Sitokin fırtınası nedir? Nasıl önlenir? İşte sitokin fırtınasını durduracak yöntemler

Sitokin fırtınası nedir? Nasıl önlenir? İşte sitokin fırtınasını durduracak yöntemler

Koronavirüslüyken (Covid-19) görülen ateş, nefes darlığı döneminde vücutta yaşanan sitokin fırtınası, bağışıklık sisteminin ana bağlayıcıları üzerinde bulunan olumsuz hareketleri temsil eder. Sitokin fırtınasını durdurmak çoğu zaman mümkündür.

Sitokin fırtınasıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Ali Şengül, Covid-19 hastalığına yakalandığını anımsatarak, giderek yükselen bir nefes darlığı, nefes yetmezliğiyle birlikte sitokinlerin reseptörlerini bloke eden bir ilaç kullandığını kaydederek, birçok saat içerisinde iyi hissettiğini söyledi.

SİTOKİN FIRTINASI NEDİR?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde sitokin fırtınası yaşadığını dile getiren Medicana International İstanbul Hastanesi İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Şengül, bu aşamada vücudun bağışıklığının yabancı proteinleri gördüğünü ve uyarılarak bunları yok etmeye çalıştığını vurgulayarak, bunlara normal seviyede bir cevap verilmesi durumunda onu yok edeceğini belirtti. Bazen doğal bağışıklığın bunu yok edemeyeceği bilgisini paylaşan Şengül, o zaman onlara özgü birtakım silahlar ürettiğini kaydederek, bunlara da sitokin adı verildiğini belirtti.

Sitokinlerin salındıkları hücreden çevresindeki hücrelere bazı sinyaller ilettiğine dikkat çeken Şengül, bu sitokinlerin kontrol edilmek zorunda olduğunu aktararak, bunların kontrolsüz salgılanması durumunda bu defa aşırı reaksiyonlar ortaya çıkabileceğini bildirdi.

Bunların aşırı ve kontrolsüz biçimde salındığında etrafında ne varsa yıkıp çevredeki sağlam dokuları da öldürdüğünü söyleyen Şengül, bağışıklık sisteminin tamamen kendi dokularını yok etmeye başladığını ifade ederek, bunun durdurulamaz şelale şeklinde kendini kötü bir noktaya götürdüğünü açıkladı.

SİTOKİN FIRTINASI NASIL ÖNLENİR?

Bunların durdurulmaması durumunda hastanın kaybedilebileceğine işaret eden Şengül, en son 'sitokin fırtınası' ismi verilen olayı kendisinin de yaşadığını kaydederek, koronavirüse yakalandığını, kullandığı ilaçlara karşın uzunca bir zaman ateşinin düşmediğini vurguladı.

sitokin-firtinasi-nedir-nasil-onlenir-iste-sitokin-firtinasini-durduracak-yontemler.jpg

Durdurulamayan bir ateşin, giderek yükselen bir nefes darlığının, nefes yetmezliğinin, bunun ardından da her geçen saatin daha kötüye gittiğinin hissedildiği bilgisini paylaşan Şengül, o zaman bu sitokinlerin reseptörlerini bloke eden bir ilaç kullandığını aktararak, mucizevi bir şekilde birkaç saat içerisinde kendisini iyi hissettiğini söyledi. 

O reaksiyonun durdurulmasıyla birlikte vücudun kendini çok çabuk toparlayıp bu kez tamir edebildiğini belirten Şengül, bu ilacın bağışıklık sistemini sitokin fırtınası denilen olayı yarattığı anda kullanıldığını bildirdi.

Kovid-19'la mücadelenin tıkandığı an! 'Sitokin fırtınası' vücutta ağır tahribata yol açıyorKovid-19'la mücadelenin tıkandığı an! 'Sitokin fırtınası' vücutta ağır tahribata yol açıyor

Koronavirüsle mücadelede 'Sitokin Fırtınası'na karşı yeni yöntemKoronavirüsle mücadelede 'Sitokin Fırtınası'na karşı yeni yöntem

Bilim insanları, D vitamine karşı uyardı: 'Sitokin fırtınası' akciğerleri vuruyorBilim insanları, D vitamine karşı uyardı: 'Sitokin fırtınası' akciğerleri vuruyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN