'Sakın gittiğin yoldan geri dönme Büşra'

'Sakın gittiğin yoldan geri dönme Büşra'

İstanbul Caz Festivali’nde ‘Genç Cazcılar’ arasına seçilen piyanist Büşra Kayıkçı “Başörtülü bir genç kadının caz festivalinde ne işi var” şeklinde tepkilere hedef oldu. Üniformacı zihniyete karşı Türkiye Büşra’ya sahip çıktı. Sosyal medyada on binler “Sakın yolundan vazgeçme. Seninle gurur duyuyoruz” mesajları paylaştı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 27’ncisi düzenlenecek olan İstanbul Caz Festivali’nin Genç Cazcılar bölümünde performans sergileyecek sanatçılar belli oldu. Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen genç müzisyen ve toplulukların festival programında yer alabilecekleri bir platform oluşturmayı amaçlayan Genç Caz kategorisi her sene birbirinden yetenekli gençleri cazseverlerle buluşturuyor.

Bu yıl seçilen genç cazcılar arasında yer alan başarılı müzisyen Büşra Kayıkçı ise başörtülü olduğu için eleştirilerin hedefe koydu. Yaşadığı sevinci Twitter hesabından, ‘Genç caz kategorisinde çalmak üzere seçildim :) Kazanan diğer arkadaşları da tebrik eder, başarılar dilerim!’ sözleriyle duyuran Büşra, başörtü takmasından dolayı ‘Müslümanın cazla alakası ne?’ gibi yorumlarla, festivale katılmasını istemeyen kişilerin yorumlarına maruz kaldı. Ancak bu yorumlara karşı on binlerce kişiden Büşra’ya her kesimden destek mesajı yağdı. Twitter kullanıcıları "Güzel kardeşim sakin yolundan vazgeçme. Caz müziği, sen yapamazsın sen cahilsin sen siyah renklisin bu işlere uygun değilsin dedikleri insanların yarattığı müziktir.Bu cahillerin ne dediklerine kulak asma onlar neyi eleştirdiklerini bilmiyorlar. 'Just play' başarılar dilerim" gibi mesajlarla Büşra’ya destek oldu.

DEVA Partisi milletvekili Mustafa Yeneroğlu da “Birlikte yaşamayı, birlikte hissetmeyi, birlikte sevinerek başarıyı birlikte paylaşmayı öğrendiğimizde ayağımıza çifte pranga vuran tüm bağnazlıklardan kurtulmuş olacağız” paylaşımını yaptı. Büşra Kayıkçı da gelen eleştiri ve destek mesajlarına ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Dm kutum yorumları takma mesajlarıyla dolmuş. O kadar çok ki ne demişler yahu diye özellikle baktım. Değişik bir şey yok her zamanki laflar :) destekler ve tebrikler için çok teşekkür ederim geri kalanlarıyla ilgilenmiyorum, ömrüm yettiğince üreteceğim’’ ifadelerini kullandı.


27. İstanbul Caz Festivali, genç cazcıları, Afroloji, An Quartet, Büşra Kayıkçı, Deli Bakkal, Saynur Eren Duo Project ve Udgang Trio oldu. Seçilen grup ve solo projeler 27. İstanbul Caz Festivali’nin parklarda caz konserlerinde yer alacak.

karar

MİNİMALİST MÜZİĞİN ELLERİ

Çocuk yaşlarda başlayan müzik macerasını bugün minimalist türde devam ettiren Büşra Kayıkçı, farklı sanatsal alanlarda da çalışmış ve ürünler vermiş. Bale ile başladığı sanat hayatında mimari, resim gibi deneyimlerin içinden müzik ön plana çıkmış. Uzun yıllardır devam ettiği çalışmalarını bugün hala Kuzguncuk’taki atölyesinde sürdürüyor. Batı müziği üzerine çalışan Kayıkçı, “Her müzisyen bir konuda bayrak taşıyıcı olmak zorunda değil. Ben bir batı geleneğini sürdürüyorum demem de mümkün değil. Çünkü müzik için bu tür sınırların olduğuna inanmıyorum. Ben biraz daha sezgisel ilerliyorum. Ruhum o yöne çekildiği için oraya gidiyorum” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN