S&P: Türk bankalarındaki sorunlu kredi oranı yüzde 20’yi aşacak

S&P: Türk bankalarındaki sorunlu kredi oranı yüzde 20’yi aşacak

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye ekonomisinin geçen yıl girdiği resesyon ve Türk lirasının değer kaybı nedeniyle, Türk bankalarındaki sorunlu kredi oranının 2021’de yüzde 20’yi aşacağı tahmininde bulundu.

Reuters’ta yer alan habere göre, Mayıs sonu itibariyle bildirilen batık kredi oranının yüzde 4,6 gibi düşük bir düzeyde olmasına rağmen, Türkiye’deki bankaların, diğer gelişmekte olan piyasalara kıyasla yüksek şirket borçları gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtildi.

S&P, “Kredi Garanti Fonu ile artan borçlanma ve dövizle borçlanma oranının yüksek olması gibi özgün nedenlerle risklerin arttığını” kaydetti. Dövizle borçlanmanın toplam borçlara oranının yüzde 37’ye yaklaştığı belirtildi.

S&P, “2021’de batık kredi oranının yüzde 11-12’ye ulaşmasını, Eylül 2019’da yüzde 10 düzeyinde olan sorunlu kredilerin (batık krediler ve yeniden yapılandırılmış krediler) ise yüzde 20’yi aşmasını bekliyoruz” dedi.

Reuters, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Salı günü yaptığı bir konuşmada, bankalara kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını hızlandırma çağrısına da yer verdi.

Albayrak, "Sizlerden ricamız, yeniden yapılandırmaları hızlandırmanız lazım. Sorunları ötelemek yerine müşterinizin ödeme gücüne uygun yapılandırma planları oluşturmanız gerekiyor. Sorunlu şirketlere ait kredilerin aktarıldığı ve tek elden rehabilite veya tasfiye edildiği, tüm bankaların ortak olacağı bir Varlık Yönetim Şirketi çalışması yürüttüğünüzü biliyorum" demişti.

S&P, Türk kurumsal sisteminde denge ve denetlemenin zayıf olduğunu, bunun ise düzenlemelerin niteliği ve denetleyici kuruluşların ve merkez bankasının bağımsızlığı algısı konusunda sorunlar yarattığını ifade etti.

S&P, Türkiye’nin bankacılık sektörünü Azerbaycan, Mısır, Kazakistan, Yunanistan, Bangladeş ve Arjantin ile aynı grupta değerlendirdiğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN