T5 Haliç tramvayı Eminönü'de M2 metro ve T1 tramvay hatlarına entegre oluyor

T5 Haliç tramvayı Eminönü'de M2 metro ve T1 tramvay hatlarına entegre oluyor

T5 Haliç tramvayının Küçükpazar ve Eminönü istasyonları açılış tarihi belli oldu. 4 Ocak 2021 tarihinde seferlere başlayan Alibeyköy Otogar-Cibali tramvay hattının Küçükpazar ve Eminönü istasyonları Aralık 2022 tarihinde hizmete girecek. İşte, T5 tramvay hattı güzergahı ve sefer saatleri...

T5 Cibali-Alibeyköy Otogar tramvay hattının Küçükpazar ve Eminönü istasyonları için gözler İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) çevrilmişti. 2021 yılının başında hizmete giren T5 hattının iki istasyondan oluşan ikinci etabının daha önce 2021 yılı sonunda açılacağı duyurulsa da, son gelen haberleri bu hattı kullanan yolcuları üzdü. Güzergah üzerinde çıkan tarihi eserler nedeniyle 1 yıllık bir gecikme yaşanacağı ortaya çıktı. Bu süreçte İETT'nin EC1 otobüs hattı, T5 Cibali tramvay istasyonu ile Eminönü arasında ücretsiz hizmet vermeyi sürdürecek.

eminonu-alibeykoy-tramvay-hatti-2020-sonuna-hizmete-girecek.jpg

T5 EMİNÖNÜ İSTASYONU NE ZAMAN AÇILACAK?

Haliç kıyısı boyunca uzanan T5 Cibali-Alibeyköy Otogar tramvay hattının Küçükpazar ve Eminönü istasyonları Aralık 2022 tarihinde hizmete girecek.

Yapımına 2016 yılında başlanan fakat ödenek yetersizliği nedeniyle 2017 yılının ikinci yarısında çalışmaları duran T5 tramvay hattının birinci etabı, 2019 yerel seçimlerinin ardından yeni İBB yönetimi tarafından tamamlanarak 4 Ocak 2021 tarihinde kullanıma açıldı.

İlk etapta Cibali ile Alibeyköy Otogar istasyonları arasında çalışan T5 tramvay hattının Eminönü'ne uzanan ikinci etabının, Unkapanı Kavşağı'nın yenilenmesinin ardından Ekim 2021'de hizmete gireceği açıklandı.

Fakat kavşaktaki tünel çalışması ve Küçükpazar ile Eminönü arasındaki kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserler nedeniyle, T5 tramvay hattının tamamının hizmete girmesinin 1 yıl ertelenerek Aralık 2022'de açılacağı duyuruldu.

Konuyla ilgili İBB Beyza Masa'ya sorular yönelten vatandaşlar, aldıkları yanıtları sosyal medyada paylaştı. İBB'nin Beyaz Masa üzerinden yaptığı açıklamaya göre, T5 Haliç tramvay hattının Küçükpazar ve Eminönü istasyonları Aralık 2022 tarihinde hizmete girecek.

image-2022-01-03-2.jpeg

T5 EMİNÖNÜ TRAMVAY İSTASYONU İÇİN İBB'DEN AÇIKLAMA

Haliç kıyılarında devam eden sahil düzenlemesini 3 Ocak 2021 tarihinde yerinde inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eminönü-Alibeyköy tramvay hattının Küçükpazar ve Eminönü istasyonlarının 2022 sonunda tamamlanacağını açıkladı.

Eminönü-Alibeyköy tramvay hattının; Kabataş-Bağcılar tramvay Hattı ile Hacıosman-Yenikapı metro hattı ile entegre olarak hizmet vereceğini vurgulayan İmamoğlu, "Şu anda orada yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Hem Unkapanı Köprüsü geçişlerini çalışıyoruz, İSKİ hatlarını çalışıyoruz, yol geçişlerini çalışıyoruz. Orada, Unkapanı Köprüsü çok sıkıntılıydı. Onu yaptık, yeniledik. Bir yandan Eminönü Meydanı'nın çizimleri, tasarımları bitti. Bu süreci netleştiriyoruz. Çok güzel bir meydanla buluşacağız orada. Teknik ve idari süreçler toparlandığında, inşallah 2022'nin sonunda inşallah bu tramvayımızı Eminönü'ne kadar ulaştırmış olacağız" diye konuştu.

1335288.jpg

T5 CİBALİ-ALİBEYKÖY TRAMVAYI NEREDEN GEÇİYOR?

Fatih ilçesinin Haliç'e bakan kıyısında yer alan Cibali semtinden başlayan T5 tramvay hattı; Unkapanı, Fener, Eyüp, Silahtarağa, Alibeyköy Otogarı'na kadar ulaşıyor. Hat, konumu ve tarihi yapısı itibarıyla İstanbul'un en önemli toplu taşıma güzergahlarından birisi oldu.

8,8 km uzunluğundaki T5 tramvay hattı; Medipol Üniversitesi Unkapanı Yerleşkesi, Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi, Feshane, Eyüp Devlet Hastanesi, Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü, Tarihi Pierre Lotti Tepesi ve Alibeyköy Otogarı arasında kesintisiz toplu ulaşım imkanı sağlıyor.

Bu alanların bir kısmının Suriçi içerisinde ve Haliç kıyılarında olması dolayısıyla T5 tramvay hattı; tarihi, turistik ve ekolojik açıdan bölgenin nitelik olarak taşıt trafiğinden arındırılması, karbon salınım azaltılması, yaya hareketliliğinin arttırılmasına katkı sağladı.

T5 CİBALİ-ALİBEYKÖY TRAMVAY HATTINDA KAÇ İSTASYON VAR?

Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi önündeki 'Cibali' istasyonuyla başlayan güzergah; Fener, Balat, Ayvansaray, Feshane, Eyüp Teleferik, Eyüp Devlet Hastanesi, Silahtarağa, Sakarya Mahallesi istasyonlarını Haliç kıyısından geçerek Üniversite, Alibeyköy Merkez, Alibeyköy Metro istasyonları ile devam edip ve Alibeyköy Cep Otogarı istasyonunda son buluyor.

2021-11-16-145456.jpg

Cibali-Alibeyköy tramvay hattı istasyon listesi şöyle:

* Cibali
* Fener
* Balat
* Ayvansaray
* Feshane
* Eyüp Sultan Teleferik
* Eyüp Sultan Devlet Hastanesi
* Silahtarağa Mahallesi
* Üniversite
* Alibeyköy Merkez
* Alibeyköy Metro
* Alibeyköy Cep Otogarı

T5 CİBALİ-ALİBEYKÖY TRAMVAY HATTI HAKKINDA BİLGİLER

Güzergah boyunca tamamen katenersiz olan tramvay araçları enerjisini, iki ray arasına gömülü bir sistemden alıyor. Görüntü kirliliği oluşturan katener enerji direkleri ve buna bağlı havai hat enerji kabloları kullanılmıyor.

Hat uzunluğu: 8 km (Tamamlandığında 10 km)

İstasyon Sayısı: 12 (Tamamlandığında 14)

Araç Sayısı: 8 (2022 yılında 30 araç)

İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00

Sefer Sıklığı: 11 dakika (8 araç ile)

Yolcu Kapasitesi: Günlük 114 bin

Yolculuk Süresi: 35 dakika

0920201452031897279.jpg

T5 TRAMVAY HATTININ ENTEGRE OLDUĞU HATLAR

* Ayvansaray istasyonunda, Beylikdüzü-Söğütlüçeşme metrobüs hattı ile

* Eyüp Teleferik istasyonunda, TF2 Eyüp-Pierre Loti teleferik hattı ile

* Alibeyköy Metro istasyonunda, M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı ile

* (T5 ikinci etap açıldığında) Eminönü istasyonunda, T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattı ve Şehir Hatları vapur iskeleleri ile

* (T5 ikinci etap açıldığında) Küçükpazar istasyonunda, Hacıosman-Yenikapı metro hattı (M2) ile entegrasyon sağlanacak.

T5 HALİÇ TRAMVAYI GÜNCEL SEFER SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN