Çiftçinin yeni isyanı traktör zammına: Eski yönteme döneceğiz; kara saban, öküz, eşek koşmaya...

Çiftçinin yeni isyanı traktör zammına: Eski yönteme döneceğiz; kara saban, öküz, eşek koşmaya...

Çiftçinin artan maliyetlerine bir yenisi daha eklendi. Traktör ve ekipmanların satış fiyatına gelen zamlar çiftçiyi isyan ettirdi. Çiftçiler söz konusu zamma tepki göstererek, "Durmak yok zamma devam. Eski yönteme döneceğiz. Kara saban, öküz, manda, eşek koşmaya." ifadelerini kullandı.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bugün Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Aslıhan köyünde çiftçilerle bir araya geldi. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Gaytancıoğlu, "Çiftçinin olmazsa olmazı, traktör. Geçen yıl 250 bin liraya almıştı. Bu sene sordu, 750 bin lira. Destek var mı? Herhangi avantaj var mı? Çiftçi üretmekte istiyor ama destek de istiyor" dedi.

"BAKIM MALİYETİ ARTTI"

Çiftçi Volkan Vardar, traktörün çok pahalandığını ifade ederek şunları söyledi:

"2 ay bekleyeceksin, sıraya yazılacaksın. 2 ay sonra gelecek fiyatı kabul edeceksin. 2 ay sonra Türkiye’de fiyat ne olur, ben bir şey diyemem. Traktör olmazsa olmazımız. Yeri geliyor motosiklet. Yeri geliyor bir iş makinası. Yeri geliyor, kamyon nakliyat. Çok lüks de değil. Ama bizim işimizi yapıyor, yeter. Bakım maliyeti arttı. Yevmiye arttı.

GEÇEN YIL 5 BİN LİRA OLAN ÜRÜN BU YIL 20 BİN

Allah bütün çiftçi arkadaşlarımızın yardımcısı olsun. Süspansiyonlu 5 yıl kredimiz var. O şekilde kredi kullandırıyor banka. Çiftçi nakit paraya alamaz. Geçen sene bakım 500-600 lira civarındaydı. Bugün 2 bin 500 lirayı buluyor. Geçen yıl traktörün arkasındaki bıçak 5-6 bin lira civarındaydı. Bugün 20 bin lira. Demire çok zam geldi, ondan. Biz üretmeye mecburuz. Çeltikçinin olmasa olmazı bu malzeme. Biz emeğimizin karşılığını alalım yeter. Bir gün çalıştır bu traktör 3 bin 300 liralık mazot yakar. Diğer masraflar yok. Bu 130-140 litre mazot alıyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Ne diyelim."

'ESKİ YÖNTEME DÖNECEĞİZ'

Çiftçi Hüseyin Tekin, traktör lastik satış fiyatının geçen yıla göre çok arttığını kaydederek, "Traktörü sadece almak değil. Diğer masrafları da var. Parça masrafları, lastikler. Geçen sene 20 bin lira olan lastikler bu sene 50 bin lira civarı" dedi.

Çiftçi Ahmet Mola ise, "Durmak yok zamma devam. Eski yönteme döneceğiz. Kara saban, öküz, manda, eşek koşmaya" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN