Araştırmacılar: Yapay zeka hile yapabilir, insanları ortadan kaldırabilir

Araştırmacılar: Yapay zeka hile yapabilir, insanları ortadan kaldırabilir

Google'ın yan kuruluşlarından yapay zeka firması Deepmind ve Oxford Üniversitesi araştırmacıları, yapay zekanın gelecekte insanları ortadan kaldırabileceği sonucuna vardı.

Yıllar süren çalışmaların ardından bugün yapay zeka trafikte araç kullanabilir, ev işlerini üstlenebilir ve resim yaparak sanat yarışması kazanabilir hale geldi. Bu durum, yıllar boyunca bilimkurgu eserlerine ilham veren soruyu daha da güçlendirdi: Yapay zeka insanlığı yok edebilir mi?

Independent Türkçe'de yayınlanan habere göre; araştırma ekibi, hakemli bilimsel dergi AI Magazine'de yayımladıkları yeni makalede bunun "muhtemel" olduğu sonucuna vardı.

Makalenin başyazarı Michael Cohen, Twitter'da makaleyi açıkladığı tweet zincirinde, "Varoluşsal bir felaket sadece mümkün değil, aynı zamanda muhtemel" ifadelerini kullandı. Makalede yapay zekanın eğitiminde kullanılan "pekiştirmeli öğrenme" modeline odaklanıldı. Bu yaklaşım yapay zekaya belirli bir amaç doğrultusunda ne yapılması gerektiğini öğretmeyi hedefliyor.

Küçük çocukların ödül/ceza yöntemiyle sosyal beceriler edinme sürecini andıran bu yöntemde yapay zeka, aldığı ödül puanını daima maksimuma çıkarmak için çalışıyor.

Modelin risklerine dikkat çekilen makalede, "Örneğin, bir şeyin bizi tatmin ettiğini belirtmek için yapay zekaya büyük bir ödül verdik. Bizi tatmin eden şeyin aslında bu ödülün gönderilmesi olduğunu varsayabilir. Hiçbir gözlem bunu yalanlayamaz" ifadeleri yer aldı.

Yazarlar, gelecekte yeni formlara kavuşacak ve daha da gelişecek yapay zekanın verilen hedefe ulaşmadan ödülü elde edebilmek için yeni yöntemler geliştirebileceğini ve hileye başvurabileceğini de belirtti.

Diğer bir deyişle yapay zeka, ödülü üzerinde kontrol sağlamak için "potansiyel tehditleri ortadan kaldırmak" isteyebilir. Bunun sonucunda insanlara zarar vermesinin de muhtemel olduğu belirtildi.

Makaleye göre bu durum, yiyeceklerini üretme veya ışıkları açık tutma gibi ihtiyaçlarla hareket eden insanlık ve ödülünü güvence altına almak için mevcut tüm kaynakları kullanabilecek süper gelişmiş makine arasında sıfır toplamlı bir oyuna dönüşecek.

VICE'a konuşan Cohen, "Yarışmanın anlamı yok. Yarışa girmek, onu nasıl kontrol edeceğimizi sandığımız bir yanlış anlamaya götürecektir" dedi:

Mevcut bilgimizi göz önüne alırsak, yapay zekayı nasıl kontrol edeceğimizi anlamak için ciddi bir çalışma yapmadığımız sürece onu geliştirmemiz yararlı olmaz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN