Son dakika! Cezaevi personeli evine gönderilmeyecek

Son dakika! Cezaevi personeli evine gönderilmeyecek

Son dakika haberi... Cezaevi personeli evine gönderilmeyecek, 30 Nisan'a kadar duruşmalar da ertelendi. Yeni koronavirüs tedbirlerini açıklayan Bakan Gül "Bugünden itibaren cezaevlerinde görev yapan personel, belirlenen süreler sonunda evlerine gönderilmeyecek, izole edilen yerlerde kalacak" açıklaması yaptı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, koronavirüs kapsamında alınan yeni önlemleri açıkladı.

Gül'ün açıklamaları şöyle:

*Hükümlü ve tutukluların dışarıyla temasını kesmek için aldığımız tedbirler çerçevesinde, açık ve kapalı ceza infaz kurumlarındaki avukat ziyareti dahil bütün görüşler, açık ceza infaz kurumlarında kalanların özel izin hakları, hastalık ve güvenlik durumları dışında bir ceza infaz kurumundan bir başka kuruma yapılan nakiller, kurum dışı çalışma ve iş yurdu faaliyetleri, birden fazla koğuşla birlikte yapılan toplu faaliyetler, aile görüşme odalarının kullanımı, ceza infaz kurumlarında anneleriyle kalan 0-6 yaş grubu çocukların kreşe ve ana okuluna gitmeleri ve çocukların dışarıdaki ebeveynleri ya da yakınlarına teslim edilmesi uygulaması iki hafta süreyle ertelenmiştir.

*Tutuklu ve hükümlü yakınları ancak zorunluluk varsa ve Cumhuriyet Başsavcılığı uygun görürse ziyaret yapabilecektir. Avukatlar da zorunlu durumlarda maske, eldiven gibi tedbirler alarak sadece kapalı görüş gerçekleştirebileceklerdir. Bu tedbirlerin ne kadar süreyle devam edeceğini Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri belirleyecek. Dolayısıyla, dışarıdan içeriye, içeriden dışarıya teması olabilecek asgari seviye indirmiş bulunuyoruz.

CEZAEVİ PERSONELİNE İZOLASYON

*Bugünden itibaren ceza infaz kurumlarıyla ilgili aldığımız tedbirlere bir yenisini ekliyoruz. Kurumlarda görev yapan tüm personel kurum idarelerince belirlenen süreler sonunda evlerine gönderilmeyerek, izole edilen barınma yerlerinde kalacaklardır.

*Bu noktada, kamuya ait yurt, misafirhane, eğitim merkezi gibi sosyal tesislerden yararlanılması için yerel düzeyde görüşmeler başlamıştır. Bu konuda Bilim Kurulu ile de görüşmeler devam etmektedir. Biz kurumsal alt yapıyı hazırlamış durumdayız.

"GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞMENİN TEKNİK YAPISI OLUŞTURULDU"

*Teknik alt yapıyı da hazırlamak üzere arkadaşlar çalışmalara başladılar. Projemizin amacı, bir bütün olarak akıllı teknolojilerin ceza infaz kurumlarına entegrasyonudur. Dolayısıyla sadece görüntülü görüşme değil; dilekçe, kantin, kütüphane, sayım, e-doktor, e-mektup gibi pek çok iş ve işlem teknolojinin imkanlarıyla daha çabuk ve daha az masrafla görülecektir.

*Yasa çıkar çıkmaz HSK bir çalışma yaptı. Tutuklu ve acil işler, yürütmenin durdurulması, zamanaşımına az bir süre kalmış ve diğer acele işler haricinde tüm duruşmalar ertelenecek.

DURUŞMALAR 30 NİSAN'A KADAR DURDURULDU

*Konunun ayrıntılarını, erteleme süresini, yargı mensuplarının nöbet işlerini ve diğer tedbirleri HSK bugün yargı teşkilatına duyuracak. Yargıtay ve Danıştaydaki duruşmaları erteleme yetkisi ise bu yüksek mahkemelerin Başkanlar Kuruluna verildi.

*Söz konusu Kanunun Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmasıyla, yargıda sürelerin durdurulmasına ilişkin düzenlemeler de hayata geçti. İcra-iflas hukuku dışındaki tüm süreler 13 Mart-30 Nisan arası için durduruldu.

*İcra işlemleri ise Cumhurbaşkanımızın daha önce Resmi Gazete'de yayımlanmış olan Kararına uyumlu şekilde 22 Mart-30 Nisan arası durduruldu.

CMK ÖDEMELERİ YAPILACAK

*Avukat meslektaşlarımıza 6 Nisan itibarıyla CMK ödemeleri tümüyle yapılmış olacak. Yine aynı tarih itibarıyla beraat dosyalarında vekalet ücretleri de büyük ölçüde ödemeye hazır hale getirilmektedir.

*Arabuluculuk ve uzlaştırma gibi ödemeler için de gerekli hazırlıkları yaptık. Bildiğiniz gibi, stajyer avukatların idari izin süresini 30 Nisan'a kadar uzatmıştık. Bu kapsamda, avukatlık staj listesine yazılma, avukatlık ruhsatnamesi verilmesi ve baro levhasına avukat olarak yazılma gibi işlemler için gerekli sağlık raporunun daha sonra sunulması da kararlaştırılmıştır.

"ADALETİN İZOLASYONU OLMAZ"

*Ülkemizde kesintisiz işleyen bir hukuk sistemi mevcuttur. Bir mağduriyeti veya şikayeti olan vatandaşlarımız için adaletin kapısı daima açıktır.

*Adaletin izolasyonu olmaz. Koronavirüsle mücadelemizi verirken, sosyal mesafeyi koruyacağız ama adaletle aramıza mesafe koymayacağız. İnsanlık tarihine geçecek bu olağan dışı dönemde de adalet, milletimizin huzuru için aralıksız çalışmaktadır.

*Salgın hastalık tehlikesinden dolayı ortaya çıkan bu sıra dışı süreci fırsata çevirmek isteyenlerin karşısında hukuk vardır, olmaya devam etmektedir.

KORONAVİRÜS SORUŞTURMALARI

*Korona salgını karşısında Cumhuriyet Başsavcılıkları toplumun ortak hukukunu, huzurunu, menfaatini korumak için son iki haftada 58 ilde 459 kişi hakkında soruşturma başlatmıştır.

*Koronavirüsle ilgili sosyal medyada manipülatif haber ve paylaşımlarla ilgili 385 kişi, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza rencide edici davranışlarla ilgili olarak 8 kişi, karantina tedbirine aykırı davranma eylemleri ile ilgili 11 kişi, stokçuluk, karaborsa, kaçak maske satmak gibi ticari hayata karşı suçlar kapsamında da 55 kişi hakkında soruşturma işlemi yapılmıştır

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 131'e, vaka sayısının ise 9 bin 217'ye yükseldiğini duyurmuştu.

Bakan Koca, dün Türkiye'deki koronavirüs vaka ve ölüm sayısına ilişkin son bilgileri paylaşmıştı. Son 24 saatte 9 bin 982 test yapıldığını ve bin 815 yeni tanı konduğunu belirten Koca, toplam 23 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etmişti.

En çok merak edilen konulardan birisi de Türkiye'de yapılan koronavirüs test sayısı olmuştu.

Türkiye'de koronavirüs hastalarına bugüne kadar yapılan test sayısının toplam 65 bin 446 olduğu açıklanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN