Sert yükseliş sona eriyor düşük kredi treni kaçabilir

Sert yükseliş sona eriyor düşük kredi treni kaçabilir

Yapılan faiz indirimleri karşısında piyasada yükselişler sürüyor. Tahvil faizleri yüzde 12 seviyesinde seyrederken, matematiksel olarak mevduat ve kredi faizlerinde de artış bekleniyor. Bununla birlikte kredili satışlarda sıfır araç maliyetlerinde yükseliş kaçınılmaz. İkinci elde yükselişe değinen İkinciyeni.com Genel Müdürü Ayyıldız “Mart ayından sonra fiyatlar artışları bu kadar sert olmayacak” dedi.

Geçen yılı rekor seviye ile kapatan ikinci el araç pazarı, 2020’ye de hızlı başladı. Yeni yılla birlikte satışlar vites yükseltirken, fiyatlarda da gaza basıldı. 2018 yılında Türkiye ikinci el araç pazarında dünyada 8’inci sıradayken, 2019’da ilk 5’e yükseldi. Bunun en büyük etkisi ise sıfır araçların artan maliyetle birlikte fiyatları oldu. Öte yandan tedarik sorunu yaşanırken, ikinci el fiyatları sıfırlarla neredeyse yarışa girdi. Faiz indirimleriyle birlikte yeni araç alımları da önceki yıllara göre hız kazandı. Fakat, Merkez Bankası’nın son indirimlerine rağmen piyasalardaki bahar havasının da sona erdiği gözüküyor. Yüzde 10,75 seviyesine inen politika faizi karşısında piyasada kısa ve uzun vadeli faizler 12 seviyesinin üzerinde. Böylece mevduat ve kredi faizlerinde de artışlar kaçınılmaz hale geliyor. Düşük faizle araç almayı planlayan tüketici bu yükselişin devam etmesi halinde Merkez’in indirimine rağmen istediği oranı da bulamayacak. Böylece talep düşünce fiyatlardaki sert yükselişte duracak.

Esas sorunun sıfır araç satışı olduğunu söyleyen Garenta ve ikinciyeni.com’un Genel Müdürü Emre Ayyıldız, yüksek kurdan dolayı sıfır araç alamayan tüketicinin ikinci ele yöneldiğini söyledi. Yıl başından beri ikinci elde sert artışların yaşandığını ifade eden Ayyıldız, fiyat yükselişlerinin sıfırı geçtiğini bildirdi. 2020 yılında kurun yüzde 7 arttığını belirten Ayyıldız, sıfır fiyatlarının yüzde 15, ikinci elin ise yüzde 36 yükseldiğini kaydetti. İkinci elin artık yatırım aracına dönüştüğünü vurgulayan Ayyıldız “Mart ayından sonra fiyatlar artacak ama bu kadar sert olmayacak. Liste fiyatları karşısında ikinci ele de makul bir yükseliş yaşanacak. Piyasada bu fiyatların spekülatif olduğu yönünde tartışmalar var. Buna ben katılmıyorum. İkinci el fiyatlarının çok ucuz kalmasından ve ertelenen bir artıştan dolayı yükseliş yaşandı. Herkes kendi keyfine göre oraya bir fiyat koyuyor, pazarlık payı koyuyor” dedi. Tedarik sorunundan dolayı ikinci el araçların sıfır fiyatları geçmesine de değinen Ayyıldız “Bu artışlar spekülatif. Evet bazı internet sitelerinde bu fiyatlar var ama alan yok” diye konuştu.

ULAŞIMDA YENİ ALTERNATİF

Araç kiralama sektörünün de değişme uğradığını söyleyen Emre Ayyıldız, kullanıcıların artık diledikleri zaman, diledikleri süre kadar araç kiralayabildikleri paylaşımlı araçların tüm dünyada oldukça trend olduğunu vurguladı. Paylaşımlı araçların ekonomik bir çözüm olmasını ve şehirlere sunduğu avantajlara da değinen Ayyıldız “MOOV by Garenta’da 15 dakikası 9.5 TL’den başlayan fiyatlarla, üstelik 5 kilometrelik yakıt dahil olarak kiralama yapabiliyorsunuz. Paylaşımlı araçların bir diğer güzel tarafı da trafiğe sunduğu fayda. Bugün, 1 paylaşımlı aracın trafiğe katılmasıyla 10 araç trafikten çıkmış oluyor” ifadelerini kullandı.

GÜNDE 200 ARAÇ İHALEYE ÇIKIYOR

Emre Ayyıldız, ikinciyeni.com platformunda bugüne kadar 100 bin üzerinde araç satıldığını dile getirdi. Ayyıldız “Çünkü bunun arkasında büyük bir grup var, profesyonel bir ekspertiz ekibi var. Güven unsuru ikinci elde çok önemli. Buna güvenerek müşterilerimiz bu deneyimi yaşıyorlar. Bunun dışında site çok ilgi görüyor ve 400 bin üzerinde üyemiz var. Yılda da 20 bin üzerinde araba satılıyor. Her gün birbirinden farklı 200’ün üzerinde aracı ihalede görebiliyorsunuz” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN