Mazbata sahibini buldu yeni başkan İmamoğlu

Mazbata sahibini buldu yeni başkan İmamoğlu

Usulsüzlük iddiaları, yeniden sayımlar ve itiraz dilekçeleriyle geçen 17 günün ardından Ekrem İmamoğlu ‘İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ yazan mazbatayı aldı. Saraçhane’deki ilk açıklamasında, seçimden bu yana adım adım yükselen tansiyonu düşürecek mesaj verdi: 16 Milyon İstanbullunun mazbatasını alıyorum.

Türkiye ve dünyanın nefesini tutarak izlediği İstanbul seçimlerinde sonuç sandıkların açılmasından 17 gün sonra belli oldu. İtirazlar ve hukuki savaşların son durağı Maltepe’deki sayımın dün tamamlanmasının ardından önce İlçe Seçim Kurul Maltepe Tutanağını hazırladı ardından bu tutanak İl Seçim Kurulu’na gitti.

19-04/18/ekran-resmi-2019-04-18-004319.png

Burada Maltepe sonuçlarının eklendiği İl tutanağının hazırlanmasının ardından CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun seçimin resmen kazananı olduğu açıklandı. İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkı ise 13 bin 729 oldu.

İki haftaya aşkın bir süredir Türkiye’yi kilitleyen İstanbul seçimlerinde mazbatanın sahibi CHP adayı Ekrem İmamoğlu oldu. Böylece 1994’te Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu kaptıran CHP tam 25 yıl sonra yeniden Başkanlık makamının sahibi oldu. Türkiye’nin nefesini tutarak izlediği sürecin son gününde de tansiyon zirvedeydi hep. YSK’nın kararıyla sayımlarına kaldığı yerden devam eden Maltepe İlçe Seçim Kurulu sabahın ilk saatlerinde son sandıkların sayımını tamamladı. Sayımın tamamlanmasının ardından hazırlanan İlçe Seçim Tutanağı İl Seçim Kurulu’na gönderildi.

MHP’NİN İTİRAZI REDDEDİLDİ:

Maltepe’deki seçim sürecinin tamamlanmasının ardından hem AK Parti hem de MHP bu ilçede seçimlerin iptali istemiyle YSK’ya başvurdu. Bir yandan İl Birleştirme Tutanağı hazırlanırken bir yandan da itiraz süreci devam etti. Maltepe tutanağının İL Seçim Kurulu’na ulaştığı saatlerde YSK’dan kritik bir karar çıktı ve MHP’nin Maltepe için yaptığı başvuru reddedildi.

19-04/18/sarachane.jpg
Binlerce kişi İBB binasının bulunduğu Saraçhane'ye akın etti

  ADLİYEDE MAZBATA HEYECANI: AK Parti İstanbul için yaptığı seçimlerin iptali ve yeniden yapılması başvurusu ile birlikte mazbata tesliminin bu başvuru sonuçlanana dek iptal edilmesini talep ettiği için herkes sürecin ne olacağını beklerken ilk mesaj CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan geldi. Kendisine ait sosyal medya hesabından “Mazbatayı almaya gidiyoruz” mesajını paylaşan Kaftancıoğlu’nun ardından İl Seçim Kurulu’nda Birleştirme Tutanağı’nın tamamlandığı ve Ekrem İmamoğlu adına mazbatanın yazıldığı açıklandı. Bu haberlerin ardından da baş döndürücü gelişmeler yaşandı. Bir yanda Kaftancıoğlu ve hukuk ekibi öte yandan Ekrem İmamoğlu ve eşi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne doğru yola çıktı. Çağlayan Adliyesi önünde biriken kalabalağın arasından güçlükle ilerleyen İmamoğlu ve beraberindekiler İl Seçim Kurulu’ndan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğuna dair mazbatasını teslim aldı.

Mazbatayı teslim alan İmamoğlu ve CHP’liler daha sonra İBB’nin Saraçhane’deki binasına gitti.

Burada açıklama yapan İmamoğlu, “Bugün gönül daha ferah bir planlamayla süreci yöentmeyi isterdik. Onu belirteyim anccak. İstanbul’daki bu süreç biraz farklı, hızlı ve değişik bir biçimde işledi” dedi.”Bugün mazbatamızı İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan teslim aldık” diyen İmamoğlu şöyle devam etti: “Çok onur duyuyorum. Mutluyum. Gururluyum. Öncelikle şunu ifade edeyim ben bu mazbatayı 16 milyon insanımız adına devraldım. Hiç kimsenin birbirinden farkı olmaksızın, hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü olmaksızın tüm hemşerilerim adına devralmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. Asla vazgeçmediğimiz değerlerimiz var. Haktan, hukuktan ve adaletten asla vazgeçmedik. Toplumun demokrasiye olan inancından ve buna dönük mücadelesinden asla vazgeçmedik. Bu şehirde yaşayan insanların sevgisiyle oluşturduğu birlik ve beraberlik duygusundan asla vazgeçmedik. Kimsenin hakkını yemedik. Bu şehirde yaşayan 16 milyon insanın da hakkını yedirtmeyiz dedik. Bundan da asal vazgeçmedik. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu kentin ihtiyaçlarını biliyoruz. Bu şehirde yaşayan herkesin taleplerini biliyoruz. Hizmet etmeye hemen, hızlıca başlayacağız.” 

Konuşmasına “Bugün, hızlıca görevimize başlamak ve belediyedeki birçok konuya hakim olmak istiyoruz. Çalışanlarımızla kucaklaşmak istiyoruz” diye devam eden İmamoğlu şunları söyledi: “Birçok sorunu hep birlikte çözeceğiz. Kutsal bir göreve şu an itibariyle başladığımın farkındayım. Bu şehrin derinliğini, tarihini, maneviyatını hisseden birisiyim. Bu şehrin geleceğine büyük hizmetler yapacağımı hissediyorum. Kimsenin gözü arkada kalmasın.”
Devir teslim töreninin ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı binası önende birikan kalabalığa otobüs üzerinden seslenen İmamoğlu şunları söyledi: “Sizden ricam bu konuşmadan sonra mahallenize gittiğinizde AK Partili komşularınızla tokalaşıp onlara benim selamamı iletmeniz. Kutuplaşmayı bitirmeliyiz. Kucaklaşmalıyız. Bir gün tökezlersem lütfen beni uyarın. Ben sadece CHP’lilerin değil, İYİ Partililerin, HDP’lilerin, Saadet Partililerin AK Partililerin herkesin başkanıyım. Bu süreçte destek veren herkese teşekkür ederim.”

19-04/18/ekrem-binal.jpg

Biraz dursaydı kucaklardım

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım gergin geçen seçimler ve sonrasında ilk kez bir araya gelerek tokalaştı. İmamoğlu, 8. Turgut Özal’ın ölüm yıldönümünde anıt mezarı başında düzenlenen törende Yıldırım ile bir araya gelerk bir süre sohbet etti. Anıt mezardan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, Yıldırım ile tokalaşmasıyla ilgili “Aslında ben yürüdüğünü görünce arabadan indim ve ‘merhaba’ deme ihtiyacı hissettim. Biraz daha duraksasaydı kucaklardım açık söyleyeyim. Çünkü milletin kucaklaşmaya ihtiyacı var. Devlet törenine davet almadım, alsaydım gelirdim. Ben zaman dilimini öğrenmeye çalıştım ve geldim, duamı ettim. Nereye davet alırsam oraya da giderim” diye konuştu.

İKİ KRİTİK BAŞVURU

CHP cephesinde kutlamalar ve sevinç varken YSK’nın masasında ise oldukta kritik iki dosya var. AK Parti’nin üç bavulla yaptığı İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesi için Olağanüstü İtiraz ve HDP’nin KHK’lı adayların başkanlıklarının düşürülerek yerlerine seçimde ikinci olan AK Partili adaylara mazbatanın tesliminin iptal edilerek yeniden seçime gidilmesi başvurusu. YSK MHP ve AK Parti’nin iptal istemi yönünde karar verirse İstanbul’da işler iyice karışacak. Mazbata iptal edilecek ve İmamoğlu’nun yerine Meclis’teki en yaşlı üye başkanlık koltuğuna oturacak. 2 Haziran’da yeniden kurulacak seçimlere de en bu başkanla gidilecek. İkinci dosyada da YSK’nın vereceği hayati olacak. 6 ilçede KHK’lı adayların başkanlıklarının düşürülmesinin ardından eğer YSK HDP’nin başvurusunu haklı bulursa buralarda da yeniden seçimin yolu açılacak.

19-04/18/ekran-resmi-2019-04-18-003718.png

16 MİLYONUN BAŞARISI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasına ilişkin “Bu başarı, bu topluma hizmet etmek için yola çıkan insanların başarısıdır. Bu başarı, birlikte yaşamak isteyen milyonların başarısıdır” dedi. CHP tarafından, Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İmamoğlu’nun mazbata törenini televizyondan izlerken yaptığı değerlendirmeye ilişkin video paylaşıldı Kılıçdaroğlu, videoda çok mutlu, huzurlu ve duygulu olduğunu belirtti. Büyük bir başarı elde ettiklerini dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Türkiye için, çocuklarımız için, onların geleceği için, demokrasimiz için, hep birlikte huzur içinde yaşamak için. Bu başarı, bu topluma hizmet etmek için yola çıkan insanların başarısıdır. Bu başarı, birlikte yaşamak isteyen milyonların başarısıdır. Mutluluğumu ancak böyle anlatabiliyorum. Güzel bir sonuç elde ettik, Türkiye’ye hayırlı olsun.”

25 YILLIK DEĞİŞİMİN KRONOLOJİSİ

İstanbul’da çeyrek asır sonra yaşanan değişim Türk siyasi hayatına giren 17 günlük nefes kesen bir sürecin sonunda yaşandı. İstanbul’da ise 17 gün süren sayım işlemi dün itibarıyla sona erdi. Böylece Türkiye genelinde sayım tamamlanmış olurken, resmi olmayan sonuçlara göre Millet İttifakı’nın CHP adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Belediye Başkanı seçildi.

31 MART: İLK AÇIKLAMA YILDIRIM’DAN

Türkiye’nin diğer illerinde neredeyse tüm illerde sonuçlar kesinleşirken İstanbul’da nefes kesen bir yarış vardı. İlk önce AK Parti adayı Binali Yıldırım “3 bin 700 oyla birinciyiz” diye açıkladı. CHP’den yanıt gecikmedi. 17 gün sürecek gerginliğin fitili ateşlendi.   

1 NİSAN: YSK BAŞKANI ‘İMAMOĞLU ÖNDE’ DEDİ

Sabah saatlerinde bir açıklama yapan YSK Başkanı Sadi Güven, açılan sandıklara göre İmamoğlu’nun İstanbul’da önde olduğunu belirtti.

2 NİSAN: TOPAL ÖRDEK BENZETMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 Nisan’da Çamlıca Camii’nde, yurttaşlarla sohbet

“Çoğunluğu bizde. Öyle de olsa, bunlar neye dönmüş biliyor musun? Bunlar topal ördek” yorumunu yaptı.

2 NİSAN: İLÇE SEÇİM KURULLARINA İTİRAZ

YSK sonuçlarının açıklanmasının ardından AK Parti’den ilk itiraz geldi. 39 ilçede geçersiz oyların ve sandıkların tümünün sayılmasını istedi.

3 NİSAN: GERİLİM ARTIYOR

İlçe Seçim önce 13 ilde verdiği geçersiz oyların sayımına onay kararı daha sonra tüm ilçelere yayıldı. Maltepe dahil 4 ilçede de tam sayım yapılması kararına CHP itiraz edince sayımlar durdu. AK Parti YSK’nın kapısını çaldı. YSK da 2014’teki emsal kararlarıın aksine açılan sandıklarda sayımın devam etmesi kararını verdi.

7 NİSAN: BÜYÜKÇEKMECE’YE POLİS BASKINI

Büyükçekmece’de polis, seçim öncesi bazı seçmenlerin ikamet kayıtlarının taşındığı iddiaları üzerine, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında ilçede adres kayıt kontrolü yapmaya başladı. Polisin çalışması iki gün sürdü.

8-10 NİSAN: YSK’YA 25 İLDE İTİRAZ

AK Parti, itiraz sürecinde aralarında İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu dokuz ilde itiraz başvurusu yaptı. AKP İstanbul İl Başkanlığı, 21 ilçede 38 ilçede oyların yeniden sayılması talebine ilişkin dilekçesini, YSK’ye gönderilmek üzere İl Seçim Kurulu’na verdi. AKP ayrıca, Büyükçekmece’deki seçimlerin yenilenmesi talepli olağanüstü itiraz dilekçesini de İstanbul İl Seçim Kurulu’na sundu.

10 NİSAN:TARTIŞILAN KHK KARARI

YSK, verdiği kararla haklarında 692 ve 697 sayılı KHK işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmeyeceğine hükmetti. Buna göre başkan seçilen KHK’lı kişiler yerine ikinci sıradaki adayların mazbata alması kararlaştırıldı. Erzurum’un Tekman, Diyarbakır’ın Bağlar ve Lice, Van’ın Tuşba, Edremit ve Çaldıran ile Siirt’in Gökbaş Beldesi’ne belediye başkanı seçilen adaylar KHK ile daha önce kamudaki görevlerinden ihraç edilen isimler oldu.

11 NİSAN: BÜYÜKÇEKMECE KARARI ERTELENDİ

YSK, Büyükçekmece’de seçimin iptaline dair görüşmeyi erteledi ve İstanbul’un Maltepe ilçesindeki oy sayım sonucunun beklenmesini kararlaştırdı.

13 NİSAN: YENİDEN SEÇİM KARARLARI

YSK, İstanbul hariç, itirazları 13 Nisan Cumartesi günü itibarıyla sonuçlandırdı.

Denizli’nin Honaz, Kırıkkale’nin Keskin ve Artvin’in Yusufeli ilçelerinde seçmenler 2 Haziran’da yeniden sandık başına gidecek.

14 NİSAN: OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ

AK Parti henüz yasal süreç tamamlanmadan YSK’ya İstanbul seçimlerinin iptali ve yeniden seçim yapılması için olağanüstü itirazda bulundu.

15 NİSAN: MALTEPE’DEKİ DÜĞÜMÜ YSK ÇÖZDÜ

Maltepe’de devam eden sayımlarda İlçe Sezim Kurulu’nun ek heyet kurmasına AK PArti ve MHP itiraz edince İl Seçim Kurulu sayılan 400 sandığın yeniden sayımına karar verdi. CHP kararı YSK’ya götürdü.  Kurul İl Seçim Kurulu’nun kararını iptal ederek sayımın devamına hükmetti.

17 NİSAN:

Maltepe’deki sayımlar tamamlandı. İl Seçim Kurulu mazbatayı İmamoğlu’na verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN