Tokat'ta makinesiz imece usulü koyun kırkma işlemi başladı

Tokat'ta makinesiz imece usulü koyun kırkma işlemi başladı

Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan Yılankaya Yaylası'nda besiciler yaz mevsiminin gelmesiyle koyunlarının yünlerini kırkmaya başladı. Koyunların et ve süt veriminin artması için önemli bir yere sahip olan yünlerinin kırpılma işlemi imece usulü yapılıyor. Makine kullanmadan 20 kişiyle birlikte 400 koyun 4 saatte kırkılıyor.

Yaz mevsiminin gelmesiyle Tokat'ta koyunların yazlık bakımları başladı. Hayvanların sıcak havada rahatlaması, et ve süt veriminin artması için 'kırkma' işlemi uygulanıyor.

İMECE USULÜ KIRKMA İŞLEMİ

Yaylada bulunan 400 koyunu kırkma işlemi sadece 20 kişi tarafından 4 saatte yapılıyor. Bu işlem hayvanlar tek tek yere yatırılarak makine kullanmadan yapılıyor. Yayladakiler ayrıca her yıl imece usulü birbirlerinin sürülerini kırkarak yardımlaşıyor.

Yaylada kırkma işlemi yapanlardan biri olan Mehmet Demirbaş, neden imece usulü işlem yapıldığını anlattı:

"Makine ile iki kişi gelip kırkıyor ama böyle eğlenceli olmuyor. Şu an yaklaşık 20 kişi eline aldığı makasla kırkma yapıyor. İmece usulü yardımlaşıyoruz. Biz onların koyununa gidiyoruz, onlar bizim koyuna geliyor. Buradaki amaç koyun kırkma değil sohbet etmek."

sdqd.jpg

"SAKIN MAKİNE İLE KIRKMAYIN"

Hayvanları kırkma işlemini insanların kıyafet değiştirmesine benzeten İsmail Koçak, şöyle konuştu:

"Her yıl bu işi yapıyoruz. Eş, dost ve arkadaşlar ile birleşiyoruz ve bu işi devam ettiriyoruz. Bu geleneği gücümüzün yettiği kadar da devam ettireceğiz. Kırkma sonrası hayvanlar rahatlıyor. Bizler nasıl kıyafet değiştiriyorsak bu hayvanlar da elbise değiştiriyor. Çevre köy ve bizim köyden arkadaşlarımız var. Gelenlerin hepsinden Allah razı olsun. Gücümüzün yettiği kadar devam edeceğiz. Çocuklarıma da vasiyet ediyorum. Sakın makine ile kırkmayın. Hem sohbet ediyoruz hem de şenlik olarak geçiyor."

Murat Koçak isimli vatandaş ise, bu işlemin hayvan temizliği açısından önemine dikkat çekti:

"Hayvanlar bu işlemden sonra daha çok etleniyor. Bitini ve piresi de bu işlemden sonra temizlenmiş oluyor. Hayvan daha da güzel oluyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN