Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş: Japonya’ya döndük tavizsiz önlem şart

Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş: Japonya’ya döndük tavizsiz önlem şart

Elazığ’da meydana gelen 4.9’luk deprem sonrası uzmanlardan ‘Türkiye kırmızı kuşakta’ uyarısı geldi. Son aylarda Türkiye adeta beşik gibi sallanırken, uzmanlar kapsamlı önlemlerin acil olarak alınması gerektiğini ifade ediyor. Elazığ’daki depreme ilişkin konuşan Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, “Depremlerin çokluğu ve sıklığı artıyor, Japonya’yı yakalıyoruz” diye konuştu.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde saat 06.36’da meydana gelen, Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD verilerine göre, saat 08.59’a kadar 26 artçı deprem daha meydana geldi. Bu depremlerden en büyüğü 2.4 olarak kayıtlarda yer aldı.

Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, “İçiniz rahat olsun. Ana hat üzerinde olan bir deprem değildir. Daha önce ana hat üzerinde Çelikhan, Kahramanmaraş hattı üzerinde büyük bir deprem beklediğimizi vurgulamıştık, bu beklentimiz halen devam etmekte” ifadelerini kullandı. Yerin yaklaşık 17 kilometre derinliğinde meydana gelen depremle ilgili olumsuz bir durum yaşanmadı. Depremle ile ilgili bilgilendirme ve uyarılardan bulunan Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, Kuzey Anadolu Fay zonuna dikkat çekerek Çelikhan ve Kahramanmaraş illerinde uzun zamandır kırılmayan fay olduğunu kaydetti. Jeoloji Yüksek Mühendisi Daş, Elazığ’daki meydana gelen depremin devamında aynı kol üzerinde büyük bir deprem beklemediklerini belirtti.

Elazığ’da sabah saatlerinde meydana gelen depremin artçı olduğunu ve korkulacak bir şeyin olmadığını ifade eden Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, “Daha önceki açıklamamızda belirttiğimiz gibi Türkiye bir deprem ülkesi. Depremler sık sık olacak, olmaya da devam edecek. Japonya’yı yakalayan bir ülke haline dönüştük. Depremlerin çokluğu ve sıklığı artıyor. Bununla ilgili biz tüm halkımızı, vatandaşlarımızı uyardık. Deprem durumunda ve sonrasında ne yapılması, en önemlisi de depremin ne olduğunu bilmek gerektiğini anlattık. Meydana gelen 4.9’luk deprem ile ilgili bizim Jeoloji Mühendisleri Oda Yönetiminden Prof. Dr. Hasan Çelik, teknik açıklamaları yaptı. Bu deprem ana hat üzerinde değil, bir kol üzerinde ve aslında daha önceden meydana gelen büyük depremin bir artçısı olarak düşünebiliriz. Bu yan kol üzerinde daha büyük bir deprem olmayacağı bu konuda vatandaşlarımızın rahat olması gerektiğini söylüyoruz. Ana hat üzerinde ve diğer kollar üzerinde daha büyük deprem olmayacağı anlamına gelmiyor” dedi.

Asıl dikkat edilmesi gerekenin Kuzey Anadolu Fay zonu olduğunu vurgulayan Daş, “Biz bu depremde de gördük ki halkımız deprem anında panik halde ne yapacağını bilmiyor, deprem sırasında evlerinde güvenli bir yerde masa altında vesaire yaşam üçgeni koruyabilecek durumda olmaları gerekirken panik havası içerisinde ya ev içinde koşturmaca ya da dışarı bir kaçış oluyor. Bu tip durumlar meydana geliyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN