OECD'den yapay zekaya standart

OECD'den yapay zekaya standart

OECD'nin 36 üyesi ile 6 partner ülke yapay zekanın kullanımı konusunda bir uzlaşma metni imzaladı.

MİKDAT KARAALİOĞLU / ALMANYA

OECD, Yapay Zeka’nın (YZ) kullanımında, uyulması gereken standartlar için temel ilkeler metni yayınladı. OECD’ye bağlı 36 üye ülke ile 6 partner ülkenin imzaladığı temel ilkeler YZ’nin istikrarlı, emniyetli, adil ve güvenli olarak kullanılmasını hedefliyor.

OECD’nin 22-23 Mayıs tarihleri arasında Paris’te yaptığı toplantılarda dijital dönüşümün kalıcı gelişimde nasıl kullanabileceği konuşuldu. Toplantı sonunda siyaset, bilim, ekonomi, sivil toplum, teknoloji alanında uzmanlarla sendika ve uluslararası kurumlardan gelen 50 temsilcinin katılımıyla YZ’nin kullanımında dikkat edilmesi gereken ilkeler metni oluşturuldu.

TEMEL İLKELER

Ortak ilkeler, temel değerlere dayanan beş maddeden oluşuyor. YZ’nin güvenilir formlarının kullanılmasına yönelik beş ilkenin yanıda, hükümet icraatları ve uluslararası ortak çalışmalara yöneli beş tavsiye maddesi de oluşturuldu. Oluşturulan temel ilkeler aracılığı ile hükümetler, gruplar ve şahısların YZ’nin düzenlemesi ve kullanılmasına katkı sağlanması öngörülür. İlkelerin temelini ise YZ’nin kullanımında insanan merkeze alınması oluşturuyor.

YZ KULLANIMINDA DEĞERLERE DAYALI 5 İLKE

1-YZ insanlar ve gezegenin faydasına katkı sağlamak üzere büyüme, kalıcı gelişme ve refahı teşvik etmeli

2- YZ sistemleri hukuk devleti prensiplerine uymalı, demokratik değerler ve çoğulculuğa saygı duymalı, koruma tedbirleri içermelidir. YZ adil ve dürüst bir toplumun oluşmasına yönelik insan müdahelesini mümkün kılar bir şekilde düzenlenmeli.

3- YZ saydam olarak yapılmalı ve bu şekilde tanınabilmeli. Böylece insalar ne yaptıklarını bilebilir ve sonuçları hakkında sorular sorabilir.

4- YZ sistemleri sürekli, istikrarlı ve güvenli çalışmalı, olası riskler ise düzenli olarak araştırılarak ortadan kaldırılabilmeli.

5- YZ’yi geliştiren, kullanan veya yöneten organizasyonlar veya şahıslar, sistemin yukarıdaki şartlara uygun çalışmasına yönelik hukuki sorumluluğu üstlenmeli.

OECD’NİN HÜKÜMETLERE VE KURUMLARA TAVSİYELERİ

1- Güvenilir YZ’nın hızlanabilmesi için araştırmaya yönelik kamu ve özel yatırımlar teşvik edilmeli.

2- Veri ve bilgi alışverişini kolaylaştıran altyapı, teknoloji ve mekanizmalar geliştirilmesi ve kolay ulaşılır olması

3- Güvenilir YZ’nın gelişmesi için siyasi atmosferin yaratılması

4- YZ’nin kullanılması için insanlara gerekli bilginin verilmesi, meslekleri YZ aracılığı ile değişecek çalışanlara destek verilmesi.

5- YZ’de yeni standartların geliştirilmesi ve YZ’nin sorumluluk bilinci altında kontrol edilmesine yönelik sınırlar ve sektörler ötesi bilgi alışverişi sağlanması.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN