Kanser tedavisinde çığır açacak keşif: Deniz kıyısında bulundu! Bilim insanları heyecandan uyuyamıyor

Kanser tedavisinde çığır açacak keşif: Deniz kıyısında bulundu! Bilim insanları heyecandan uyuyamıyor

Denizde keşfedilen yeni bir kimyasal türü, bilim dünyasını hareketlendirdi. Kimyasalın içeriği hâlâ incelenirken ilk gelen bulgular, kanser tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor. İşte detaylar...

Bilim insanlarının keşfettiği 'eleutherobin' adlı kimyasal, ilk olarak 1990'lı yıllarda Avustralya kıyılarındaki nadir bir mercanda görüldü. Ayrıca bu mercanlar sitotoksik (hücreyi öldüren, fonksiyonunu durduran) özelliklere sahip.

Avustralya'nın yanı sıra ABD'nin Florida kentinin yakınlarındaki yumuşak mercanların da bu kimyasalı üretiyor olması bilim camiasını heyecanlandırdı.

eleutherobin-nedir-kansere-care-olur-mu-2.jpg

BİLİM DÜNYASINI HEYECANLANDIRAN KEŞİF

ABD'deki Utah Üniversitesi'ndeki araştırmacılar testler için gerekli miktarda kimyasalı elde etmeyi umarak bu mercanları laboratuvarda yetiştirmeyi umuyor. Araştırmacılar, bu kimyasalın kanser tedavisinde büyük bir etki yaratacağına inanıyor.

Gerçek Bilim'de yer alan habere göre, eleutherobin, yumuşak mercanlar tarafından yırtıcılara karşı bir savunma olarak kullanılır ve kimyasal hücre iskeletini bozar. Araştırmalar bu bileşiğin kanser hücrelerinin büyümesini de engellediğini tespit etti.

Dr. Carla Scesa, Florida'dan bu küçük mercanları Utah'taki laboratuvara getirerek yetiştirme çalışmalarını başladığını belirtti. Daha önce yapılan çalışmalar, eleutherobinin mercanların içinde yaşayan simbiyotik organizmalar tarafından yapıldığını öne sürdü.

eleutherobin-nedir-kansere-care-olur-mu-3.jpg

ZOR KİMYASAL İÇERDİĞİNDEN ŞÜPHELENDİLER

Ancak Dr. Carla Scesa'ya göre mercanların, eleutherobinin mercanlar tarafından yapıldığı iddia edildi. Bu çalışmanın ilk yazarı olan Dr. Carla Scesa, bölgedeki mercanların bulunması zor bir kimyasal içereceğinden şüpheleniyor.

Dr. Carla Scesa, Florida'daki bu mercanların örneklerini, Utah'taki bir laboratuvara getirdi. Araştırmacılar, mercanın genetik kodunun, bu bileşeni yapmak için herhangi bir talimat taşıyıp taşımadığını anlamak için çalışmalar yaptı. Bu zorlu çalışmada bilim insanları, kimyasal yapım talimatının nasıl görünmesi gerektiğini bilmiyorlardı.

eleutherobin-nedir-kansere-care-olur-mu-1.jpg

KANSER TEDAVİSİNDE ÇIĞIR AÇABİLİR

Bu araştırmanın başyazarı Prof. Eric Schmidt, çalışmalarının zorluğundan, sorunu çözmek için genetik talimatlara benzeyen mercanların DNA bölgelerini aradı.

Laboratuvarda yetiştirilen bakteriler, yumuşak mercanlar için DNA talimatlarını takip edecek şekilde programlandı. Kimyasalı yapmanın ilk adımlarını başarıyla kopyalayabildiği keşfedildi.

Bilim insanları bu mercanların eleutrofin kaynağı olduğuna inanıyor. DNA talimatları başarılı bir şekilde kopyalanırsa bu kimyasalla birlikte kanser tedavisinde büyük bir yenilik gerçekleşecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN