Dijital pazarda yeni dönem: Algoritmalar denetlenecek, yüksek cezalar geliyor

Dijital pazarda yeni dönem: Algoritmalar denetlenecek, yüksek cezalar geliyor

Türkiye, Google, Apple, Meta ve Amazon gibi küresel teknoloji devleri ile Trendyol, Sahibinden ve Yemeksepeti gibi yerel platformları denetim altına alacak yeni bir dijital düzenleme hazırlıyor. Rekabeti koruma amacı taşıyan yasa, platformların algoritmalarını incelemeye alacak ve kullanıcı verilerinin açık rıza ile işlenmesini zorunlu kılacak. Kurallara uymayan şirketler, yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Türkiye, Google, Apple, Meta ve Amazon gibi küresel teknoloji devlerinin yanı sıra Trendyol, Sahibinden ve Yemeksepeti gibi yerel platformları da kapsayacak yeni bir dijital düzenleme için harekete geçti. Bloomberg’e konuşan üst düzey yetkililere göre, yeni yasa platformların algoritmalarını ve işleyişini denetim altına alacak, rekabeti korumak ve kullanıcı haklarını güvence altına almak için önemli değişiklikler getirecek.

ALGORİTMALAR VE PLATFORM İŞLEYİŞİ DENETİM ALTINA ALINACAK

Ekonomim'in haberine göre, önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması beklenen yasa teklifi, belirli bir pazar gücünün üzerinde olan büyük teknoloji şirketlerinin arama motorları, uygulama mağazaları ve dijital pazar yerlerinde kendi hizmetlerini rakiplerine göre avantajlı konumlandırmasını yasaklayacak.

KULLANICI VERİLERİNE AÇIK RIZA ŞARTI

Kullanıcı verileri ancak açık rıza ile işlenebilecek ve ticari amaçlarla sınırlı kullanılacak.

Apple gibi kapalı ekosistemlerde, kullanıcıların üçüncü taraf uygulamaları platform dışından yüklemesine izin verilecek.

Platformlar, ticari işletmelerin kendi sistemleri üzerinden üretilen verilere ücretsiz ve anlık erişimini sağlamak zorunda olacak.

TEKNOLOJİ DEVLERİNE YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Yeni düzenlemeye göre büyük teknoloji şirketleri:

Kullanıcıların, platform içinde yer alan hizmetlerden bağımsız olarak üçüncü taraf uygulamalara kolayca erişmesini sağlamalı.

Hizmetleri kullanmak için başka bir hizmete kayıt olma zorunluluğu getirmemeli.

Ticari kullanıcılara sundukları hizmetlerin kapsamı, performansı ve ücretlendirme koşulları hakkında şeffaf bilgi sağlamalı.

Reklam verenlere, reklam fiyatlandırmaları ve ödeme koşulları hakkında tam ve ücretsiz bilgi sunmalı.

YÜKÜMLÜLÜKLERE UYMAYAN ŞİRKETLERE YÜKSEK PARA CEZASI

Rekabet Kurulu’nun belirlediği kurallara uymayan şirketler, yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar idari para cezası ile karşı karşıya kalacak. Eğer bir şirket, son beş yıl içinde en az iki kez kurallara uymazsa, bu ceza oranı yüzde 20’ye çıkacak.

AB STANDARTLARIYLA UYUMLU DÜZENLEME

Yetkililer, yeni yasanın Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası’na benzer şekilde rekabeti artırmayı, büyük dijital platformların pazardaki etkisini dengelemeyi ve tüketiciyi korumayı amaçladığını belirtiyor. Türkiye’de yürürlüğe girmesi beklenen bu düzenlemenin, dijital pazarların daha adil ve şeffaf bir yapıya kavuşmasını sağlayacağı öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN