Venüs Tüm Sularını Kaybetti, Dünya Da Öyle Mi Olacak

Venüs Tüm Sularını Kaybetti, Dünya Da Öyle Mi Olacak

NASA, Mars ve Venüs'ün aksine gezegende yaşamın gelişmesine yardımcı olan bir sırrı bulmak için Kuzey Kutbu'na bir roket fırlatmaya hazırlanıyor. İşte dünyada büyük yankı uyandıran o haber…

Merakımız Dünya'nın ötesinde zirve yaparken, ilk durak Venüs ve Mars. Her ikiside, Dünya'nın aksine tamamen kömürleşmiş, izole edilmiş ve yaşamı destekleyen bileşenlerden yoksundur. Dünya çevresinde yaşamın gelişmesine yardımcı olan ve zayıf bir elektrik alanı olan önemli bir fenomeni bulmak için yeni bir görev başlatılıyor.

venus-a-x675.webp

VENÜS TÜM SULARINI KAYBETTİ, DÜNYA DA ÖYLE Mİ OLACAK

Endurance görevi, Dünya'nın küresel elektrik potansiyelini veya Dünya'nın elektrik alanının havamızdaki elektrik yüklü parçacıkları ne kadar "çektiğini" ölçmek için 9 Mayıs'ta başlatılacak. Nasa 'ya göre, bu elektrik potansiyelinin çok zayıf olması bekleniyor, bu da ölçülmesini zorlaştırıyor.

VENÜS'TE NE OLDU?

Bilim adamları uzun zamandır Venüs' ün Dünya' nın ikizi olduğuna ve bir zamanlar Dünya'ya benzer suyla dolu olduğuna ve yaşamı desteklemek için gerekli kaynaklara sahip olduğuna inanıyorlardı. Ancak zamanla, gezegen tüm suyunu kaybetmiş ve bugünkü cehenneme dönüşmüş gibi görünüyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın Venüs Ekspresi görevi, 2016'da gezegenin etrafında, gezegenin suyunu kaybetmesinin nedeni olabilecek garip bir şey fark etti. 10 voltluk bir elektrik potansiyeliydi.

Gökbilimciler, bu elektrik alanının, yüzeyinden pozitif yüklü parçacıkları çeken bir elektrikli süpürge gibi çalıştığını fark ettiler. Bu elektrik potansiyeli, yoğun güneş ışığıyla hidrojen atomlarından ayrılan pozitif yüklü oksijen gibi suyun bileşenlerini sifonlayabilir. Zamanla, bu elektrik potansiyeli Venüs'ün suyunun uzaya boşaltılmasında rol oynamış olabilir.

5f5ff16a55427f0dc84ef5a0.webp

DÜNYADA OLACAK MI?

Venüs'ten elde edilen bulgular , halihazırda iklim değişikliğinin sonuçlarıyla karşı karşıya olan Dünya'nın geleceği hakkında soruları gündeme getirdi. Bilim adamları, Venüs'ün etrafındaki elektrik alanının, Dünya'da da var olana benzer şekilde iyonosferde üretildiğini bulmuşlardır. Peki Dünya'nın benzer bir elektrik potansiyeli var mı?

Dayanıklılık ekibi, Dünya çevresindeki elektrik alanının yaklaşık 0,3 volt olduğunu, Venüs'tekinden yaklaşık 25 kat daha zayıf olduğunu ve o kadar zayıf olduğunu tahmin ediyor ki, önceki tüm ölçüm girişimlerini boşa çıkardı. Roket, dünyanın en kuzeydeki fırlatma menzili olan Arktik Okyanusu'ndaki bir Norveç takımadası olan Svalbard'dan Dünya'nın manyetik kuzey kutbuna fırlatılacak.

"Dünya'nın yaşanabilir olmasının nedenlerinden birinin, bu çok zayıf elektrik potansiyeline sahip olmamız olduğunu düşünüyoruz. Bir saat pili kadar güçlü değil ama orada olmalı. Venüs 'te öncülük ettiğimiz tekniği kullanarak, Dünya'da bunu yapmak için yepyeni bir teknoloji icat etmek zorunda kaldık ," diye ekledi Collinson.

1703995.jpg

ENDURANS NE YAPACAK?

Roket, milyarlarca yıldır gerçekleşen kademeli bir atmosferik kaçış sürecinin parçası olan Dünya'nın atmosferinden kaçan elektronları ölçecek. Bu elektronlar, Dünya'dan belirli, tahmin edilebilir bir hızda kaçarlar, ancak Dünya'nın küresel elektrik potansiyeli tarafından çok az yavaşlamaları gerekir. Dayanıklılık, ne kadar güçlü olduğunu bulmak için bu ince yavaşlama etkisini ölçmeye çalışacaktır. Her şey planlandığı gibi giderse, Dünya'nın küresel elektrik potansiyelinin ilk ölçümü olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN