Twitter'dan binlerce kullanıcı 'bağımsızlık' için oraya geçti! Peki Mastodon platformu nedir?

Twitter'dan binlerce kullanıcı 'bağımsızlık' için oraya geçti! Peki Mastodon platformu nedir?

Elon Musk'ın geçtiğimiz günlerde Twitter'ı yaklaşık 44 milyar dolara satın almasının ardından platformda bir takım göçler yaşandı. İddialarda Musk'ın Twitter'ı hemen almasının ardından solcu olması ve bağımsızlığı ile tanınan Mastodon platformu, bir günde 70 bin kullanıcı kazandı ve paralı mavi tik olaylarının ardından da bu üye göçlerinin daha da artabileceği düşünülüyor.

Milyarder Elon Musk'ın Twitter'ı bomba bir şekilde almasının ve yönetimdeki kişilerin neredeyse tamamını işten atması ile Twitter'ın eskisi gibi olmayacağı neredeyse kesinleşmişti. An itibariyle bazı otoriteler tarafından sertçe eleştirilen milyarder Musk, Twitter'ın sahibi ve yapılan değişikliklerin etkileri ise etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı.

TWİTTER KULLANICI KAYBETMEYE BAŞLADI

Yaklaşık 1 hafta önce Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından aralarında ünlülerin de olduğu bazı hesaplar platformun bağımsızlığını kaybedeceği ve başka bir takım sebepleri gerekçe göstererek platformu terk etmeye başladı. Ortaya çıkan iddialarda ise Musk'ın Twitter'ı almasının hemen ardından Mastodon adlı platformun bir günde tam 70 bin üye kazandığı ortaya çıktı. Twitter'ın yeni CEO'sunun getirmiş olduğu paralı mavi tik ücretlerinin ise bu kullanıcı göçlerini daha da artıracağı düşünülüyor.

Teknik olarak tam bir Twitter muadili sayılmasa da Mastodon, yaklaşık 6 yıllık tecrübesine rağmen güçlü bir sosyal medya platformu olma adında emin adımlarla ilerlemekte. Bu platform ve onun kullanıcılarını belirleyen özelliklerin arasında ise bağımsızlığına düşkün solcu eğimli topluluklar ve sadık bir üye tabanına sahip olması yer alıyor.

mastodon-hayvani.jpg

ADINI FİLLERİN ATASINDAN ALIYOR

Adını soyu tükenmiş ve günümüzdeki fillerin atası olan Mastodon'lardan alan platform, ana bir merkez tarafından veya bir uzay milyarderi tarafından kontrol edilmeyen bağımsız bir şirkettir. Yani bu sosyal medya platformunun aslında bir merkezi yoktur. Bu detayın ise Musk'ın Twitter'ı devralmasının ardından, yaşanan anlık üye artışında büyük bir payı olduğu düşünülüyor. Öte yandan, teknik olarak her ne kadar benzemeseler de bu iki platform da kullanılış biçimi açısından büyük benzerlikler taşımakta.

mastodon-nedir.jpg

DEĞİŞİKLİKLERE ALIŞMANIZ BİRAZ ZAMAN ALABİLİR

Bu değişikliklerine ise alışmanız biraz zaman alabilir ancak örnek vermek gerekirse; Tweetler yerine artık Mastodonlar'ınız olacak, Mastodon tek bir internet sitesi olmadığından ilginize göre Suncular'dan birini seçmeniz gerekecek, Akışınız Twitter'a nazaran daha da kişiselleştirilmiş olacak ve daha nice yenilik veya kimilerine göre değişiklikler sizleri bekleyecek.

"AÇIK KAYNAKLI VE HİÇBİR MİLYARDER TARAFINDAN SATIN ALINAMAZ"

Açık kaynaklı olan ve aslında bir sahibi olmayan bu yeni nesil sosyal medya platformunda seçtiğiniz Sunucular'a göre farklı kurallar, diller ve kodlar ile karşılaşacaksınız. Bir diğer yandan, Mastodon platformunun Twitter hesabında sabitlediği mesaj ise Musk'ın satın alımının ardından büyük dikkat çekti.

"Mastodon'da, sizlere hiçbir milyarder tarafından sahiplenilemeyecek veya satın alınamayacak yeni bir sosyal medya vizyonunu sunuyoruz. Çevrimiçi iletişim kurma haklarınız tek bir ticari şirket ve onların kaprislerinin elinde olmamalıdır!"

MASTODON'U KİM KURDU VE AMACI NEDİR?

Kar amacı gütmeyen Alman bir şirket tarafından kurulan Mastodon temelde toplulukların, bireylerin ve kuruluşların kendi kendine host edilebilen özelliği ile merkezi olmayan bir sosyal ağı, bir sosyal medyayı kullanıcıların hizmetine sunan bir platformdur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN