Katar'da Hırvat oyunculardan ‘faşist’ şarkı

Katar’da gerçekleşen 2022 Dünya Kupası'nın ilk yarı finalinden saatler önce, Hırvatistan, alevli bir siyasi tartışmanın odak noktasında. Bir medya kuruluşu, Hırvatistan’ın Brezilya galibiyetini ‘faşist’ sözleri olan şarkıyla kutladığı bir video yayınladı.

İSMAİL CÖMERT

İsviçre merkezli medya kuruluşu Blick, Hırvatistan’ın Brezilya'yı penaltılarla eledikten sonra aşırı milliyetçi eğilimiyle tanınan Thompson grubunun "Lijepa li si" şarkısıyla kutladığı görüntüleri yayınladı. ‘Ne kadar güzelsin’ anlamına gelen Lijepa li si şarkısının nakaratında, farklı Hırvat bölgelerinin yanı sıra Bosna Hersek’e bağlı bazı yerlerden bahsediliyor.

YASAKLI BÖLGE

Şarkı, savaşın başlamasından hemen önce Bosna topraklarında oluşturulan, Hırvatistan tarafından desteklenen ve bölgede katliamlar yapan Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti’ni yüceltiyor. Liderlerinden altısı, Lahey Mahkemesi tarafından savaş zamanı suçlarından mahkum edildi; bunlardan biri, Slobodan Praljak, kararı açıklanırken kendisini zehirleyerek intihar etti. Thompson grubunun konserleri, Balkan bölgesinde sık sık tartışmalara neden olurken, Avrupa’nın birçok bölgesinde yasaklandı.

‘HIRVAT TOPLUMUNDAKİ BOZULMANIN…’

Görüntüleri sosyal medyada paylaşan Siyaset Bilimci Jasmin Mujanovic, oyuncuların "Bosna savaşı sırasındaki rejime açık bir şekilde atıfta bulunan melodiler söylediğini" açıklayarak “Bu, ekibin Bosna-Hersek'teki tüm siyasi ve etnik gruplardan aldığı desteğin ardından, bu, çağdaş Hırvat toplumundaki bozulmanın ne kadar derin olduğunu gösteren cesaret kırıcı bir hatırlatma. Çirkin, çirkin sahneler” diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN