İstanbul depremi, 7.7 büyüklüğünde ve 2 dakika sürebilir! 9 uzmandan Marmara depremi senaryoları

İstanbul depremi, 7.7 büyüklüğünde ve 2 dakika sürebilir! 9 uzmandan Marmara depremi senaryoları

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'nden geçen kısmında yakın zamanda beklenen deprem için uzmanların tahminleri oldukça endişe verici. 9 uzman isim, olası Marmara depremi için beklentilerini dile getirdi. İşte, İstanbul depremi yorumları...

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli 2023 Şubat depremleri, 11 ilde etkili olurken on binlerce insanın ölümüne, yüz binlerce insanın evsiz kalmasına neden oldu. Uzmanlar, Marmara Bölgesi'nde en az 7.4 büyüklüğünde beklenen depremin, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden daha yıkıcı sonuçları olacağı konusunda uyarılarını sürdürüyor.

Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre, İstanbul'u da etkilemesi beklenen Marmara depremine karşı uzmanların her biri farklı senaryolar öne sürerken, son açıklamalarıyla gündeme gelen isimlerden Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Denizi'nde en az 7 büyüklüğünde deprem beklediğini söyledi.

İSTANBUL DEPREMİ NE KADAR SÜRECEK?

Prof. Dr. Celal Şengör, "Depremin süresinin 2 dakika olabileceğini düşünüyoruz. Fay Silivri'den Büyükçekmece'ye kadar kırılırsa korkulacak bir durum olmaz ancak kırılma Gebze açıklarına kadar uzanırsa 7.5 büyüklüğünde deprem üretir" tezini savunuyor.

İTÜ'den Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise Marmara Denizi içinde 240 ile 510 yıl arası kırılmayan 4 fay parçası bulunduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Bunlardan en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi Köprüsü'nün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 km'lik 7.6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan riskli segment" diyor.

MARMARA DEPREMİ UZMANLAR NE DİYOR?

İstanbul'u etkileyecek Marmara depremine ilişkin diğer uzmanların tahminleri ise şöyle:

Prof. Dr. Şerif Barış: "6.7 veya 6.8'lik depremde kaos, kargaşa, yıkım ve ölümlere sebebiyet verir. Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü."

Prof. Dr. Okan Tüysüz: "Ölçümler Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu Fayı parçasının yılda ortalama 2 cm kadar hareket ettiğini gösteriyor. Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir."

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "Marmara'da, 7.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmesi mümkün."

Prof. Dr. Ahmet Ercan: "İstanbul'u etkileyecek büyük deprem 2045'den önce olmayacak. Olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olması şaşırtıcı olur."

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: "İstanbul'da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 2 civarında."

Prof. Dr. Sinan Özener: "Tarihsel süreçte 1509'daki deprem 7.4 büyüklüğünde oldu. O tarihte meydana gelen büyük depremde Marmara Denizi'nde tsunami oluşurken, İstanbul’un kıyı bandında ciddi hasarlar yaşandığını tespit etmiş durumdayız."

Prof. Dr. Ziyaddin Çakır: "İstanbul'u etkileyen 1912 depreminin bittiği yerden başlayacak yeni bir kırık doğuya doğru ilerlerken yavaşlayıp durabilir. Bu da Marmara depreminin beklenenden daha küçük olma ihtimalini artırmakta."

MARMARA DEPREMİ'NDE İSTANBUL'UN EN ÇOK ETKİLENECEK İLÇELERİ

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN