İstanbul'un masalsı diyarı Atatürk Arboretumu'na gidenler büyüleniyor

İstanbul'un masalsı diyarı Atatürk Arboretumu'na gidenler büyüleniyor

'Canlı Ağaç Müzesi' olarak da adlandırılan Atatürk Arboretumu'nda 2 binden fazla ağaç ve bitki türü yer alıyor. Özellikle sonbahar mevsiminde ağaçların farklı renk geçişleriyle süslediği Atatürk Arboretumu giriş ücreti 2021 yılında hafta içi 7,5 TL, hafta sonu 20 TL olarak belirlendi. Öğrenci indirimi de bulunduğunu belirtelim. İşte, Atatürk Arboretumu hakkında bilgiler...

Atatürk Arboretumu'na giden vatandaşlardan kimisi kuş sesleri eşliğinde göletin kenarında fotoğraf çekerken, kimi sararmış yaprakların kapladığı parkurda yürüyüş yapıyor. Atatürk Arboretumu Instagram fotoğrafları da sosyal medyada büyük beğeni topluyor. Atatürk Arboretumu aslında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin, araştırma kurumlarının ve yerli-yabancı bilim adamlarının yapacakları incelemelere, bilimsel araştırmalara hizmet veriyor.

aw470900-18.jpg

ARBORETUM NEDİR?

Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş, çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitkilerin, uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarına 'arboretum' deniyor. Arboretumlara eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emekle ve sabırla meydana getirilmiş 'canlı bitki müzeleri' demek de mümkün.

ATATÜRK ARBORETUMU NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Atatürk Arboretumu, İstanbul'un Sarıyer'ın ilçesindeki Bahçeköy semtinde yer alıyor. Belgrad Ormanı'nın güneydoğusundaki arboretuma toplu taşıma araçlarıyla veya özel araçla gitmek mümkün, içeride otopark mevcut.

Atatürk Arboretumu'na özel araçla gitmek için; Levent Sarıyer yolu üzerinde, Büyükdere Caddesi'ndeki Bahçeköy sapağına sapıp Bahçeköy'e gelin. İstanbul Üniversitesi spor salonunun tam karşısındaki Kemerburgaz Yolu'nun sol tarafından dönüp ilerlediğinizde yarım kilometre kadar sonra Atatürk Arboretumu'na ulaşacaksınız.

Atatürk Arboretumu otobüsle gitmek için en hızlı yol Hacıosman-Yenikapı metrosu ile son durak olan Hacıosman'a geldikten sonra 42HM numaralı belediye otobüsüyle Bahçeköy'e kadar gidebilir, 5-10 dakikalık bir yürüyüş sonunda da Atatürk Arboretumu'na ulaşabilirsiniz.

aw470900-07.jpg

ATATÜRK ARBORETUMU GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL?

Atatürk Arboretumu giriş ücreti, hafta içi yetişkin 7,50 TL, öğrenci 2,50 TL'dir. Hafta sonu ise yetişkin 20 TL, öğrenci 7,50 TL'dir.

Giriş biletini Orman Genel Müdürlüğü'nün sitesinden online olarak satın almak da mümkün. Giriş yaptıktan sonra kapanış saatine kadar burada kalınabiliyor.

ATATÜRK ARBORETUMU ZİYARET SAATLERİ

Atatürk Arboretumu 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Arboretumun pazartesi günleri kapalı olduğunu belirtelim.

Profesyonel çekim yapılabilecek her türlü ekipmanın ve kostümün Atatürk Arboretumu'na alınması yasak.

Ayrıca her türlü yiyecek (çocuk maması hariç), alkollü ve alkolsüz içecek (su hariç), evcil hayvan, tripot, bisiklet, top, uçurtma, balon, konfeti ve diğer açık alanlarda oynanabilen oyun ve oyuncakların içeriye alınması yasak.

Yere düşmüş bile olsa tohum, çiçek, yaprak vb. şeylerin toplanması ve içeriye yiyecek-içecekle girmek yasak.

İçeriye alınması yasak olanlar listesi şöyle:

* Su ve çocuk maması hariç her türlü yiyecek-içeçek
* Evcil Hayvan
* Tripod
* Bisiklet
* Top
* Uçurtma
* Balon
* Konfeti
* Diğer açık alanlarda oynanabilen oyuncaklar
* Kostüm
* Multirotor türleri
* Drone
* Enstrüman
* Spor Aleti
* Profesyonel fotoğraf çekimine konu olabilecek her türlü aksesuar ve çekim malzemeleri
* Yedek kıyafet
* Ücretli fotoğraf çekimleri dışında ziyaretçiler düğün, nişan elbiseleri ile içeriye alınmıyor

ataturk-arberatumu-fotograflar-resimler-14.jpeg

ATATÜRK ARBORETUMU NE ZAMAN AÇILDI?

296 hektar alan üzerine kurul Atatürk Arboretumu için ilk olarak 1949 yılında çalışmalara başlandı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Prof. Dr. Hayrettin Kayacık tarafından yapılması teklif edilen arboretum, Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü ile Orman Fakültesi'nin ortak çalışması sonucunda ilk olarak 38 hektarlık bir alanda kuruldu.

12 Temmuz 1982 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 100. doğum yılı olması dolayısıyla 'Atatürk' adını alan arboretum hizmete açıldı.

Günümüzde 296 hektar alana yayılan, 2 binden farklı bitkiye ev sahipliği yapan Atatürk Arboretumu, açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Özellikle düğün fotoğrafı, nişan ve sünnet resimlerini çektirmek isteyenler burayı yoğun bir şekilde ziyaret ediyor.

ATATÜRK ARBORETUMU ADRESİ VE HARİTASI

2021-11-23-144522.jpg

İstanbul Üniversitesi, Kemer, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer-İstanbul

0212-226-19-29

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN