'Trabzon'da vergiden muaf merdiven altı turizm oluştu'

'Trabzon'da vergiden muaf merdiven altı turizm oluştu'

Doğu Karadeniz’in güzelliklerini görmek isteyen yabancı turistler, Trabzon’da ziyaret ettikleri Uzungöl ve Sümela Manastırı’nın yanı sıra yüksek rakımlı yaylalara da ilgi gösteriyor. Ancak artan yoğun ilgi kaçak turizm tesislerinin sayısını patlattı. Kaçak tesis sayısı, son 2 yılda 51 kat artıp 2 bin 850’ye çıktı.

Doğu Karadeniz’in güzelliklerini görmek isteyen yabancı turistler, Trabzon’da ziyaret ettikleri turizm merkezleri Uzungöl ve Sümela Manastırı’nın yanı sıra yüksek rakımlı yaylalara da ilgi gösteriyor. Yaz sezonunun hareketli geçtiği kentte, 2022’de 796 bin 973 olan toplam turist sayısı, 2023 yılında yüzde 43 artışla 1 milyon 138 bin 743’e yükseldi. Yabancı uyruklu ve ağırlıklı olarak Körfez ülkelerinden gelen turistlerin sayısı da arttı.

Geçen yıl 392 bin 943 olan yabancı turist sayısı yüzde 66 artıp 652 bin 713’e ulaştı. Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve İsrail gibi Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin rağbet gösterdiği kentte, kaçak turizm faaliyeti gösteren işletme ve tesislerinin sayısında da artışlar gözlemlendi.

Trabzon Oteller Birliği’nin verilerine göre kentte faaliyet gösteren 19 bin 518 yatak kapasiteli 261 tesisin doluluk kapasitesi, kaçak konaklama hizmeti sağlayan yerler nedeniyle yüzde 60’ta kaldı. Trabzon’a gelen turistlerin, yabancı uyruklu kişilerin yanı sıra yerel halkın da yasa dışı olarak tesise dönüştürdüğü ev, pansiyon, öğrenci yurtları ve apartlarda konaklaması nedeniyle otel ve işletmeler zarar etti. Yasal hizmet veren işletme ve otel sahipleri, kaçak tesis işleten kişilerin yarattığı haksız rekabet nedeniyle turizm sektörünün darbe aldığını savundu.

Bu sezon turist sayısında geçen yıla göre yüzde 43’lük artış yaşandığını söyleyen Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Dündar, gelen turist sayısı artmasına rağmen konaklama tesislerinin yüzde 100 doluluğa ulaşmadığını belirtti.

Dündar “Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde yatak kapasitesi yaklaşık 45 bin civarında. Resmi olan yaklaşık 20 bin yatak sayısı da Trabzon’da. Buradan 100 bin yatak olduğu sonucuna varıyoruz. Bu da 80 bin yatak sayısının yasa dışı olduğu anlamına geliyor. Trabzon’da belgeli tesis sayısı 300’e yaklaşıyor ancak elimizde tespitli olan 2 bin 850 belgesiz turizm yapan bağımsız birim var” dedi. Dündar “Turizm Bakanlığı, nasıl belgelendirmeyi yapıyorsa denetimleri de yapmalıdır” çağrısı yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN