Son dakika! Çavuşoğlu: Mısır'la diplomatik temaslarımız başladı

Son dakika! Çavuşoğlu: Mısır'la diplomatik temaslarımız başladı

Son dakika haberi... Ankara-Kahire hattında ilk somut adım atıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır'la diplomatik temasların başladığını duyurdu. Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri için de Çavuşoğlu "Suudi Arabistan'la ilişkilerimizin düzelmemesi için sebep yok. Olumlu adım atarsa biz de atarız. Aynı şey BAE için de geçerli" yorumunda bulundu.

Son dakika haberi...Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Mısır ilişkilerinin yeniden tesis edilmesinin zaman aldığını söyledi. 

2013'ten bu yana süren bir kopukluk yaşadığını ve her iki tarafın da normalleşme için herhangi bir ön koşul öne sürmediğini belirterek "Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı" açıklamasında bulundu. 

Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri ile daha önce uluslararası toplantılarda denk geldikçe görüştüklerini, iki yıl önce de New York'ta bir araya geldiklerini, 2013'ten bu yana ilişkilerde kopukluk olduğu için ön şarttan ziyade, temasların aşama aşama gerçekleştiğini anlattı.

Çavuşoğlu, dış politika ile ilgili AA ve TRT muhabirlerine konuştu.

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri için de Çavuşoğlu "Suudi Arabistan'la ilişkilerimizin düzelmemesi için sebep yok. Olumlu adım atarsa biz de atarız. Aynı şey BAE için de geçerli" yorumunda bulundu. 

Çavuşoğlu, Afganistan barış süreci toplantısını Nisan'da İstanbul'da yapmayı planladıklarını ve bir Afganistan özel temsilcisi atayacaklarını belirtti. 

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle: 

"Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan gelmedi. Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiç bir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor. Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor.

Bu normal, iki tarafta da olabilir. O nedenle belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor. Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı.

(ABD ile S-400 krizi) Liderler düzeyinde bir görüşme tabii, liderlere bağlı. Onlar adına şu tarihte, bu tarihte olacak diye bir şey söylemem doğru olmaz ama uygun bir zamanda bu görüşmenin gerçekleşeceğini görüyoruz."

"TELEFONDA KONUŞMAK DOĞRU OLMAZ"

"S-400 krizinin aşılmasına ilişkin 'Girit modeli' önerisini ABD tarafının nasıl karşıladığına ilişkin bir yansıma var mı?" şeklindeki soruya Çavuşoğlu, "Biz herhangi bir modeli Amerikalılarla hiç konuşmadık. Model üzerinde hiç konuşmadık. Sadece S-400, YPG/PKK meselesi, tüm meseleler. Öbür konular... Oturup hepsini konuşalım bir çözüm konusunda neler yapabileceğimizi değerlendirelim dedik. Telefonda bu tür meseleleri (konuşmak) doğru olmaz" cevabını verdi.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE'YE GELİYOR

Çavuşoğlu, bir soru üzerine, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin bölge turu kapsamında Türkiye'ye geleceği bilgisini vererek "25'inde (Mart) Türkiye'ye gelmek istediklerini söylediler. Ziyaretin gündeminde ikili ilişkiler var, bölgesel meseleler var, Asya'yı, Avrasya'yı ilgilendiren konular var. Kovid-19'la mücadele, gündemde olan tüm konular ele alınacak" diye konuştu.

"AB İLE YOL HARİTASI BELİRLİYORUZ"

Çavuşoğlu, "Fransa ve Almanya ile liderler düzeyindeki sıcak temasların bazı eylem planları gibi somut sonuçları olacak mı?" şeklindeki soruya, liderler düzeyindeki görüşmelerin, pozitif ortamın devam etmesinde çok faydalı olduğu şeklinde cevap verdi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB liderleriyle doğrudan görüşmesinin bazı konularda somut adım atılması için faydalı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile Türkiye-AB ilişkileri konusunda bir yol haritası üzerine çalışma kararı alındığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Biz onlara teklifimizi gönderdik, yol haritası taslağımızı. Onlardan şimdi cevap bekliyoruz" dedi.

S. ARABİSTAN İLE BAE'YE ZEYTİN DALI

Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar'la yeni bir sürece girdiler. Bunun Türkiye'yle de olması, negatif havanın dağıtılması anlamında önümüzdeki günlerde somut gelişmeler olabilir mi, temaslar oluyor mu?" şeklindeki soruya, "Faydası olabilir. Son zamanlarda Abu Dabi'den daha olumlu mesajlar görüyoruz. Türkiye'ye yönelik olumsuz kampanyaların azaldığını görüyoruz. Bizim zaten onlarla hiçbir derdimiz yok ama onların bize yönelik olumsuz tutumları vardı ama daha ılımlı görüyoruz şu anda" cevabını verdi.

Türkiye'nin Suudi Arabistan'la da ikili hiçbir problemi olmadığını, ilişkilerin gayet iyi olduğunu ama gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra onların bu konuyu ikili mesele haline getirdiğini ifade eden Çavuşoğlu "Halbuki bu ikili mesele değildi. Bu ölen bir kişi için adalet arayışıydı ve 'cinayeti işleyenler yargı önünde hesap versin, adalet yerini bulsun' dedik. Dinimiz de böyle söylüyor. Sonuçta onlar tarafından bir ikili mesele haline geldi bu konu. Biz hiçbir zaman Suudi Arabistan yönetimini de suçlamadık" ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

Zengin doğalgaz kaynaklarının keşfiyle Doğu Akdeniz’de başkentlerin hamle yarışı başlamıştı. Türkiye de uluslararası hukuktan doğan haklarına sahip çıkmak için sürece dahil olmuştu.

Ancak kilit aktörlerden biri olan Mısır'la ilişkilerde çıkar esaslı yaklaşım yerine iç siyasete dönük adımlar atılmış, sert söylemlerle diplomasi kapısı kapatılmıştı.

Mısır'la 2013 darbesi sonrası tarihin en dip seviyesine inen ilişkilerde son zamanlarda ılımlı mesajlar gelmişti.

Mısır'ın Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama ihalesinde Türkiye kıta sahanlığını dikkate alması Ankara'da olumlu karşılanmıştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır'la bir anlaşma imzalanabileceğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN