İstanbul'da yaklaşık 3 milyon öğrenci, yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte 14 Eylül 2026 Pazartesi günü dersbaşı yapıyor.
Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde kent genelindeki tüm eğitim kurumlarında fiziki şartların iyileştirilmesinin yanı sıra güvenlik tedbirleri de en üst seviyeye taşındı.
Değerlendirmelerde bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, kent genelinde huzurlu ve emniyetli bir öğrenim sahası oluşturmayı temel öncelik olarak belirlediklerini dile getirdi.
TÜM OKULLARDA 3 BİN 13 BAHÇE GÖREVLİSİ İŞ BAŞI YAPIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yaz tatili boyunca yürütülen titiz planlama sonucunda kente 3 bin 13 bahçe görevlisi tahsis edildi.
Anaokulları dahil olmak üzere istisnasız tüm okullarda birer görevlinin bulunacağını vurgulayan Murat Mücahit Yentür, şunları söyledi:
"Yaz tatilinde Bakanlığımızın çalışmalarıyla İstanbul'a 3 bin 13 bahçe görevlisi tahsis edildi.
Anaokullarımız dahil bütün okullarımızın bahçelerinde güvenlik, koordine ve iş birliği amacıyla görev yapacaklar.
Öğrencilerin daha uygun koşullarda eğitim öğretim görmelerine katkı sağlayacak bu görevliler, okul idaresiyle ve bahçede nöbetçilerimizle iş birliği yapacaklar."
Adaylarda öncelikli olarak güvenlik sertifikası arandığını belirten deneyimli yönetici, sertifikalı personel bulunamadığı durumlarda ise temel eğitim verilerek görevlendirme yapılacağını açıkladı.
Okullarda ders saatleri değişti: Tüm resmi ve özel kurumlarda geçerli
BAHÇE GÖREVLİSİ İSTİHDAMI HER YIL EYLÜLDE YENİLENECEK
Bahçe personelinin okul idarecileri ve nöbetçi öğretmenlerle tam uyum içinde çalışacağını kaydeden Murat Mücahit Yentür, olası bir aksaklık durumunda bu personelin anında idareye bilgi aktaracağını ifade etti.
Sürecin her yıl yenileneceğini hatırlatan İl Milli Eğitim Müdürü, şöyle konuştu:
"Hiçbir ayrım gözetmeksizin İstanbul'daki bütün okullarımızda bahçe görevlisi olacak. 3 bin 13 bahçe görevlimiz pazartesi itibarıyla okullarımızda göreve başlayacak. Tüm okullarımızda bir kişi olacak."
Geniş alana sahip veya mevcudu yoğun eğitim kurumlarında nöbetçi öğretmen sayısının takviye edileceğini belirten Murat Mücahit Yentür, alımların eğitim yılı başında başlayıp yaz tatilinde tamamlanacak bir döngüyle her eylül ayında yineleneceğini kaydetti.
RİSKLİ BÖLGELERE DEDEKTÖR VE SIKI OKUL POLİSİ TAKİBİ
Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Valiliği koordinasyonunda yürütülen güvenlik stratejisi doğrultusunda bu yıl tüm kurumlara el dedektörleri dağıtıldı.
İhtiyaç duyulan ya da risk arz eden durumlarda kontrollerin bu cihazlarla yapılacağını duyuran Murat Mücahit Yentür, şu bilgileri paylaştı:
"İstanbul'da bulunan tüm okullarımızda ayrıca bu sene dedektör olacak.
Uygun görüldüğü zaman, riskli olan hususlarda dedektörle gerekli aramalar, incelemeler ve kontroller yapılacak.
Ayrıca okullarımızın daha güvenli hale gelmesi amacıyla 'okul polisi' uygulaması bu sene daha dikkatli ve daha sık bir şekilde yapılacak.
Tüm okullarımızda koordineli bir 'okul polisi' uygulamamız var.
Bazı riskli okullarda ayrıca 'okul polisi' bulunacak.
Her okulun irtibatlı olduğu, anında ulaşabileceği ve okulu takip eden bir 'okul polisi' olacak.
Bu uygulama okul müdürümüzle iş birliği halinde devam edecek."
Okuldaki herkes aynı kişiyi gördüğünü sanıyor: 26 ikiz kardeşle eğitime başlıyorlar
RANDEVUSUZ VELİLER OKUL KAPISINDAN İÇERİ ALINMAYACAK
Eğitim ortamında disiplin ve güvenliği pekiştirmek adına dijital randevu sistemi bu dönem tavizsiz işletilecek.
Velilerin öğretmen veya idarecilerle görüşmek istediklerinde randevularını internet üzerinden oluşturması gerektiğini söyleyen Murat Mücahit Yentür, randevusuz velilerin okul binalarına kabul edilmeyeceğini aktardı.
Görüşmeler okul müdürlerinin onayladığı zaman dilimlerinde gerçekleşecek.
Ayrıca sınıflarda dikkat dağılmasını ve teknoloji bağımlılığını engellemek amacıyla uygulanan cep telefonu yasağına velilerin tam destek vermesini isteyen İl Milli Eğitim Müdürü, öğrencilerin telefonlarını sadece okul çıkışında açabileceklerini ve öğretmenlerin de kurallara hassasiyetle uyum gösterdiğini vurguladı.
Ayrıca mesleki temsiliyet ve öğrencilere örnek teşkil etmesi amacıyla öğretmenlerin önlük giymesini tavsiye ettiklerini dile getirdi.
KANTİNLERDE FİYAT VE SERVİSLERDE SIKI DENETİM DÖNEMİ
Öğrencilerin okul yolundaki güvenliği için okul servis araçları İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve okul bünyesinde kurulan özel komisyonlar aracılığıyla aralıksız denetlenecek.
Sağlıklı beslenme ilkeleri ile belirlenen tavan fiyat tarifelerinin uygulanması hususunda kantinlerin de mercek altına alınacağını belirten Murat Mücahit Yentür, idarecilerin raflardaki ürün içeriklerini ve etiketleri bizzat kontrol edeceğini bildirdi.
Öte yandan öğrencilerin akademik eksikliklerini kapatmaları amacıyla geliştirilen ve ücretsiz hizmet veren dijital eğitim platformu MEBİ uygulamasının yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Bireysel rehberlik sunan bu platformun hem veliler hem de öğrenciler tarafından verimli kullanılmasını teşvik edeceklerini ifade etti.
Yıllardır kullanılan okul tabelaları sökülüyor: MEB kimseye ayrıcalık tanımadı
DEPREME KARŞI YENİLENEN 82 OKUL KAPILARINI AÇIYOR
İstanbul'daki eğitim yapılarının deprem güvenliğine değinen Murat Mücahit Yentür, riskli bulunan binaların daha önce tamamen tahliye edildiğini hatırlattı.
Kent genelinde depreme dayanıksız hiçbir yapının eğitime açılmadığını vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü, şunları söyledi:
"İstanbul'un bütün okulları çok güvenli.
Güvenli olmayan hiçbir okulumuz yok.
Güvenli olmayanları zaten boşalttık.
Şu anda 14 Eylül itibarıyla İstanbul'da 82 yeni okulumuz öğrencilerimizle buluşacak.
Bu okullar, depremden dolayı boşaltılmasının ardından yıkılıp yeniden ve sıfırdan yaptığımız okullar.
İstanbulumuz için hayırlı ve uğurlu olsun."
Murat Mücahit Yentür, inşaatı süren 160 okulun tamamlanmasıyla eğitim altyapısının daha da güçleneceğini aktardı.
ÖĞRENCİ SAYISI YÜKSEK KURUMLARA YENİ TURNİKELER GELİYOR
Yıkılıp yeniden inşa edilen 82 okulun sadece derslikten ibaret kalmadığını, sosyal alanları, modern laboratuvarları, spor tesisleri ile sanat ve müzik atölyeleriyle birer yaşam merkezi kimliği kazandığını anlatan Murat Mücahit Yentür, giriş çıkış güvenliği için turnike ağının da genişletildiğini belirtti.
Yaz aylarında kalabalık öğrenci mevcuduna sahip 20'ye yakın okula turnike entegrasyonu sağlandığını açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü, şöyle konuştu:
"Turnikeler noktasında özellikle mevcudu yüksek okullarımızdan 20'ye yakınına yaz tatilinde yeni turnike kuruldu ve turnike kurulmasına artarak devam ediliyor.
Tüm okullarımızda turnike uygulaması yok.
Ama uygun gördüğümüz, ihtiyaç olan her okulumuza mutlaka turnike kurulacak."
İstanbul'u 'dünyanın en büyük açık hava dersliği' olarak nitelendiren Murat Mücahit Yentür; velilere çocuklarıyla kültür, sanat ve tarihi yerleri ziyaret etme, ortak kitap okuma saatleri planlama tavsiyesinde bulundu.
Ayrıca şiddetin yalnızca fiziksel boyut taşımadığını hatırlatarak çocuklarla iletişimde Türkçenin duru ve nezaketli kullanılmasının önemine işaret etti.
Bir dönemde 4 öğretmen değişti, kadrolu atama yapmak için velilerin itiraz etmesini beklediler
