Son cemre ne zaman düşüyor? Cemre havaya suya ve en son toprağa düşüyor

Son cemre ne zaman düşüyor? Cemre havaya suya ve en son toprağa düşüyor

19-20 Şubat tarihlerinde ilk olarak havaya, ardından bir hafta sonra yani 26-27 Şubat'ta suya düşen cemrelerin ardından son cemrenin ne zaman düşeceği merak konusu oldu. Peki son cemre ne zaman düşüyor? İşte detaylar…

Baharın müjdeleyicisi olarak bilinen ve Arapça kökenli olan cemrenin sözlükteki anlamı kor yani ateştir. İlk olarak havaya, ardından suya ve en son da toprağa düşer. Peki son cemre ne zaman düşüyor? Havalar ne zaman ısınıyır? Tüm bilgiler karar.com’da...

CEMRELER NE ZAMAN NEREYE DÜŞER?

Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen cemrenin düşmesiyle doğa uyanır, havalar ısınmaya başlar. Cemre ilk başta havaya düşer, ardından suya ve en son da toprağa düşerek bahar müjdelenir.

İLK CEMRE HAVAYA DÜŞTÜ

İlk cemre 19-20 Şubat 2020 tarihinde havaya, ikinci cemre 26-27 Şubat’ta suya düştü. Şu an son olarak toprağa düşecek olan cemre bekleniyor.

SON CEMRE NE ZAMAN DÜŞÜYOR?

Her bir cemre düşmesi olayı arasında 7 gün bulunuyor. Toprağa düşecek cemre de 5-6 Mart’ta gerçekleşecek. Cemreler birer hafta arayla düşerek ilkbaharın gelmesine sebep olur.

1. cemre havaya (19-20 Şubat),
2. cemre suya (26-27 Şubat),
3. cemre (5-6 Mart) toprağa düşer.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Arapça kökenli olan 'cemre'nin sözlükte anlamı ateş yani kordur. Halk arasında da sıcaklığın yükselmesi olarak adlandırılır. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen evvel 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğü söylenir. Bu düşen cemreler vesilesiyle hava, su ve toprakta ısınma başlar.

Halk arasında cemre düşmesiyle beraber Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlar. Cemre düşmesinin Türk kültüründe de önemli bir yeri bulunur. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı döneminde Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazıyordu. Bu şiirlere ‘cemreviye’ deniliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN