Sınırda insanlık sınavı

Sınırda insanlık sınavı

Türkiye’nin kapıları açmasıyla onbinlerce mülteci dikenli tellere, sınıra yığılan ordulara ve Ege’nin donduran sularına rağmen Avrupa’ya doğru ölüm yolculuğuna çıktı. Ayvacık ve Midilli’de biri çocuk dört kişi umut yolculuğunda can verdi.

HÜSEYİN İSTEMİL

Suriye’nin idlib kentinde 34 Türk askerinin şehit edilmesi ve göç akının devam etmesi sonucu Ankara’nın artık “Avrupa’ya gitmek isteyenlere kapıları kapatmayacağz” açıklması sonrası başlayan göç yolculuğu tüm hızıyla devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 13.50 itibarıyla Edirne üzerinden Türkiye’den ayrılan göçmen sayısının 117 bin 677 olduğunu açıkladı. Bu sayıyı Yunanistan ve Bulgaristan ise doğrulamıyor. Atina Türkiye’nin yanlış sayı vererek göçmenleri Yunanistan’a gitmeye teşvik ettiğini öne sürdü. Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov da Türkiye sınırında durumun sakin olduğunu söyledi. Karakaçanov, şu ana kadar tek bir göçmenin bile yasa dışı yolla Bulgaristan’a girmediğini belirtti. Pazar Kule sınır kapısında bekleyen sığınmacılar bir geceyi daha ateş yakarak geçidi. Meriç’in kıyısında da konuşlanan sığınmacılar Yunanistan’a geçmek için her fırsatı değerlendiriyor, Yunanistan’da ise müdahaleye devam ediyor. Gaz ve ses bombalarının yanı sıra mültecilerin cep telefonlarına da Yunan hükümeti tarafından SMS’ler gönderiliyor. Uyarı SMS’inde ‘Karşıya geçmeye çalışmayın, buna izin verilmeyecek. Karşıya geçme çalışmalarınız olursa biz buna müdahale ederiz’ şeklinde uyarı mesajı geliyor.

İLK ÖLÜM HABERİ MİDİLLİ’DEN

Bir grup sığınmacı sabah saatlerinde Yunanistan’a geçiş yapmayı denedi ancak güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Yunan polisinin göçmenlere yeniden göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Bazı iddialara göre Yunan polisi göçmenlere ateş etti ve bir göçmen hayatını kaybetti. İddiayı Yunan polis teşkilatı yalanladı. Ancak Reuters’e konuşan iki Türk güvenlik kaynağı Yunan güvenlik güçlerinin sınırdan geçişleri engellemek için müdahale etmeleri sırasında Suriyeli bir göçmenin yaralandığını ve öldüğünü söyledi. Reuters ayrıca 10 binden fazla göçmenin karadan Yunanistan’a geçme girişiminde bulunduğunu, ara bölgede dikenli teller içinde sıkışmış durumdaki göçmenlere her iki ülkenin güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz sıktığını yazdı. Ajans, Yunan sahil güvenlik güçlerinin, Midilli Adası açıklarında batan bottan 47 göçmenin kurtarıldığı, fakat bir çocuğun öldüğü açıklamasını da geçti. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinden Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmek için bot kiralayan üç sığınmacı hayatını kaybetti.

ATEŞ EDİLDİ, YAKITLARI ALINDI

Avrupa’ya geçişlerin en yoğun olduğu İzmir’in Çeşme ilçesinde hareketlilik yaşanıyor. Yunanistan’a botlarla yola çıkan göçmenler, Yunan Sahil Güvenliğin kötü muamelesine maruz kaldı. Yakıtları ve motoru alınarak ölüme terk edilen göçmenleri, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri kurtardı. Aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 120’nin üzerinde göçmen, daha sonra Çeşme’ye getirildi.

5 MADDELİK ÖNLEM PAKETİ

Sınırlarında büyük panik yaşanan Yunanistan’da Başbakanı Kyriakos Mitsotakis başkanlığında toplanan Ulusal Güvenlik Konseyi, beş maddelik acil önlem paketi açıkladı. Hemen yürürlüğe giren paketine göre: - Doğudaki kara ve deniz sınırlarında yasadışı girişi önlemek için güvenlik tedbirleri arttırıldı. - Bugünden itibaren bir ay süreyle Yunanistan’a yasadışı yollardan girenlerin sığınma talepleri askıya alındı. - Eğer mümkünse yasadışı yollarla Yunanistan topraklarına girenler derhal kendi ülkelerine geri gönderilecek. - Avrupa Birliği dış sınırlarını da oluşturan doğu sınırlarını korumak amacıyla Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (FRONTEX) göreve çağırıldı. Türkiye’nin AB ile olan tüm sınırlarında yüksek alarm seviyesine geçen FRONTEX de Yunanistan’a görevli ve teknik ekipman gönderme kararı aldı. Alman medyasına göre AB sınır koruma ajansı Frontex hazırladığı gizli raporda AB yetkililerini Türkiye’den AB’ye kitlesel bir göç akını olabileceği konusunda uyardı. Öte yandan Alman basını Türkiye-Yunanistan sınırında yaşanan trajediyi manşetlerine taşıdı. Frankfurter Rundschau gazetesi “Gerçekleşen tek dehşet senaryosu şu: AB’nin sınırlarında insanlık batıyor” ifadesini kullandı.

ATİNA’DAN GÖZDAĞI

Yunanistan, Türk-Yunan sınırı yakınlarındaki Evros bölgesi ile Ege Denizi’nde gerçek mermilerle askeri tatbikat yapacağını duyurdu. Tatbikat açıklaması, Türkiye’nin ‘açık kapı’ politikasının ardından gelirken, Yunan askeri yetkililer vatandaşlara belirtilen bölgelerde dolaşmamaları için çağrı yaptı. Yunan basınındaki haberlerde, 24 saat sürecek tatbikat kararının dün Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Konseyi’nde alındığı, Yunanistan’ın sınırlarında güvenlik önlemlerini artırdığının bir göstergesi olduğu ifade edildi.

PARİS VE BERLİN PUTİN’E BASKI YAPSIN

AB ülkeleri, mültecilerin 2015 yılındaki gibi sınırlarına dayanmaması için alarm durumuna geçti. Alman Savunma Bakanı ve koalisyon hükümetinin büyük ortağı CDU Genel Başkanı Annegret Kramp Karrenbauer, AB’ye yaptığı çağrıda Türkiye ve Suriye’deki mülteci dramına yönelik daha kararlı bir politika izleyip, Putin ve Esad’a daha fazla baskı yapılmasını istedi. Rusya’ya karşı daha ağır yaptırımlar uygulama çağrısı da yapan Röttgen “Putin, Esad ile birlikte yükselttiği savaş için bugüne kadar hiç bedel ödemedi” dedi. Batı’nın Rusya’yı ekonomik yaptırımlarla tehdit ederek görüşmelere zorlaması gerektiğini belirten Röttgen “Almanya ve Fransa diplomatik ve ekonomik olarak sert oynamaya hazır olduğumuzun mesajını vermeli” dedi.

AB ALARM DURUMUNA GEÇTİ

Sınırdaki, krizin her saat büyümesi sonrası AB Konseyi Başkanı Charles Michel, 3 Mart Salı günü Yunanistan-Türkiye sınırına gideceğini duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Michel “Yunanistan’ın Avrupa sınırlarını korumasını destekliyoruz. Sahadaki durumu yakından takip ediyoruz” ifadesini kullandı. Michel, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile Yunanistan-Türkiye sınırını ziyaret edeceğini açıkladı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Sınırlarımızı koruyacağız” diyen Yunanistan Başbakanı ise Michel ile birlikte Türkiye sınırına gideceğini doğruladı. Başbakan Miçotakis aynı zamada “Yunanistan’a yasadışı olarak girmeye çalışmayın. Geri çevrileceksiniz” ifadelerini kullandı. Bulgaristan Başbakanı Borisov sınırdaki göçmenlerin durumunu görüşmek üzere Ankara’ya geliyor. Borisov Cumhurbaşkanı Erdoğan’la biraraya gelecek. Görüşmede AB’den de ilk siyasetçi olacak. Bulgaristan Başbakanı bu görüşme öncesinde ziyaretiyle ilgili AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile telefonla görüştü. Alman hükümet sözcüsü, iki liderin de “Mevcut durumda Türkiye ile derhal siyasi görüşmeler yapılması gerektiği” konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN