Bilim dünyasını yasa boğan ölüm: Nükleer fizikçi Bernard Bigot hayatını kaybetti

Bilim dünyasını yasa boğan ölüm: Nükleer fizikçi Bernard Bigot hayatını kaybetti

Nükleer füzyonun uygulanabilir bir enerji kaynağı olabileceğini göstermek için büyük bir uluslararası girişime öncülük eden 72 yaşındaki Fransız bilim insanı Bernard Bigot yaşamını yitirdi.

KARAR HABER MERKEZİ

Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör'ün (ITER) bağlı olduğu organizasyon, Bigot'un Cumartesi günü tanımlanamayan bir hastalıktan öldüğünü söyledi. Mart 2015'ten bu yana örgütün genel müdürü olan Bigot, 2025'te sona erecek olan ikinci döneminin ortasına yaklaşıyordu.

ITER'den yapılan bir açıklamada Bigot'un ölümü "küresel füzyon topluluğuna trajik bir darbe” olarak nitelendirdi. Yardımcısı Eisuke Tada, Bigot'un halefi aranırken ITER projesinin liderliğini devralacak.

Eğer füzyon, radyoaktif atık ve bazen yıkıcı erimelere neden olan mevcut fisyon reaktörlerinden farklı olarak, bilim insanları ve mühendisler tarafından uzun süre kontrol etmenin bir yolu bulunabilirse, temiz ve neredeyse sınırsız bir enerji kaynağı sunacağı düşünülüyor.

whatsapp-image-2022-05-14-at-16-50-34.jpeg

ITER proje üyeleri (Çin, Avrupa Birliği, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri) güney Fransa'daki Saint-Paul-les-Durance'da tokamak adı verilen çörek şeklinde bir cihaz inşa ediyor. Dünyanın en büyük bilim projesi olarak tanıtılıyor. Amaç, atomların birbirine kaynaşmasına izin verecek kadar uzun süre 150 milyon santigrat dereceye ısıtılmış hidrojeni hapsetmek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN