İstanbulkart'ı olmayan satış noktasına koşsun! Tek basım 60 TL’ye fırladı

İstanbulkart'ı olmayan satış noktasına koşsun! Tek basım 60 TL’ye fırladı

İETT ücretlerine gelen son zamların ardından kredi kartları ve banka kartlarına sağlanan temassız ödeme kolaylığında da fiyatlar değişti. Buna göre İETT otobüslerinde geçerli olan 15 TL’lik tam bilet ücreti kredi kartı veya banka kartıyla temassız ödemede 30 TL, 22.25 TL olan metrobüs ücreti ise 60 TL olarak güncellendi. İstanbulkart'ı olmayan bu farkı ödememek için İstanbulkart almaya koştu.

Akaryakıta neredeyse her gün gelen zamlar sonrası pek çok ilde belediyeler toplu ulaşım tarifelerine zam yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bunlardan biriydi. Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı kararla 11 Ağustos'tan itibaren İETT otobüsleri, metro, metrobüs gibi toplu ulaşım araçlarına zamlı fiyatlar yansıtıldı. Ancak İstanbulkart'ı olmayanlar için sağlanan banka ve kredi kartıyla temassız ödeme kolaylığı yeni fiyatlarla pahalıya mal olmaya başladı.

iett-temassiz-odeme.jpg

UYGULAMA BİR YIL ÖNCE BAŞLAMIŞTI

26 Ekim 2022’de İstanbulkart dışındaki açık çevrim kartların, toplu ulaşımda kullanımına yönelik karar kabul edilmişti. Bu kararla toplu ulaşımda diğer ödeme yöntemlerinin yanı sıra, kredi kartları, ön ödemeli kartlar ve banka kartlarıyla ödeme yöntemi de geçerli hale gelmiş ve temassız ödeme yöntemi, İBB iştiraki BELBİM koordinasyonuyla uygulanmaya başlamıştı.

İKİ KAT FİYAT FARKI VAR

İstanbul'da toplu ulaşımda yeni tarifeler 11 Ağustos 2023’ten itibaren uygulanmaya başladı. Buna göre İETT otobüslerinde tam bilet fiyatı 9,90 TL'den 15 TL'ye yükseldi. Metrobüste en uzak mesafe ücreti ise 22.25 TL oldu.

Ancak temassız ödemelerde bu fiyatlardan daha fazlası karşımıza çıkıyor. Kredi kartı, ön ödemeli kart veya banka kartı kullanılarak ödeme yapılan yolculuklarda bu ücretlerin, metrobüste 60 TL, otobüslerde ise 30 TL olduğu görülüyor.

UKOME'DE ALINAN KARARLA...

Çok sayıda yolcu aradaki fiyat farkından şikayet ederken İBB'den, kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlar ile ödeme yöntemi ile ilgili kararın ve ücret formülünün UKOME'de yer alan tüm yetkili kurumlarla beraber alındığı bilgisi verildi.

Metrobüse binmek için kredi kartıyla temassız ödeme yapan Asiye Zengin, "Bu ücret çok fazla, normalde 22 lira gibi, benden 60 TL aldı. 60 lira bayağı yüksek" dedi. Asiye Zengin daha sonra, iade almak istediğini belirterek güvenlik görevlisinden yardım istedi, o anlar kameraya yansıdı.

'O PARAYI METROBÜSE VERECEĞİME TAKSİYLE GİDERİM'

Cevizlibağ’dan Çağlayan’a metrobüs kullanarak gideceğini belirten Niyazi Balcı, "Metrobüste yeni zamların geçerli olduğunu söylediler, ne kadar olduğunu da bilmiyorum, çünkü şu anda İstanbulkart’ımdaki bakiyemden harcıyorum. Karta 60 TL’lik ücret şaka herhalde, böyle bir saçmalık olamaz. Kimse kullanmaz bu şekilde. Şimdi buradan Çağlayan’a gideceğim, o parayı vereceğime taksiyle giderim. Belki 80 belki 90 lira tutar ama bu sıkışıklıkta gitmemiş olurum" dedi.

'KOLAYLIK OLACAKTI'

Otobüs bekleyen Fatih Akyürek, "Kredi kartıyla ödediğimiz zaman 2 katını alıyor. 20 lira ise 40 lira alıyor. Ne alakası var ki, kredi kartı da normal geçiş de aynı olmalı. Millete kolaylık olacaktı, ne gereği var böyle. Ücret çok fazla. Ben şu anda işsizim, sürekli hastaneye gidip geliyorum, nasıl altından kalkacağım bu ücretin, ben de bilmiyorum" diyerek tepkisini dile getirdi.

kirmizi-istanbulkart.jpg

İSTANBULKART SATIŞ FİYATI NE KADAR?

İETT'nin satışa sunduğu boş İstanbulkartlar (anonim kartlar) 70 TL iken öğrenci, 65 yaş üstü , anne kart gibi resimli kişisel kartlara başvurulduğunda ise 80 TL ücret talep ediliyor. Bu kartların boş haline bir kereye mahsus olarak ödeme alındıktan sonra kullanım için bakiye yüklenmesi gerekiyor.

İSTANBULKART NEREDEN ALINIR?

Resimli kişisel İstanbulkartlar https://bireysel.istanbulkart.istanbul/ adresinden başvuru yapılarak temin edilirken kırmızı renkli anonim kartlara ise İstanbulkart dolum temsilcilerinden, BİM, ŞOK gibi zincir marketlerden ve Biletmatik'lerden satın alınabiliyor.

İETT 2023 TOPLU ULAŞIM FİYAT TARİFESİ

11 Ağustos 2023'ten itibaren uygulanmaya başlayan zamlı tarifenin ayrıntıları şöyle:

-Tam Elektronik Bilet Ücreti 9,90 TL'den 15 TL'ye,

-Öğrenci Elektronik Bilet Ücreti 4,83'ten 7,32 TL'ye

-Öğretmen Elektronik Bilet Ücreti 7,09 liradan 10,74 liraya

-Metrobüs Tam Bilet Ücreti 14,69'dan 22,25 TL'ye

-Marmaray kısa mesafe 9,90'dan 15 TL'ye

-Marmaray uzun mesafe 21,91'den 33 TL'ye

-Tam Abonman Ücreti 777 liradan 1177 liraya,

-Öğrenci Abonman Ücreti 140 liradan 212 liraya yükseldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN