34 plaka alarmı verildi: Artık eskisi gibi basılmayacak

34 plaka alarmı verildi: Artık eskisi gibi basılmayacak

İstanbul'da araç sayısının artmasıyla birlikte 2018 yılından bu yana dağıtılan üç harfli plaka serileri tükenme aşamasına ulaştı. Emniyet Genel Müdürlüğü, hususi otomobiller için son 5 harf grubuna girilmesiyle yeni plaka formatı hazırlıklarını hızlandırdı. Masada duran 4 rakamlı yeni sistem ve iptal plakaların tahsisi süreçleri şekilleniyor.

Türkiye genelinde 2018 yılında yürürlüğe giren 3 harfli plaka harf grubu uygulaması, İstanbul genelindeki yoğun araç kayıtları nedeniyle tükenme noktasına geldi.

34 il koduna sahip araçlarda 8 yıllık süreçte harf serilerinin sonuna yaklaşılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) birimleri yeni plaka formatı üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

2026 yılı itibarıyla hızla artan otomobil satışları ve şehirler arası plaka devir işlemleri, harf kombinasyonlarının beklenenden daha kısa sürede dolmasına yol açtı.

5 HARF GRUBU KALDI

Sistemde önceden kullanılan 34 XX 0001 düzeni yerine 2018 yılında 34 AAB 001 formatına geçiş yapıldı.

Aradan geçen zaman zarfında harf grupları sırayla tükendi.

Günümüzde hususi otomobiller için R ile başlayan harf serisi dağıtılıyor.

Bu serinin de kısa sürede dolmasıyla birlikte geriye sadece S, U, V, Y ve Z harf grupları kalıyor.

T harfi ile başlayan plakalar ise ticari taksilere tahsis edildiği için hususi binek araçlara verilemiyor.

İstanbul genelinde her bir yeni harf grubu ortalama 6 ila 8 ay içerisinde tamamen tükeniyor.

4 HANELİ RAKAM SİSTEMİ MASADA

Mevcut plaka harf gruplarının tükenmesi ihtimaline karşı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu nezdinde iki temel alternatif değerlendiriliyor.

Birinci seçenek olarak daha önce iptal edilen 3 harfli eski plakaların yeniden kullanıma sunulması planlanıyor.

İkinci seçenekte ise plaka üzerindeki rakam alanının 4 haneye çıkarılması öngörülüyor.

Böylece 34 XXX 0001 şeklindeki yeni dizilimle A'dan Z'ye kadar olan tüm harf serileri baştan kullanılabilecek.

Mevcut plaka levha boyutlarının 3 harf ve 4 rakamlık karakter yapısını fiziki olarak sığdırabildiği belirtiliyor.

İKİNCİ EL ARAÇLARDA PLAKA DEĞİŞİMİ

Sıfır kilometre araç alımlarında özel bir plaka talebi olmaması halinde sistem sıradaki plakayı otomatik olarak atıyor.

İkinci el araç alımlarında ise ikametgah adresi önem taşıyor.

Farklı bir şehre ait, örneğin 55 kodlu plakaya sahip bir araç satın alan ve ikamet adresi İstanbul olan kişi, noter satışı esnasında plaka değişim talebinde bulunarak 34 kodlu yeni plakasını alabiliyor.

Benzer şekilde iki plakası birden kaybolan veya çalınan araç sahipleri de başvuru yaparak ikamet ilinin plaka kodunu çıkarabiliyor.

2026 YILI PLAKA BASIM ÜCRETİ 850 TL

Satın alınan ikinci el aracın mevcut plakası zaten İstanbul ikametine bağlı bir 34 plaka ise noter satışında plaka değişikliği yapılmasına izin verilmiyor.

Bu durumun tek istisnasını özel plaka tahsis işlemleri oluşturuyor.

Öte yandan 2026 yılı için belirlenen standart plaka basım ücreti 850 TL olarak uygulanıyor.

Noter tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından plaka basım işlemleri yetkili basım noktalarında gerçekleştiriliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN