Teknoloji felaketi kapıda: Tüm dünyada internet kesilebilir! NASA'dan korkutan 'Güneş rüzgarı' açıklaması

Teknoloji felaketi kapıda: Tüm dünyada internet kesilebilir! NASA'dan korkutan 'Güneş rüzgarı' açıklaması

Güneş'te dev bir delik meydana geldiğini açıklayan NASA, oluşacak 'Güneş rüzgarları' nedeniyle cuma günü başta uydu ve kablosuz bağlantılar olmak üzere tüm elektronik cihazların olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu. Peki, güneşteki delik ne anlama geliyor? Güneş rüzgarları nedir? Güneş rüzgarının etkileri neler olacak? İşte, güneş rüzgarları hakkında bilgiler...

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş'in koronasında Dünya'dan 20 kat büyüklüğünde yeni bir delik bulunduğunu duyurdu. Bulunan yeni deliğin Dünya'ya 2 milyon 896 bin kilometre hızla güneş rüzgarları gönderebileceği belirtildi.

Güneş'in üzerinde 20 Dünya büyüklüğünde yeni bir delik gözlemlendi. NASA'dan yapılan açıklamaya göre 22 Mart 2023 günü tespit edilen 30 Dünya büyüklüğündeki deliğin ardından bu hafta ikinci keşif.

guneste-delik-acilmasinin-dunyaya-etkileri.jpg

Koronal deliğin Dünya'ya doğru saatte 2 milyon 896 bin kilometre hızla Güneş rüzgarları göndermesi bekleniyor. Bu rüzgarların dünya için bir tehdit oluşturmadığı belirtildi.

Bilim insanları, 31 Mart 2023 Cuma günü Dünya'ya ulaşması beklenen rüzgarların elektronik altyapıya zarar vermeyeceği, sadece bazı bölgelerde auroralar (Kuzey ışıkları) oluşturacağını açıkladı.

guneste-delik-acilmasi-ne-anlama-geliyor.jpg

GÜNEŞ'İN EKVATORUNA YAKIN

Oldukça yaygın olan bu koronal delikler genellikle Güneş'in kutuplarında görülürken, keşfedilen bu son delik ekvatorun yakınlarında görüldü.

Londra Üniversitesi Akademisi'nden uzay fiziği profesörü Daniel Verscharen, "Koronal deliğin konumu onu çok ilginç kılıyor" dedi.

Verscharen, "Bu koronal delikten bu Cuma gecesinden Cumartesi sabahına kadar Dünya'ya hızlı bir rüzgar gelmesini bekliyorum" diye konuştu.

guneste-neden-delik-acildi.jpg

GÜNEŞ RÜZGARI NEDİR?

Güneş rüzgarları, Güneş'in yüzeyindeki manyetik aktivite sonucu oluşan yüklü parçacıkların uzaya yayılmasıyla oluşur. Bu rüzgarlar, Dünya'yı da etkiler. Dünya'nın manyetik alanı, güneş rüzgarlarından kaynaklanan yüklü parçacıkların Dünya'ya ulaşmasını engeller.

Fakat manyetik alanın güçlü olmadığı yerlerde, özellikle kutup bölgelerinde, güneş rüzgarları atmosfere girer ve atmosferi iyonize ederek kutup ışıklarının oluşmasına neden olur.

gunes-ruzgari-nedir.jpg

GÜNEŞ RÜZGARLARININ DÜNYA'YA ETKİLERİ NELER?

Güneş rüzgarları ayrıca Dünya'nın üst atmosferinde kimyasal reaksiyonlara neden olabilir ve bu da radyo iletişimini, uydu bağlantılarını ve diğer teknolojileri etkileyebilir. Bu nedenle, güneş rüzgarları Dünya'nın manyetik alanı üzerindeki etkisi ve teknolojik sistemler üzerindeki etkileri nedeniyle önemlidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN