Bilim insanları pazar günleri yatakta bir saat fazladan kalmanın depresyon riskini yüzde 30 oranında düşürdüğü tespit etti. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, hafta sonları yatakta daha uzun saatler geçirmek strese karşı 'koruyucu bir etki' yaratıyor.
Bilim insanları, pazar sabahı yataktan kalkmadan uyumanın sağlığınız için iyi olduğunu, hatta sizi daha mutlu bile edebileceğini söylüyor.
Yeni bir araştırma, pazar günleri yataktan kalkmadan, 2 saate kadar fazla zaman geçirmenin depresyon riskini yarı yarıya azaltabileceğini buldu.
FAZLADAN UYKU İŞ-YAŞAM DENGESİNİ SAĞLIYOR
Ekstra uykunun, hafta boyunca iş ve aile hayatını dengelediği belirtiliyor. Uzmanlar, çalışırken yeterli uyku alamayan erkekler ve 40-60 yaş aralığındaki kişiler için özellikle faydalı olduğunu söylüyor.
UYKUSUZLUK YAŞAM SÜRESİNİ KISALTIYOR
Uykusuzluğun düşük ruh hali, konsantrasyon eksikliği, kilo alımı, zayıf bağışıklık sistemi ve hatta yaşam süresinin kısalması gibi sorunlarla ilişkili olduğu belirtiliyor.
YATAKTA VAKİT GEÇİRMENİN KORUYUCU ETKİSİ VAR
Ekonomim'de yer alan habere göre, anketler, yetişkinlerin yalnızca yaklaşık yarısının hafta sonları yatakta daha fazla zaman geçirdiğini gösteriyor. Ancak araştırmacılar, iki saat fazladan uyumanın depresyona karşı 'bir miktar koruyucu etki' sunmaya yetebileceğine, aynı zamanda stresi azaltıp vücudun hormonlarını düzenleyebileceğine inanıyor.
FELÇ VE KALP HASTALIĞI RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
Bazı araştırmalar daha iyi uykunun felç ve kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.
ÇİNLİ ARAŞTIRMACILAR İNCELEDİ
Çin'deki Chengdu Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve Affective Disorders Dergisi'nde yayımlanan son araştırmada 327 bin erkek ve kadın incelendi.
DEPRESYON RİSKİNİ AZALTIYOR
Pazar günleri yatakta bir saat fazladan kalmanın depresyon riskini yüzde 30 oranında düşürdüğü, bir ila iki saat arasında ise yüzde 62'ye çıktığı tespit edildi. Ancak yatakta iki saatten fazla kalmanın hiçbir faydası olmadı.
ETKİSİ ERKEKLERDE DAHA FAZLA
Bir teoriye göre, uzun süre yatmak, vücudun hücresel onarımlar gerçekleştirdiği REM uykusunun miktarını artırır. Etkisi erkeklerde daha fazla olduğu için uzmanlar, bunun depresyona karşı koruma sağlayabilecek testosteronu artırabileceğini söylüyor.