81 ilden almak için sıraya giriyorlar! Kalsiyum ve magnezyum deposu: Bu yıl sofralar onunla dolup taşacak

81 ilden almak için sıraya giriyorlar!  Kalsiyum ve magnezyum deposu: Bu yıl sofralar onunla dolup taşacak

Normal patatese göre 10 kat daha faydalı olan mor patatesin hasadı devam ediyor. “Mor şifa” olarak bilinen patatesin faydalarını duyan ise almak için sıraya giriyor. İşte, mor patates faydaları ve hasat süreci…

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğrencilerine uygulamalı eğitim vermek amacıyla üniversite kampüsündeki 40 dönümlük araziye Tarım Uygulama ve Araştırma merkezi kurdu. Kurulan merkezde öğrenciler derste öğrendikleri bilgileri pratiğe dökme fırsatı buluyor. Sivas’ta alternatif ürünlerin yetiştirildiğini de kanıtlamak isteyen proje kapsamında merkez alana mor patates ekimi de yapıldı. İçeriğindeki yüksek antioksidanlar ve besin değeriyle dikkat çeken mor patatesin ilk hasadı da yapılmaya başlandı.

mor-patates-faydalari-2.jpg

ALTERNATİF ÜRETİMDE VERİM OLDUKÇA İYİ

Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, patatesten aldıkları verimden memnun olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Alışılagelmiş tarım modelinin dışına çıkmak istiyoruz. İlimizde artık farklı alternatif tarım modellerinin, tarım ürünlerinin ve teknolojilerinin artık kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunların bir tanesi de mor patates. İlk zamanlar insanlar için dikkat çekici olmayan ama sonra hızla gelişen ve yaygınlaşan bir üründür. Bizde bunu üniversitemizde denemeye karar verdik.

mor-patates-faydalari-3.jpg

3 yıldır başarılı sonuçlar alıyoruz. Verimimiz de gayet iyi. Çiftçilerimiz üniversitemizde ki uygulama alanımıza gelirlerse biz burada elde ettiğimiz tüm bilimsel verileri seve seve onlarla paylaşırız”

Ayrıca Yörük, vakıf üzerinden yaptıkları mor patates satışından elde ettikleri kazancı 100 öğrenciye burs olarak kullandıkları bilgisini de verdi.

mor-patates-faydalari-1.jpg

MOR PATATES FAYDALARI

Tıbbi bir patates olarak da tanımlanan mor patates, normal patatese kıyasla 10 kat daha besleyici. Antioksidanı 4 kat fazla olan bu ürünün kalsiyum ve magnezyum değeri de oldukça yüksek.

Özellikle kilo alma çabasında olanların tüketmesi tavsiye edilen mor patates; tansiyonu düzenliyor ve kanser hastalarını iyileştirici özelliği bulunuyor. Bunların yanı sıra cildi güzelleştirdiği de kanıtlanan mor patates, cilt kanseri için de bire bir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN