Salgın ve bahar yorgunluğunun ilacı semizotu

Salgın ve bahar yorgunluğunun ilacı semizotu

Diyetisyen Nur Şahin, salgının verdiği yorgunluğa eklenen bahar yorgunluğunu atmaya yardımcı olacak sebze ve meyveleri KARAR okurları için kaleme aldı.

DİYETİSYEN NUR ŞAHİN | KARAR

Bir yılı aşkın süredir devam eden salgın süreci psikolojimizi yeteri kadar yordu. Bahar mevsimiyle birlikte kendimizi daha yorgun, bitkin hissetmeye olan eğilimimizle salgının yorgunluğu birleştiğinde bağışıklığımıza daha çok önem vermemiz gerekiyor. Mevsimsel yorgunluğu ve salgının verdiği bitkinliği gidermek için faydalanabileceğimiz 5 mevsim sebzesini KARAR okurları için sıraladık. 

BROKOLİ:  Vücudumuzun PH dengesi yani asit-baz dengesi sağlanmasında etkilidir.  

Alkali bir sebze olması nedeniyle vücudun PH seviyelerini  dengelemede yardımcı olan brokoli yüksek miktarda antioksidan içerdiğinden; sağlıklı hücre ve dokuları yeniler. 

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin yanı sıra yaşlanma belirtilerinide giderir. 

Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilen brokoli, bol miktarda C, K vitamini ve folat, potasyum, manganez, demir, fosfor, kolin, selenyum ve kükürt gibi mineraller içerir. 

Bu sayede kalsiyum emilimini arttırır ve kemik sağlığını iyileştirir. Yaklaşık 100 gr ince kıyılmış brokoli, günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında etkili oluyor. 

PANCAR: Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle hastalığı ve yorgunluğu uzak tutmaya yarar. 

Kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirimle ilgili sorunları ortadan kaldırır. Bağırsak hareketleri düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca göz sağlığını korur. Karaciğerin temizlenerek toksinlerden arınmasını sağlar. Kansızlığa iyi gelen pancar aynı zaman da kalp ve damar hastalıkları riskini en aza düşürür.

ENGİNAR: Yüksek protein içeriği ile kalp kaslarının güçlenmesine yardımcı olur ve kalp - damar hastalıklarına karşı koruma kalkanı oluşturur. D vitamini bakımından zengin olan enginar, antioksidan özelliği ile de bağışıklığı yükseltir. Toksinlerden vücudun arınmasını sağlar. 

Düşük kalorili olduğu İçin kilo vermek isteyenlerin de sıklıkla tercih edebileceği bir sebzedir. sodyum-potasyum dengesini kurarak tansiyonu düzenler. İçeriğindeki sinarin isimli bileşen sayesinde, kandaki kötü kolestrolü düşürülmesine yardımcı olur. 

HAVUÇ: Havuç denildiğinde akıllara hemen beta-karoten geliyor. Fakat bilinenin aksine A vitamini ve C vitamini yönünden de yüksek olan havuç; karaciğeri temizleyip, güçlendirir. Kalp hastalıklarına ya da damar sertliğine sahip kişilerin mutlaka tüketmesi gereken havuç, tokluk hissi sağlanmasında etkili rol oynar. Karaciğere iyi geldiği kadar sindirim sistemini de sağlıklı bir şekilde çalıştırır. Cilt dokusunu canlandırır, parlaklık verir, kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı fayda sağlar. Düzenli olarak tüketildiğinde yaşlanma sürecini de yavaşlatır. 

SEMİZOTU: Vitamin ve mineral zengini semizotu bağışıklık sistemini güçlenmesine de fayda sağlayan otlardan birisidir, düşük kalorili olmasıyla dikkat çektiğinden sağlıklı zayıflama listelerinde sıklıkla değerlendirilir, aynı zamanda düşük glisemik indeks ile kan şekerinin dengelemesine de yardımcı olur. Özellikle W-3 yağ asitleri, alfa linoleik asit, EPA, DEHA,  glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından da zengin olduğundan kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterir. Bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahip semizotu, vücudu dışardan gelecek her türlü bakteriye karşı korur.

KİVİ: Yüksek C vitamini içeriğinden dolayı flavonoid ve mineraller içeren oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yakalanma riskini azaltan, tansiyon ile kolestrol dengesini sağlar. içeriğinde ki yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini iyileştirir ve kabızlığı önler. Antioksidan özelliği ile kilo vermede de bir hayli etkili olan kivi, aynı zamanda astım ve nefes darlığı, grip ve solunum yolu rahatsızlıklarına da olumlu etkileri olur, tabii ki de porsiyon kontrolünde tüketmek şartıyla.

ANANAS:  Ödem atıcı özelliği ile bilinen ananas kilo kaybı ve kontrolüne temel olan beslenme listelerin de favori besindir. Metabolizmadan tutun; cilt dokusuna kadar bir çok olumlu etki gösteren ve mide bağırsak sistemini temizleyen, ayrıca da harekete geçiren yüksek C vitamini içeren ananas kollajen üretimini de artırarak iç ve dış yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur. 

B vitamini ile cildi etkili bir şekilde nemlendirir saçları da parlatır. Bunun yanı sıra ananas stresin giderilmesi ve bağışıklık sistemin güçlendirilmesinde de yardımcı olur. 

LİMON: İçeriğinde ki C vitamini ile neredeyse her öğüne ve içeceğe dahil olabilecek mucizevi bir meyvedir. Beyin ve sinir fonksiyonunun yanı sıra, kalp damar sağlığı için faydalı olan potasyum bakımından da yüksek bir içeriğe sahiptir. Vücudu ve nefesi temizlediği gibi enzim fonksiyonunu iyileştirip, karaciğeri uyararak vücuttaki toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca kilo kontrolü sağlamaya çalışanlar için, kaliteli bir tokluk hissi sağlar. 

AYRICA BOL BALIK, GÜNDE BİR AVUÇ KURUYEMİŞ 

-Magnezyum yönünden zengin besinlerle beslenmeliyiz. 

-Bağışıklığımızın güçlü olması İçin Kolesterol seviyelerimizi dengede tutmalıyız. 

-Sebze ve meyveleri mevsimde tüketmeliyiz.  

-Bolca balık yemeliyiz. 

-Virüs savar bitkileri soframızda yer açmalıyız. 

-Çinkosuz kalmamalı; çiğ ceviz, badem ve fındık tüketimine özen göstermeliyiz.  

-Fermente gıdaları mutlaka beslenmemize eklemeliyiz. 

-Zeytin ve zeytinyağının şifalı gücünden faydalanmalıyız. 

-Kemik suyu ve sakatatları soframızda bulundurmalıyız. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN