kanda İnsülin hormonu yüksek çıkarken hastaların kilo verme sürecinde de zorluk yaratmaktadır. Insülin hormonunu düzende tutmak için karbonhidrat içeren yiyeceklerin düşürülmesi ve şeker içeren gıdaların azaltılması gerekir.

Beyaz ekmek, şeker, makarna, patates, kek, tatlı, çikolata gibi şeker yükü fazla gıdalar insülin hormonunu kanda iyice artırarak kilo vermeyi engelleyen gıdalar olarak görülmektedir. Bu gıdalar yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek (köylü ekmeği gibi), kepekli makarna, nohut, kuru fasulye, mercimek, bezelye, sebze ve meyvelerle beslenmek gerekir.

Tiroit yetmezliği olan hastalarda metabolizma yavaşladığından alınan karbonhidratların (unlu, şekerli gıdaların) sindirilmesi veya parçalanması ve kandaki şekerin hücrelere girmesi zorlaşır. Bu nedenle vücut daha fazla insülin salgılayarak kan şekerini düşürmeye çalışır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN