Son dakika! Merkez'den swap hamlesi... TL faizi artırıldı, dolar düşmeye başladı

Son dakika! Merkez'den swap hamlesi... TL faizi artırıldı, dolar düşmeye başladı

Son dakika haberi... Merkez Bankası swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 10.25'ten yüzde 11.75'e yükseltti. Merkez'in swap hamlesinin ardından güne 7,95 lira seviyesinden başlayan dolar/TL kuru 7,90'a kadar düştü.

Son dakika haberi... Merkez Bankası swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 10.25'ten yüzde 11.75'e yükseltti. 

Merkez Bankası'nın swap hamlesinin ardından güne 7,95 lira seviyesinden başlayan dolar/TL kuru 7,90'a kadar düştü.

AA'ya konuşan Yatırım Direktörü Cem Tözge, atılan bu adımın önümüzdeki dönemde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin (AOFM) daha yukarı çekileceğinin sinyali olabileceğini söyledi.

Faizdeki artışın, Merkez Bankası ile Türk bankalarının taraf olduğu swap işlemlerle TL'ye verilen faizin yükseltilmesi anlamına geldiğini belirten Tözge "Merkez Bankası giderek piyasa faizini yüzde 11,75 ve üzerine çekmeye çalışıyor.  Bu adımın ardından önümüzdeki hafta TCMB'den bankalararası işlemelerde işlem limiti kısıtlama ve gecelik fonlama tutarında miktar azaltımı adımlarını görebiliriz." diye konuştu.

Tözge, mekanizmanın işleyişe ilişkin ise bankaların elindeki doları genellikle TCMB'ye verdiğini, karşılığında TL aldığını ve dönem sonunda da işleyen faizle hesabın kapatıldığını dile getirdi.

DOLARDA TARİHİ REKOR

Yurt içinde siyasi ve jeopolitik risklerin yükselmesiyle TL'deki kayıp bu hafta hızlanmıştı. Dolar/TL kuru 7,92'ye kadar çıkarak rekor kırmıştı.

Dolar ve euro kurları haftanın son işlem gününe de yükselişle başlamıştı. Dün tarihi zirveleri yenileyen dolar/TL bugün 7,95 taşırken, euro/TL ise 9,35'i aşmıştı.

"SWAP MAKYAJI SİLİNDİ, REZERV KASASI AÇIK VERDİ"

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 28 Eylül'de TL'nin dolar karşısında eridiğini açıklamıştı. Ağustos'ta net rezerv kasasının, SWAP makyajı silinince, 37 milyar dolar açık verdiğini dile getiren Öztrak, 2001 krizinde bile net rezervlerin bu seviyeye düşmediğini, bunun çok ürkütücü bir rekor olduğunu söylemişti.

Öztrak, Türk lirasının sene başından bu yana dolar karşısında yüzde 23 değer kaybettiğini belirtmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN