Washington’da Musk korkusu

Washington’da Musk korkusu

Ukrayna ve Tayvan konusunda öne sürdüğü kendine özgü planlarla dikkat çeken Elon Musk’ın ABD’de siyasetçileri rahatsız ettiği belirtildi. Musk’ın Ukrayna’ya internet sağlayan Starlink’e ödeme yapmama tehdidi ve büyüyen servetiyle Twitter’ı alarak etki gücünü artırma olasılığı da endişeleri artırıyor.

Dünyanın en zengin insanı unvanlı Elon Musk, Tayvan ve Ukrayna için önerdiği siyasi planlarla ABD yönetimini rahatsız etmeye başladı. Independent’in Washington Post’a dayandırdığı haberine göre, Musk’ın Ukrayna’daki özel uydu hizmeti için ödeme yapmaya devam etmek istemediğini söylemesi de Pentagon yetkililerini kızdıran konulardan biri oldu. 51 yaşındaki teknoloji milyarderi daha sonra bu sözlerinden vazgeçerek Starlink uydu hizmetini vermeye devam edeceğini açıklasa da Washington’daki yetkililer, Musk’ın giderek zenginleşmesi ve etkili bir figür haline gelmesinden endişe duyuyor.

SpaceX ve Tesla CEO’su, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili 3 Ekim’de Twitter’da başlattığı anketle tartışma yaratmıştı. Musk, Financial Times gazetesine verdiği bir röportajla Çin ve Tayvan arasındaki siyasi gerilime de dahil olmuştu. Röportajda Tayvan’ın Çin’e bağlı bir “özel idari bölge” olmasını önermişti. Çin’in Washington Büyükelçisi, Musk’a bu önerisi için teşekkür ederken, Tayvanlı mevkidaşı “özgürlüklerinin satılık olmadığını” söylemişti.

Beyaz Saray’dan bir yetkili bu olayların ardından teknoloji milyarderine “Elon, Her Yerde” ismini taktı. Washington Post’a konuşan ve ismini açıklamak istemeyen yetkili, “İnsanlığa öyle bir armağan olduğuna inanıyor ki… Sanki en iyisini kendisi biliyor” diye konuştu. Musk’la ilgili podcast’ler yayımlayan Harvardlı tarihçi Jill Lepore da, “Kendisini başkanlığın üstünde görüyor” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA VE TAYVAN İÇİN KIZDIRAN ÖNERİLER

BM gözetiminde ilhak edilen bölgelerin seçimlerinin yeniden yapılması. Eğer halkın iradesi gitmesinden yanaysa Rusya bölgeleri terk eder. Kırım, 1783’ten beri olduğu gibi (Kruşçev’in hatasına kadar) resmen Rusya’nın bir parçası olarak kalır. Ukrayna tarafsız statüde kalır. Tayvan Çin’e bağlı bir “özel idari bölge” olmalı.

TEK BAŞINA KÜRESEL GÜÇ HALİNE GELİYOR

ABD ordusu insansız hava araçlarını, gemileri ve uçakları işletmek için Musk’ın uydu iletişim hizmetlerini kullanıyor. NASA, astronotlarını SpaceX’in uzay kapsülleri sayesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürebiliyor. Önceden NASA, Rusya’nın Soyuz fırlatma sistemine bağımlıydı. İklim krizi Beyaz Saray’ın en önemli gündemlerinden biri haline gelirken Tesla’nın elektrikli otomobilleri, ABD’deki diğer tüm üreticilerin araçlarından daha yaygın kullanılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN