Soma'da bulunan 100 ton altın rezervin yüzde 14'üne denk geliyor

Soma'da bulunan 100 ton altın rezervin yüzde 14'üne denk geliyor

Soma'da, 100 ton altın rezervi bulunduğunu açıklayan Enerji Bakanı Alaboyun, bulunan altının Türkiye'nin potansiyelinin yüzde 14'üne denk geldiğini ve katkısının 2.5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Türkiye'yi heyecanlandıracak haber Manisa'dan geldi. Sabah Gazetesine açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Manisa Soma'da, 100 tonun üzerinde altın rezervi bulunduğunu açıkladı. Türkiye'nin mevcut potansiyelinin yüzde 14'üne denk, yeni bir ocak bulundu. 

Rezervin %14'üne denk geliyor

Manisa, Soma'nın Kiraz Köyü'nde 'altın ve bakır' sahasının, MTA ekipleri tarafından keşfedildiğini dile getiren Bakan Alaboyun şunları söyledi: Yapılan çalışmalar sonucunda tonda 1-2 gram altın belirlendi. Altının yanı sıra bakır, kurşun, çinko da var. Yani potansiyeli çok büyük bir ocak. 2013'te başlayan çalışmalarda 22 bin metre sondaj yapılmıştı. Altın tenörünün 100 milyon tonluk olması bekleniyor. Yani 100 ton altın potansiyeli olan bir saha keşfedildi. Türkiye'nin görünür altın rezervi 700 ton civarında. Bu saha, altın rezervinin yüzde 14'üne denk geliyor. Bulunan altının ülkemize katkısı 2.5 milyar dolar civarında olacak. 100 metre derinlikte rezerv artırma çalışması devam ediyor. Konya Karapınar'da da 2 milyar ton kömür rezervi çıktı. Afşin-Elbistan'dan sonraki en büyük rezerv. Trakya ve Orta Anadolu'da kaya gazı rezervi yüksek. 

Türkiye'nin Bor potansiyeli yüksek

Türkiye'nin bor potansiyeli yüksek olduğunu ifade eden Alaboyun, "Dünyadaki borik asitin yüzde 45'i Türkiye'de üretiliyor ama bu şehir efsanesi haline getirildiği gibi değil" dedi. Alaboyun sözlerine şu şekilde devam etti: Bor bir çeşit tuz. Hava yastığından, seramik tabakların sırlanmasına kadar birçok işte kullanılıyor. Bunun işlenmiş halinin satılması Türkiye'ye gelir getirir. Yoksa hammadde olarak çok ucuz. 

Madencilik Bakanlığı kurulmalı

Alaboyun madencilik ile alakalı olarak da şu değerlendirmeleri yaptı: "Türkiye'nin ayrı bir maden bakanlığı olmalı. Madencilik diğer tüm tabii kaynaklardan farklı. Orman da su da tabii kaynak. ABD'de 1961'de bir maden kazası olup 71 kişi ölünce, 1964'te Kömür Yasası çıkarıyorlar. Bin 150 sayfalık kanunun 850 sayfa da yönetmeliği var. Avustralya, Kanada gibi kömür ülkelerinin hepsinde ayrı yasa var. Bizde sadece ruhsatın verilmesine dönük düzenleme var. Bütün bunlar için bir yasa ve yönetmelik gerekiyor."

Mehmetçiğe Bor kalkanı

Vestel ve Tübitak MAM'ın bor üzerinde çalıştığını belirten Alaboyun, "Çalışmalarla insansız hava araçlarının uçuş saati, 2'den 4'e çıktı. Bor Enstitüsü, bor atığıyla elmastan sonra en sert madde olan borkarbürleri üretti. Bu madde ile Kalaşnikof mermisine dayanan çelik yelek üretilebiliyor. Şimdi helikopter tabanına da bunlardan yerleştirilmeye başlanıyor" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN