Draghi'nin sözleri ilişkileri gerdi! İtalya Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

Draghi'nin sözleri ilişkileri gerdi! İtalya Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

Son dakika haberi... İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gaiani, Başbakan Draghi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadeleri nedeniyle Türk Dışişleri'ne çağrıldı.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, basın toplantısında Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye ziyareti sırasında yaşanan protokol tartışmalarıyla ilgili bir soruyu da yanıtladı. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara'daki görüşmede ayakta kaldığı görüntüleri değerlendiren Draghi, Erdoğan’a yönelik tepki çeken ifadeler kullandı.  

Yaşanan gelişmenin ardından İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gaiani, Dışişleri'ne çağrılırken, açıklamaya Türkiye'den art arda tepki gösterildi. 

ÇAVUŞOĞLU: SÖZLERİ KENDİSİNE İADE EDİYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, o sözlere ilişkin, "Atanmış İtalya Başbakanı Draghi'nin kabul edilemez, popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

DIŞİŞLERİ: ÇİRKİN İFADELERİ GERİ ALSIN 

Dışişleri Bakanlığı da Draghi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik "hadsiz ve çirkin ifadelerini" derhal geri almasını istedi. 

ÇELİK: ŞİDDETLE KINIYORUZ 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Draghi'ye tepki göstererek, "İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Sn Cumhurbaşkanımız için kullandığı hadsiz ifadeyi şiddetle kınıyoruz. Türk-İtalyan ilişkilerinin derinliğini yansıtmayan bu açıklamayı esefle karşılıyoruz" dedi. 

Twitter hesabından açıklama yapan Çelik, şunları söyledi: 

"AB Konseyi Başkanı’nın protokol heyeti ile AB Komisyonu Başkanı’nın protokol heyeti arasındaki anlaşmazlığı Türkiye’ye yansıtanlar siyasi cehaletle konuşmaktadır. Türkiye diplomasi devletidir. Herkese saygıyla davranan bir geleneğe sahiptir. İtalya Başbakanı bunu öğrenmelidir. 

Diktatörlük ve faşizm bizim kültürümüze ait kavramlar değildir. Bizden çıkmamıştır. Kendi tarihini unutanlar başkalarını tarif etmeye kalkmasınlar. Cumhurbaşkanımız hakkında kullanılan ifadeleri aynen iade ediyoruz."

ŞENTOP: ACEMİ VE SEVİYESİ SİYASETÇİ  

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerini kınadı. 

Şentop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, "İtalya'nın çaresizlikten başbakan yaptığı zatın Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin sözlerini red ve iade ediyoruz. Acemi ve seviyesiz siyasetçi ülkesinin sırtında ağır ve talihsiz bir yüktür." ifadesini kullandı. 

KALIN: İFADELERİ KINIYORUM 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerinin hadsiz ve mesnetsiz olduğunu belirterek, "Bu ifadeyi kınıyor ve behemehal düzeltmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı. 

Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: 

"AB Konseyi Başkanı Michel protokol düzeninde Türkiye’den kaynaklı bir sorun veya kasıt olmadığını açıklamışken, İtalya'nın atanmış Başbakanı Draghi’nin Cumhurbaşkanımıza yönelik sözleri hadsiz ve mesnetsizdir. Bu ifadeyi kınıyor ve behemehal düzeltmesini bekliyoruz."  

KURTUŞMUŞ: DİKTATÖR GÖRMEK İSTEYEN TARİHİNE BAKSIN 

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerine ilişkin, "Eğer diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın, Mussolini'ye bakın." ifadesini kullandı. 

DRAGHI NE DEDİ?

İtalya Başbakanı Draghi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i aşağılamakla suçlamış, "'Diktatör' diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var... Farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalı, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız" demişti. 

NE OLMUŞTU? 

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in çarşamba günü Ankara’da Erdoğan ile görüşme yapacakları salonda Avrupa Komisyonu Başkanı’na yer gösterilmemesi, dünya genelinde sosyal medyada gündem olmuştu. 

Erdoğan ve Michel, toplantı salonundaki tekli koltuklara otururken, Ursula von der Leyen bir süre ayakta kaldı ve daha sonra üçlü koltuğa oturdu. Ursula von der Leyen'in karşısındaki üçlü koltukta da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yer aldı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN