Son dakika! Biden'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması

Son dakika! Biden'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması

Son dakika haberi... ABD Başkanı Biden, Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesini 'küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan hareket için cesaret kırıcı bir geri adım' olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine dünya genelinde tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden da konuya ilişkin açıklama yaptı.

Çekilme kararının 'derin bir hayal kırıklığı' yarattığını belirten Biden, Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesinin 'küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan hareket için cesaret kırıcı bir geri adım' olarak niteledi.

"KADIN CİNAYETLERİNDEKİ ARTIŞA TANIKLIK EDİYORUZ"

Biden'ın imzasın taşıyan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden aniden ve temelsiz yere çekilme kararı derin bir hayal kırıklığı yaratıyor. 

Dünya çapında, bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak Türkiye’deki kadın cinayetlerindeki artış da dahil, ev içi şiddet vakalarında artışa tanıklık ediyoruz. 

Ülkelerin, kadınlara karşı şiddete son vermeye bağlılıklarını güçlendirmeleri ve yenilemeleri gerekir, kadınları korumayı ve saldırganlardan hesap sormayı amaçlayan uluslararası sözleşmelerden çekilmeleri değil. Bu, küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım. 

Cinsiyet temelli şiddet, dünyanın her bir köşesinde her ülkeye dokunan bir yara. Geçtiğimiz birkaç haftada, Gürcistan’daki trajik cinayetler de dahil, kadınlara karşı korkunç ve gaddarca saldırıların birçok örneğini gördük. 

Ve, günlük olarak cinsiyet temelli şiddettin hayaletinin gölgesinde yaşamanın her yerdeki kadınlara daha geniş anlamda verdiği zararı gördük. Bu hepimizin canını yakıyor ve kadınların şiddetten muaf bir şekilde hayatlarını sürdürebildiği toplumlar yaratmak için hepimizin daha fazlasını yapmamız gerekiyor. 

NE YAŞANDI?

Türkiye, iktidarın kaldırılması için tartışmaya açtığı İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Kararı’yla çekildi. Ankara’nın ilk imzacı olduğu uluslararası belgenin askıya alınmasına tepki yağdı. Barolar ve hukukçular Cumhurbaşkanı imzasıyla Türkiye’nin belgeden çekilemeyeceğini belirtti. Kararın AYM’den döneceğini vurguladı. Kadın örgütleri de yaşananları protesto etmek için sokağa çıktı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN