Yemeklere bu baharatı eklerken dikkat! Çok büyük bir hata yapıyor olabilirsiniz

Yemeklere bu baharatı eklerken dikkat! Çok büyük bir hata yapıyor olabilirsiniz

Baharatlar, mutfaklarımızda yemeklere tat ve aroma katmak için sıkça kullanılan bir malzemedir. Baharatlar ayrıca bazı sağlık faydaları sağlayabilirler. Ancak öyle bir baharat var ki onun kullanımında ayrıca dikkatli olmanız gerekiyor...

Baharatlar, yemeklere lezzet, aroma ve renk katmak için kullanılan bitki ve bitki bileşenleridir. Baharatlar, tohum, kabuk, yaprak, kök, tomurcuk, meyve veya çiçekler gibi bitkilerin farklı bölümlerinden elde edilebilirler. Bazı yaygın baharatlar arasında karabiber, kişniş, tarçın, zerdeçal, zencefil, kimyon, kekik, biberiye, karanfil, hardal tohumu ve safran yer alır. Baharatlar, yemeklerde kullanıldıkları kadar tıbbi ve aromaterapi amaçlı kullanılmak için de kullanılırlar. Ayrıca, bazı baharatlar, antioksidan, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

YEMEKLERE BU BAHARATI EKLERKEN DİKKAT! ÇOK BÜYÜK BİR HATA YAPIYOR OLABİLİRSİNİZ

60230f2079da3e0ff4d319ed.webp

Zerdeçal, zerdeçal bitkisinin köklerinden elde edilen sarımsı-turuncu bir baharattır. Zerdeçal, genellikle Hint, Orta Doğu ve Güney Asya mutfağına özgüdür. Zerdeçal, kuvvetli bir antioksidan olan curcumin adı verilen bir bileşik içerir. Bu nedenle, zerdeçalın çeşitli sağlık faydaları olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmalar, zerdeçalın iltihaplanma ve oksidatif stresle mücadelede etkili olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kalp sağlığını iyileştirdiğini göstermiştir. Zerdeçal, genellikle Hint yemeklerinde turmeric adıyla kullanılır ve özellikle curry baharat karışımlarında sıkça kullanılır. Ayrıca, bazı gıda ürünlerine doğal renk vermek için de kullanılır. Ancak zerdeçalın zararları da bulunmakta.

ZERDEÇALIN ZARARLARI

1. AŞIRI KANAMA RİSKİ

Zerdeçalın kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı tespit edilmiştir ve bu durum kanama bozukluğu yaşayanlarda morarma ve kanama riskini artırabilmektedir. Zerdeçal ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girerek aşırı kanamaya neden olabilir, bu nedenle kanama bozuklukları için herhangi bir ilaç kullanıyorsanız veya kanama bozukluklarınız varsa zerdeçal almayı bırakın.

2. GASTROİNTESTİNAL PROBLEMLER

Zerdeçalın köri içinde pişirilmesi mide sorunlarıyla bağlantılı değildir, ancak uzun süre yüksek dozda zerdeçalın mide-bağırsak sorunlarına neden olduğu bulunmuştur. Önerilen miktardan (400 mg ila 3 gram) daha fazla zerdeçal takviyesi tüketen yetişkinler mide problemlerinden muzdarip olabilir, yalnızca önerilen miktarı aldığınızdan emin olun. Zerdeçal ayrıca mide yanmasına ve hazımsızlığa neden olabilir.

zerdecal-nasil-yetistirilir-b5dfda23-ea3f-422c-acbe-1ce5f8054a0f.webp

3. SAFRA TAŞI VE SAFRA KESESİ SORUNLARINDA ARTAN RİSK

Zerdeçal, safra taşı geliştirme riskini artırabilecek bir madde olan önemli miktarda oksalat içerir. Yapılan bir araştırmaya göre, denekler zerdeçal aldıklarında kontrol grubuna kıyasla idrarda artan oksalat seviyeleri görüldü. 20-40 mg zerdeçal takviyeleri alındığında artan safra kesesi kasılmaları da bildirildi. Safra kesesi sorunlarınız varsa, zerdeçal takviyelerinden kaçınmak en iyisidir.

4. TANSİYONU DÜŞÜRÜR

Çok düşük kan basıncı tehlikeli olabilir ve yüksek dozda zerdeçal kan basıncını düşürebilir. Tansiyonunuzu düşürmek için ilaç kullanıyorsanız zerdeçal alırken dikkatli olmanız gerekir.

5. ARTAN BÖBREK TAŞI RİSKİ

Safra taşlarında olduğu gibi, çok fazla zerdeçal, içindeki oksalatlar nedeniyle böbrek taşı geliştirme riskini artırabilir. Bu oksalatlar kalsiyuma bağlanarak çözünmeyen ve esas olarak böbrek taşlarından sorumlu olan kalsiyum oksalatı oluşturur. Bir çalışmada, zerdeçal tüketmek, tarçına kıyasla daha yüksek bir idrar oksalat atılımına yol açtı, bu nedenle böbrek problemleriniz varsa zerdeçaldan kaçınmak akıllıca olacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN