Son dakika! Kısa Çalışma Ödeneği'ne en çok 10 kişiden az çalışanı olan firmalar başvurdu

Son dakika! Kısa Çalışma Ödeneği'ne en çok 10 kişiden az çalışanı olan firmalar başvurdu

Son dakika haberi... Kısa Çalışma Ödeneği'ne en çok 10 kişiden az çalışanı olan firmalar başvurdu, Bakan Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuruların yüzde 77'sinin 10 kişiden az çalışanı olan firmalar tarafından yapıldığını duyurdu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TRT Haber canlı yayınında soruları cevapladı.

Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'ne ilişkin soru üzerine, bunun herhangi bir iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen durması ya da üçte bir oranında azaltılması durumunda devreye soktukları bir program olduğunu belirtti.

Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'nde çalışanların son 12 aydaki prime esas kazancı üzerinden ortalamanın alınacağını ve brüt kazancının yüzde 60'ının verileceğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

"BAŞVURU ŞARTLARI KOLAYLAŞTIRILDI"

"Bu brüt kazancının yüzde 60'ı denildiğinde yüzde 40'ı kalacak gibi düşünülüyor ama öyle değil. Nete vurduğumuz zaman bu oran yüzde 75-78'lere çıkıyor. Dolayısıyla çalışanımız maaşının yüzde 75'ine kadar almış olacak. Burada bir tavan bir de taban var. Tavan da ortalama brüt asgari ücretin 1,5 katını, yüzde 150'sini geçemiyor. Dolayısıyla biz 1752 lira ila 4 bin 380 lira arasında bir ücreti, ödemeyi, gelir desteğini bu dönemde çalışanlarımıza sunmuş olacağız."

Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında başvuru şartlarının kolaylaştırıldığını, istenen belge sayısının azaltıldığını, 600 prim ödeme gün sayısını 450'ye indirdiklerini, 120 gün hizmet akdine tabi olma şartını da 60 güne çektiklerini anımsatan Selçuk, böylelikle daha fazla çalışanın bu destekten faydalanmasını sağladıklarını vurguladı.

"Mücbir sebeple kapatılan iş yerlerinin başvurularını bekliyoruz." çağrısını yapan Selçuk, başvuruların da en hızlı şekilde sonuçlandırmaya gayret edildiğini aktardı. Bu desteğin hem çalışanı hem işvereni koruduğuna işaret eden Selçuk, başvurularda sektör ve çalışan sayısı ayrımının olmadığını hatırlattı.

"YÜZDE 77'Sİ 10 KİŞİDEN AZ ÇALIŞANI OLANLAR"

Selçuk, "Şu ana kadar Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuran firmalarımızın yüzde 77'si 10 kişiden az çalışanı olan firmalarımız." dedi.

Başvuru sürecinin 3 ay boyunca geçerli olacağını aktaran Selçuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gerektiğinde bu süreyi uzatma yetkisinin bulunduğuna işaret etti.

Selçuk, huzurevleri ve diğer bakım kuruluşlarındaki tedbirlere ilişkin soru üzerine, çok sıkı önlemler alındığını, 6 saatte bir ateş ölçümü yapıldığını, kurumlara ziyaretçi yasağı getirildiğini belirtti. Selçuk, "Şu ana kadar bu süreçte huzurevlerimizde ve bakım merkezlerimizde Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kurallar ışığında önlemlerimizi almaya devam ediyoruz. Kontrollerini gerçekleştiriyoruz." ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN