Son dakika! Putin'den Dağlık Karabağ çağrısı: Minsk Grubu ile çözmeliyiz

Son dakika! Putin'den Dağlık Karabağ çağrısı: Minsk Grubu ile çözmeliyiz

Son dakika haberi... Dağlık Karabağ ile ilgili konuşan Rusya lideri Putin "Azerbaycan ile Ermenistan’ın, Türkiye'nin de olduğu Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelerle çözüme ulaşması gerekiyor" dedi.

Son dakika haberi... Dağlık Karabağ ile ilgili konuşan Rusya lideri Putin "Azerbaycan ile Ermenistan’ın, Türkiye'nin de olduğu Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelerle çözüme ulaşması gerekiyor" dedi. 

Bölgede uzun vadeli çözümün sadece Ermenistan ile Azerbaycan'ın çıkar dengesinin gözetilmesi halinde sağlanabileceğini belirten Putin "İlk etapta askeri faaliyetler sonlandırılmalı, can kayıplarına son verilmeli, müzakere masasına oturulmalı ve Türkiye de dahil AGİT Minsk Grubu'ndaki birçok ülkenin katılımıyla eş başkanlar Rusya, Fransa ve ABD tarafından hazırlanan teklifler temelinde görüş birliği ve çıkar dengesi sağlanmalı. Bunu yapabiliriz" dedi.

Putin "En başından beri, Karabağ bölgesinde belirli bir rejim ve Ermenistan'la etkileşim sağlayarak 5+2 bölgenin Azerbaycan'a devir olasılığının konuşulması gerektiğini düşünüyoruz, tutumumuz tamamen açık" diye konuştu.

"BABAMIZIN OĞLU OLSA GÖZÜMÜZ GÖRMEZ"

Dün Meclis Grup Toplantısı'nda da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ile yaptığı Dağlık Karabağ görüşmesi için "İnşallah bu konuyu neticelendiririz. Kırmızı çizgilerimiz aşıldığında kimse kusura bakmasın, babamızın oğlu olsa gözümüz görmez" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan şunları kaydetmişti: "En son dün akşam Sayın Putin ile de bir görüşmemiz oldu. Kendileri ile buradaki süreci etraflıca ele aldık. Dedik ki 'Artık bu işe Kafkaslar'da bir son verelim. İstersen bu işi birlikte çözeriz. Siz Paşinyan ile görüşmeleri yapın, ben İlham kardeşimle bu görüşmeleri yapayım. Bu işi artık tatlı bir yere bağlayalım' dedik. Heyetinizi gönderin, heyetlerimizle görüşmeler yapsın. Dışişleri bakanlarımız birbirleri ile görüşmeler yapsın ama bir şeye karar vermemiz lazım.

Bu işi çözecek miyiz, çözmeyecek miyiz? Daha önce kendileriyle görüştük. Bu konuda samimi bir adım atalım. Burada bu işi bitirmek durumundayız. Biz samimiyiz, ben sizin de samimi olduğunuza inanıyorum, bu adımı atalım. Güzel bir görüşme oldu, temennim odur ki inşallah bunu neticelendiririz. Tabii kırmızı çizgilerimizi de söyledik, bu kırmızı çizgilerimiz aşıldığında da hiç kimse kusura bakmasın babamızın oğlunu gözümüz görmez.

Bize diyorlar ki 'Siz Orta Doğu'dan, Suriye'den Azerbaycan'a asker gönderiyorsunuz, yabancı güçler gönderiyorsunuz' filan, felan. Ben de Sayın Başkan'a bir şey söyledim, 'Şu anda 2 bin civarında istihbari olarak tespit ettiğimiz PKK'lıları YPG'lileri şu anda Ermenistan 600 dolar maaşla oraya aldı, orada savaşıyorlar, yabancı savaşçılar olarak onlar orada.'

'Benim onlardan haberim yok' dedi. 'Ben şimdi size haber veriyorum' dedim. Bunun üzerinde durmanız lazım. 'Bu PKK'lılar, YPG'liler nereden geliyor biliyor musunuz?' dedim. Suriye'de bunlar çalışıyordu, Suriye'den oraya ithal ve bu konuda da dayanışmamız lazım. Benim özellikle tabii Sayın Putin'in PKK, YPG bunlara yüz vereceğine ihtimal vermiyorum ama Paşinyan'a bunu söylemesi lazım. Aksi takdirde gereği yapılır."

MİNSK GRUBU NEDİR?

 

1994'te Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) önderliğinde Minsk Grubu oluşturuldu. Fransa, Rusya ve ABD'nin başkanlık yaptığı gruba Türkiye, Almanya, İtalya, Belarus, İsveç ve Finlandiya da üye. Teşkilat, 10 yılı aşkın süren müzakereler sonucunda, 29 Kasım 2007'de iki tarafın da olumlu yaklaştığı bir plan ortaya koydu.

 

'Madrid Prensipleri' olarak adlandırılan plana göre, Dağlık Karabağ çevresindeki rayonların Azerbaycan'a teslim edilmesi, Dağlık Karabağ'a ara statü verilip nihai statü için görüşmelere başlanması, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasındaki koridorun açılması, yerlerinden edilmiş kişilerin topraklarına dönmesi ve AGİT tarafından bölgeye barış gücü gönderilmesi öngörülmüştü.

 

Ancak 2007'den bu yana cephe hattında zaman zaman çatışmalar sürdü ve ateşkes ihlallerinden iki taraf da sürekli birbirini sorumlu tuttu.

 

Azerbaycan Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesini talep ederken, Ermenistan, Dağlık Karabağ'a kendi kaderini tayin edeceği bir statü sağlanmaması halinde bunu yapmayacağını duyurdu. İki taraf bugüne kadar anlaşmaya varmadı.

NE OLMUŞTU?

27 Eylül'de Ermenistan'ın sivil yerleşimlere açtığı ateş sonucu Azerbaycan ordusu, karşı saldırıya geçti. Cephe hattında çatışmalar sürerken, Rusya araya girdi ve tarafları bir masa etrafında topladı. Moskova'daki ateşkes kararı ise Gence'ye düzenlenen peş peşe saldırılar ile gölgelendi.

Moskova'nın ardından ikinci ateşkes masası ABD'de kuruldu. ABD'nin Azerbaycan ile Ermenistan'ın üzerinde anlaştığını açıkladığı ateşkes dün sabah yürürlüğe girdi.

Fakat Ermenistan ordusu ateşkesi ilk dakikalarda bozarak Sefiyan köyü ile Terter kenti ve köylerine top atışı gerçekleştirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Ermenistan'ın ateşkesi ihlal ettiğini belirterek Ermenistan'a silah sağlayan ülkelere sitem etti.

"Ateşkes isteyenler Ermenistan'a silahlar gönderiyor. Listesi bende var. Ateşkesi isteyen niye silah gönderir. Ermenistan destekçileri size diyorum. Kurtarmak istiyorsanız Ermenistan devletini söyleyin ki çıksın topraklarımızdan. Bir sözünüzle çıkar" diyen Aliyev, 'dış müdahale' uyarısı da yaptı.

Aliyev "Türk F-16'ları kullandığımız söyleniyor, tatbikat için geldiler. Şu an kullanılmıyorlar. Eğer Azerbaycan'a dış müdahale olursa, Türk F-16'larını semada göreceksiniz" dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN