Fırtınanın yerle bir ettiği İzmir için korkutan senaryo: Önlem alınmazsa Basmane'ye kadar...

Fırtınanın yerle bir ettiği İzmir için korkutan senaryo: Önlem alınmazsa Basmane'ye kadar...

İzmir'de dün karayla denizi birleştiren felaket hakkında konuşan Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Dünkü olay son yılların en sertiydi. Rüzgar 110 km'lik hızla esti" dedi. Yaşar, bunun sebebinin küresel ısınma olduğunu kaydedip deniz seviyesinin her yıl bir santim yükseldiğini kentin ise her yıl tektonik olarak bir santim çöktüğünü belirtti. Yaşar, "Maalesef önlem alınmazsa 40-50 yıl sonra Basmane’ye kadar, bugünkünden 700-800 metre daha geriye sular gidecek. Çünkü biz çökmeye devam ediyoruz" dedi.

Günler öncesinden Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD tarafından uyarıların yapıldığı İzmir, fırtına ve sağanakla son yılların en kötü günlerini yaşadı. Kara denizle birleşti, evleri su bastı, cadde ve sokaklar göle döndü.

Yaşananların sürpriz olmadığını belirten İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Bunu zaten biz bekliyoruz. En son 2019'da böyle bir ciddi bir şey oldu. Ama dünkü olay son yılların en sertiydi, en büyüğüydü. Çünkü rüzgar 110 km'lik hızla esti.

8209346.jpg
Prof. Dr. Doğan Yaşar

Yağış 40-50 kg olmasına rağmen o müthiş rüzgar suyu bir anda şişirdi iç körfezde ve maalesef pek çok yerde su baskınları yaşandı. Bunun nedeni şu; küresel ısınma dönemindeyiz ve her yıl deniz seviyesi yükseliyor. Ama İzmir'de enteresan bir durum daha var. Biz tektonik olarak her yıl 1 santim çöküyoruz. Bu ne demektir? Her yıl İzmir Körfezi ve su yaklaşık 1 santim yükseliyor" dedi.

8201649.jpg

'BAŞTAN SONA DOLGU...'

İzmir’de 1992'den bugüne yaklaşık olarak 40 santim suyun yükseldiğini aktaran Prof. Dr. Yaşar, "Bir de bunun üzerine bu kadar sert bir fırtınayla beraber hatta kasırgaya yakın 110 kilometre, 120 kilometre hızına ulaşan çok büyük bir fırtına olunca da maalesef suyu çok şişirdi. Bulunduğumuz yerler hep dolgu alanları. Baştan sona dolgu alanı.

8203386.jpg

Maalesef ikinci kordonu su bastı. Su yaklaşık 150-200 metre ilerledi. Ama böyle gidersek maalesef 40-50 yıl sonra Basmane’ye kadar, yani bugünkünden 700-800 metre daha geriye sular gidecek. Çünkü biz çökmeye devam ediyoruz. Her yıl bir santimetre çökeceğiz. Sürekli çökme oluyor ama hiçbir önlem alınmıyor, çalışma yapılmıyor. Asıl sorun burada zaten doğa olayı göz göre göre geldi. Çok da büyük bir zarar oluşturabilirdi" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN