Kedi parazitinin hiç ummadık etkisi: Erkekleri solcu, kadınları tutucu yapıyor

Kedi parazitinin hiç ummadık etkisi: Erkekleri solcu, kadınları tutucu yapıyor

Latince adı Toxoplasma gondii olan bir parazitin insanlar üzerindeki etkilerini inceleyen bilim insanları şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmalara göre, bu parazitin varlığı insanlarda kronik strese sebep olurken araştırmacılar, ortaya çıkan bu stresin de insanların siyasi görüşleri üzerinde etkili olduğunu belirtti.

İnsanlara en çok kedilerden bulaşan bilimsel adı 'Toxoplasma gondii' olan bir parazitin insanlar üzerindeki etkilerini inceleyen bilim insanları, parazitin erkekleri solcu kadınları tutucu yaptığını ortaya çıkardı.

Genellikle aşısız kedilerin kumundan insanlara bulaştığı için "kedi paraziti" diye de anılan bu organizma, dünya nüfusunun en az üçte birini enfekte etmiş durumda. Yaygın olarak kedilerden bulaştığı düşünülse de parazit, çiğ sucuk gibi şarküteri ürünlerinde de mevcut.

1992'den beri devam eden araştırmaya konu olan parazitin, insanların hafif bir kronik stres yaşamasına neden olduğu ortaya çıktı. Araştırma ekibinin çalışmalarına göre bu stres insanın siyasi görüşleri üzerinde de etkili olabiliyor.

Bilim insanları 2 bin 315 kişinin siyasi görüşlerini bir anket aracılığıyla belirledi ve katılımcılardan 477'sinin parazitle enfekte olduğunu keşfetti. Çıkan araştırma sonucuna göre ise, paraziti taşıyan erkeklerin ekonomik eşitliği ve daha az rekabetçi bir toplumu tercih etme eğilimi fazlayken enfekte kadınlarınsa özgürlükçü düşüncelere daha uzak olduğu anlaşıldı.

Söz konusu parazit enfeksiyonunun dünyada çok yaygın görüldüğünü belirten araştırmacılar, bu nedenle patojenin politik iklimler üzerinde etkisi olabileceğini düşünüyor.

"Bu çok yaygın bir parazit" diyen Prag Üniversitesi'nde bu parazit üzerine uzun yıllardır çalışan Prof. Dr. Jaroslav Flegr, "Sadece farklı ülkelerdeki siyasi iklimi ve nüfusların farklı sosyal katmanlarını değil, aynı zamanda tarihi de etkileyebilir." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN