Dünyadan 11 milyon kilometre uzaktaki çarpışmanın izi görüntülendi

Dünyadan 11 milyon kilometre uzaktaki çarpışmanın izi görüntülendi

NASA'nın deneme amaçlı gerçekleştirdiği DART adlı uzay aracının asteroid ile çarpışması, başarıyla sonuçlandı. Çarpmanın ardından oluşan 10 bin kilometrelik izin fotoğrafı çekildi.

Şili'deki gök bilimciler, dev asteroidin arkasında oluşan kuyruk benzeri görüntüyü teleskopla yakaladı.

NASA'nın Çift Asteroid Yönlendirme Testi'nden (DART) 2 gün sonra kaydedilen, toz ve diğer maddeler nedeniyle oluşan görüntü, Arizona'daki Ulusal Bilim Vakfı laboratuvarında yayımlandı.

Bilim insanları, söz konusu izin daha da uzamasını ve dağılmasını; inceledikten sonra da tespit edilemez hale gelmesini bekliyor.

asteroid-carpismasi.jpg

ÇARPIŞMA PLANLANDIĞI GİBİ GERÇEKLEŞTİ

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) isimli uzay aracı, dünyadan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide, planlandığı şekilde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi.

DART uzay aracı, otonom konumda kilitlendiği çift asteroidin Dimorphos adlı küçük olan (yaklaşık 170 metre çapındaki) parçasını, yörüngesinden saptırmak için yaklaşık saatte 23 bin kilometre hızla itti.

Başarılı deneme sonucu bir uzay aracının, yörüngesini yer tabanlı teleskoplar kullanılarak ölçülebilecek şekilde değiştirmek için kasıtlı olarak, hedeflenen bir asteroidle çarpışabileceği ispatlanmış oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN