Foça Belediyesi, sürdürülebilir deniz kültürünü yaşatmak ve yerel üretimi desteklemek amacıyla düzenlenen “Foça Yerel Balık Festivali”ne destek veriyor. Sürdürülebilir Yaşam Derneği (SUYADER) yürütücülüğünde ve S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi ortaklığıyla hayata geçirilen “Buranın Balıkları” projesi kapsamında düzenlenecek festival, 28–29 Mart 2026 tarihlerinde Eski Foça’da gerçekleştirilecek.
İki gün sürecek festival boyunca; paneller, atölyeler, söyleşiler, yarışmalar ve konserlerle Foça’nın deniz kültürü ve yerel balık türleri tanıtılacak. Marsilya Meydanı ve Nihat Dirim Demokrasi Meydanı başta olmak üzere Eski Foça’nın farklı noktalarında gerçekleşecek etkinlikler, hem Foçalıları hem de ziyaretçileri bir araya getirecek.
Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, festivalin kentin kimliği ve turizmi açısından büyük önem taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Foça, deniziyle, balıkçılığıyla ve köklü kültürüyle Ege’nin en özel kentlerinden biridir. Bu festival, hem yerel balık türlerimizin tanıtılması hem de sürdürülebilir balıkçılığın önemine dikkat çekilmesi açısından çok kıymetli. Aynı zamanda Foça’nın turizm potansiyeline de önemli katkı sağlayacak. Yerel değerlerimizi koruyarak büyümeyi ve gelecek nesillere aktarmayı önemsiyoruz.”
‘KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BALIKÇILIK DESTEKLENMELİ’
Başkan Fıçı, küçük ölçekli balıkçıların desteklenmesinin önemine de vurgu yaparak, “Denizlerimizin korunması, doğru ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının yaygınlaşmasıyla mümkündür. Yerel balıklarımızın daha fazla tanınması hem ekosistemimizin korunmasına hem de balıkçılarımızın emeğinin karşılık bulmasına katkı sağlayacaktır. Foça Belediyesi olarak bu tür projelerin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Festival kapsamında “Denizlerin Gerçek Sahipleri: Foça’nın Yerel Balıkları” başlıklı panel, atölye çalışmaları, tekne yarışı, Foçalı balıkçılar söyleşisi, yerel balık ikramları ve Tekne Fener Alayı gibi birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Festival, Hakkı Balamir konseriyle sona erecek.
